Zamieszczone przez
m2k
18 - ogólnie fajne, podoba mi się, ale znowu masz to samo, jeśli chodzi o włosy (zobacz na górę głowy). Osobiście nie podoba mi się ta sukienka tej dziewczyny oraz fakt, że przebija jej czarny biustonosz pod tą białą sukienką, ale to kwestia gustu :-) Czy Ty ustawiałeś światło? Z Twojej wypowiedzi odnoszę wrażenie, że to były jakieś wasztaty, na których byłeś jednym z wielu, jak to określiłeś "pstrykaczy"? Nawet, jeżeli jesteś w takiej sytuacji, to warto chwilę popracować z modelką (skoro się patrzy w obiektyw, to znaczy, że miałeś swoje 5 minut ;-)) i poprosić ją, żeby zrobiła, to co chcesz. Wiem, że na początku ciężko jest ogarnąć wszystkie rzeczy na raz i dopiero później widać, że coś jest nie tak, ale doświadczenie zdobywa się wraz z kolejnymi zdjęciami :-)
19 - jak dla mnie, to trochę słaby kadr w kontekście takim, że zbytnio uwydatnia się zadarty nos dziewczyny. Znowyu włosy! Reszta fajnie. W postprocessingu rozjaśniłbym oczy, zwłaszcza prawe. Trochę za duża winieta, jak na jasne tło.
20 - chyba najsłabsze. Prawa część zdjęcia zdecydowanie niedoświetlona. WŁOSY!!! Zbyt pstrokata sukienka do dość mocno wybijającego się tła. No i ta pozycja... krzywa :-( Prawa część zdjęcia zupelnie gdzieś odpływa. Można by próbować ratować ujęcie rozjaśniając ją nieco.
21 - świetna twarz, ładnie podkreślone oczy i usta. Niestety włosy rozwalają kompozycję :-( Zostawiłbym jednak chyba trochę więcej powietrza nad głową, bo niepotrzebnie uciąłeś. Lewa ręka modelki zbytnio zwraca uwagę; takim zdjęciem raczej chce się pokazać twarz - i to właśnie ona powinna być na zdjęciu najważniejsza. Niestety ginie przez potargane włosy i podobnej wielkości dłoń.
I ogólnie - więcej postprocessingu - zwłaszcza balans bieli (staraj się zminimalizować te czerwienie, czyli suwak Tint nieco w lewo). Więcej kontrastu lokalnego i lekkie podostrzenie :-)