Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Wizjer 5dII sztucznie ciemny? D700 lepszy?

Coś już napisał

Domyślnie

W 40D na standardowej matówce głębia ostrości wydaje się znacznie większa niż na zdjęciach, także i manualne ostrzenie jest trudne. Za to ta standardowa matówka jest bardzo jasna, nie ściemnia się nawet przy użyciu ciemniejszych obiektywów.

Natomiast na matówce EF-S głębia ostrości wygląda tak jak na zdjęciu i znacznie łatwiej jest ostrzyć ręcznie ale przy ciemniejszych obiektywach obraz jest ciemniejszy.

Canon nie zaleca używać matówek EF-S z obiektywami ciemnieszymi niż 2.8 ale mi trochę ciemnieszy obraz nie przeszkadza. Nawet z obiektywem o jasności 6.3 spokojnie da się pracować, choć niektórzy sądzą że na 2.8 jest im za ciemno.

Osobiście polecam matówkę do manualnego ostrzenia, z jasnymi stałkami przyda się na 100% a z ciemniejszymi obiektywami już sam ocenisz. Tylko sprawdź jak się nazywa taka matówka dla 5D bo ja pisałem na przykładzie 40D.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    tak, tyle, że od wartości 2.8 w górę. Od 1.4 do 2.8 obraz jest ten sam.
    Faktycznie - zmiany poniżej 2.8 są raczej kosmetyczne - również na innych body niż 5DII. Prawdopodobnie to kwestia matówki...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oryginalna matowka jest kompromisowa, dobrze sprawuje sie z 17-40 i 50/1.2. Jesli pracowalbym jedynie z jasnymi szklami, to zainwestowalbym te dwie stowki na jasna matowke do precyzyjnego ostrzenia.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów