Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: archiwizacja zdjęć

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli dobrze rozumiem, archiwizacje rozumie sie przez wykonanie kopii zapasowej. naswietlona karta pamieci pozostaje nietknieta, a zgrywa sie kopie zapasowa.

w tej sytuacji - musi byc fotobank. polecam cos uzywanego, albo pozyczonego, bo tego kupowac sie na chwile obecna za bardzo nie oplaca. fajny jest netbook, ale jak sie nie da, to sie nie da...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Nie napisałeś, jakie mas zkarty ?? Jak SD, to kup kilka 16 GB, potem ewentualnie odsprzedasz, to najmniejszy ciężar / GB pojemności, raptem 2 gr.

Pozdrawiam,

J.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sto Zobacz posta
    Mam zamiar zrobić tysiące zdjęć
    zależy jeszcze czym pstrykasz, raw rawowi nie równy

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

W moim przypadku, gdy spotykam się z podobnym problemem, a znajduję się w fotograficznie "cywilizowanych" stronach. To znaczy, znajdują się tam sklepy fotograficzne albo laby. Idę do takiego miejsca, pytam o możliwość zgrania zdjęć na płytę. Po zgraniu (Zazwyczaj dowolnej ilości materiału na dowolną ilość płyt DVD. Raz zdarzyło mi się nagrywać ich aż sześć!) zdjęć uiszczam stosowną opłatę, często jest to cena płyt plus mały procent. W 90% przypadków to się sprawdza. W Bułgarii, Rumunii, Krajach Beneluksu, na Węgrzech, U naszych granicznych sąsiadów (Oprócz Rosji, bo tam nie byłem.) nie miałem żadnych problemów.

Bardzo polecam ten sposób, bo uwalnia od konieczności targania za sobą laptopa i kupowania fotobanku. Niestety, są dwa minusy, przy wadze plików RAW z np. mojego 50D muszę posiadać przynajmniej trzy ośmiogigabajtowe karty CF... Drugi to problem który powstaje gdy nie ma takowych punktów lub gdy chcemy zgrać zdjęcia późnym wieczorem... (Ale ten minus można obejść korzystając z nagranego na pendrivie Linuxa oraz przenośnego czytnika kart na USB które to podpinamy do komputera w np. kafejce internetowej albo hotelu...) ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniał bym. Mam jeszcze jeden sposób. Choć już nie tak tani... ;-)

Ostatnio pożyczałem od znajomego dysk przenośny z zasilaniem akumulatorowym, prawdopodobnie marki Siemens. Posiadał on funkcję kopiowania całego zapisanego na nośniku pamięci materiału, z wbudowanego czytnika kart All-in-One na dysk twardy. Akumulator ładuje się przez 90 minut i działa (w stanie spoczynku Stand-by i krótkich sesji zgrywania po kilka razy na dzień.) około 20 godzin. Gdy się go wyłączy na czas bezczynności, działa nawet przez dwa dni. W urządzeniu zainstalowano dysk 2.5 cala dlatego zużycie energii jest nieco niższe.
    Ostatnio edytowane przez Emaliasz ; 09-01-2011 o 22:55 Powód: Automerged Doublepost
    Primum non nocere! --> Galeria

Domyślnie

Baaaardzo dziękuję za wszystkie rady i pomysły. Wybieram się do Portugalii pierwszy raz a ponieważ raczej nie będę nocowała w hotelach iluśtamgwiazdkowych to nie wiem czy będę miała możliwość korzystania z neta. Zastanawiam się nad kupnem/pożyczeniem fotobanku. Bo netbooki w niskiej cenie mają maleńki HD a te z większym dyskiem są w podobnej cenie co fotobank. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji więc proszę o kolejne pomysły... :-D

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Osobiście przy zbliżonej cenie zdecydowanie bardziej wolałbym netbooka od fotobanku. Jego funkcjonalność jest zdecydowanie większa.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Dopiero zaczyna Awatar Artus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też borykałem się z tym problemem. Ja ostatecznie postawiłem na na 10" netbooka. W plecaku dużo miejsca nie zajmuje, ciężki nie jest, a jak jest w zasięgu wifi to maila się sprawdzi i na bieżąco można fotobloga z wyjazdu zrobić
    Canon EOS 7D, Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS, Canon EF 50 1.8, Sigma 70-300 APO DG, Speedlite 430EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów