Eeee, tam... od razu eLa![]()
Do tego TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6
i ewentualnie jakiś 10-22 i jest zestaw jak... :cool:
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
pytasz nie bladzisz,ale decyzje podejmujesz sam.musisz wiedziec co chcesz robic i do tego dobrac sprzet a i tak zawsze czegos bedzie brak.powodzenia.
Sceptycznie patrzę na znaczącą poprawę jakości zdjęć, trzymając się cropa i założonego budżetu.
Jeżeli z 18-135 jest wszystko ok, proponuję go zostawić, oddać kita Orkiestrze i dokupić lampę i jakąś jasną stałkę (ale nie cropowe f2.8 w standardowym zakresie, które uchyla nieba bram tylko w legendach forumowych). Minimalistycznie - może być 50/1.8.
Entuzjastyczny Neofita
Lub 85/1.8
A do tego chociaż Tamronik 70-200/2.8i przy tym C 18-135 masz super zestaw.
J.
Czytam to wszystko i czytam i zaczynam zastanawiać się czy śmiać czy płakać. Zakup najlepszego szkła niczego nie zmieni dopóki nie pozna się podstaw.
18-135 to bardzo dobre szkło spacerowe pod cropa.
Jeśli ma już być wymiana, to lepiej na początek sprawdź na jakich ogniskowych robi się zdjęcia (co jeśli okaże się , że z zakresu 60+ korzystasz najczęściej?).
Ja jestem za pozostawieniem sobie 18-135 i dokupieniem 50/1.8, następnie jakieś błyskotki. Błędem może okazać się zakup szkła 17-50 tylko ze względu na jasność. Następnie zacznie+ Ci brakować spacerniaka i na siłę zaczniesz szukać czegoś o zakresie 18-135. Potem znowu dojdziesz do wniosku ... i bla bla bla tak w kółko.
Zakup 50/1.8 da Ci bardzo dużo radości.
18-135mm to świetne uniwersalne szkło, ostatnio był test na optycznych i tam bardzo je chwalili. Gdybym miał je zamieniać, to nie na tamrona/2.8, tylko na 15-85mm, ale to się wiąże z dopłatą. Miałbym wtedy jeszcze bardziej uniwersalne szkło. Tak jak pisali poprzednicy, najlepiej jednak jest je sobie zostawić i zbierać pieniądze na lampę i 50/1.8. W komplecie amatora oprócz uniwersalnego obiektywu powinna być stałka i lampa.
40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII
Tamron to porażka. Lepiej uskładać na oryginalną optykę.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
IMHO żeby wiedzieć, jakie szkło jest Ci naprawdę potrzebne, musisz jeszcze trochę pofotografować i zobaczyć, co Cię ogranicza w zestawie, który masz. Czy brak Ci zakresu tele, czy szerokiego kata, czy światła do lepszego rozmycia tła. IMHO wydawanie pieniędzy od razu na początku, to prawie zawsze błąd. Najpierw trochę się poucz podstaw i trochę porób zdjęć. Sam mam T. 17-50 bez VC, ale nie polecam do aparatu bez mikroregulacji AF. A żeby dokładnie sprawdzić w sklepie, to też ciutkę trzeba się na tym znać - a przede wszystkim w sklepie musi być jasno. Pozdrawiam,
Grzegorz
Tamrona nie polecam Budowa, Plastyka, Trwałość szkła - Niestety Słaba