Dokładnie. Może być trochę jak z 50/1.8 MkI - dobry,. tani, bardzo poszukiwany, trudny do dostania.Zamieszczone przez Jac
Dokładnie. Może być trochę jak z 50/1.8 MkI - dobry,. tani, bardzo poszukiwany, trudny do dostania.Zamieszczone przez Jac
raczej nie, pewnie 1.0 przymkniete o dzialke??
Ile??? Nie, no bez jaj.. Chyba przez pierwszy tydzień dostępności u naszych rozpieszczonych tipów..Zamieszczone przez kocis
4500 to max. Nikt nie da więcej szczególnie, że to 50mm i pewnie przy tym świetle nie będzie trzymała jakości 85L (piszę po testach 50/1L)
Jarek
Jarek, pomiędzy f/1.0, a f/1.2 jest przepaść w sensie technicznych problemów! O ile canonowskie "okołojedynki" były zawsze technicznie liche, to np. Leitz'owi Noctilux ze światłem f/1.0 udał się wyjątkowo!Zamieszczone przez oskarkowy
Obyś miał rację. Byłoby miło mieć (choćby teoretyczną) możliwość robienia zdjęć takim super szkłem..
Jarek
A ja znowu zapytam po co? Jeśli tylko dla "miecia" to nie podlega dyskusji. Natomiast w sensie użytkowym pożytek z takiego obiektywu jest wątpliwy. Pomiędzy 50/1.4 a potencjalnym 50/1.2 różnica to ok. pół EV zaledwie, a prawdopodobieństwo problemów z winietą choćby tylko jest bliskie pewności.Zamieszczone przez oskarkowy
Jurku nie zapominaj, że Ci co są chętni za nie zapłacić $1,2-1,5k dają Canonowi jeden warunek: razor sharp wide open. Tego niestety nie można powiedzieć o 1.4Zamieszczone przez Jurek Plieth
the silence is deafening
Czyli f/1.2 tylko po to, aby tak od f/1.8 było naprawdę ostro ;-) To dość przewrotne rozumowanie, musisz przyznać.Zamieszczone przez gietrzy
Moim zdaniem z tymi ultrajasnymi szkłami jest więcej problemów niż pożytku - radzę przeanalizować archiwum pl.rec.foto w poszukiwaniu postów Staszka Dizla. Albo więc szkło jest na pełnej dziurze słabe i trzeba je przymykać dla uzyskania pełnej jakości optycznej, albo też jest równe od pełnej dziury aż do f/22, ale nigdzie tak dobre jak zwykły i tani standard z jasnością max f/1.8 - vide ten Noctilux Leitz'a na który już się powoływałem wcześniej. Toteż kupowane są one głównie przez bardzo dobrze sytuowanych amatorów, a wcale nie przez zawodowców; nie dla tych drugich są bowiem konstruowane :rolleyes:
???Zamieszczone przez Jurek Plieth
Może powinienem napisać po polsku: kupię to szkło jeśli na pełnej dziurze będzie tak ostre jak 85L a nie jak 50/1.4.
Z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zrobić mydlane zdjęcie na pełnej dziurze dając na matrycę maksymalnie tyle światła na ile pozwalają warunki niż zdjęcia nie zrobić w ogóle.
the silence is deafening