Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 88

Wątek: Sprzedać 300D dołożyć do 20D? Czy zostawić 300D i dokupić szkiełko...?

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    1.Moment/scena fotografowana
    2.Fotograf
    3.Szkło
    4.Matryca/Puszka

Patrząc na to w tej kolejności i chcąc robić dobre zdjęcia mając 300d można IMHO odpowiedzieć na pytanie czy warto dopłacać do 20d...

Ad.1 - czasem nawet kompletny laik zrobi dobrą fotkę
    pierwsze 2 punkty napewno racja, a 3 i 4 prawdopodobnie racja.
    czas pokaże stosunek zachciewajki do możliwości finansowych.. może faktycznie kupie lepsze szkiełko do trzysetki...
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    O, a to swoją drogą. I w związku z tym najlepiej $$$ wydać na jakieś ciekawe wycieczki :-)
    rotfl

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    rotfl
    Dlaczego? To było całkiem serio.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Sprzedać 300D dołożyć do 20D? Czy zostawić 300D i dokupić szkiełko...?
    ...chyba jednak sobie odpuszcze zmiane (body)...
    ...jak bede coś zmieniał to szkiełko kupie jakies zamiast KITowego.
    Tego się trzymaj. Sam mam 300D i postanowiłem go nie zmieniac (o ile się nie zepsuje na amen) do czasu, aż w jego cenie i klasie (amatorskiej) pojawi się FullFrame. Mam nadzieję, że jakieś 5 lat na jedno i drugie wystarczy.
    Na Twoim miejscu nie zmieniałbym też KITa zostawiając go na potrzeby szerokiego kąta. Inwestowałbym natomiast w szkła pełnoklatkowe i gdy przyjdzie ten czas, to sprzedasz 300D z KITem, a szkła zostaną.
    A jakie szkła? Coż, raczej nic typu 17-40/4L zamiast KITa, bo te ogniskowe na pełnej klatce zrobią się ekstremalnie szerokie, a tymczasem i tak ten zakres pokrywa Ci KIT. Zainteresowałbym sie na Twoim miejscu w pierwszej kolejności czymś w rodzaju Tamrona 28-75/2,8; Canona 50/1,8 (a może nawet 1,4) bądź czymś 90/100/105 f/2,8 Macro.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-12-2005 o 14:56
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    O, a to swoją drogą. I w związku z tym najlepiej $$$ wydać na jakieś ciekawe wycieczki :-)
    Serio, serio... sam tak wlasnie robie. I dlatego pozyje z moja 10D jeszcze przynjamniej 1.5 roku zanim pomysle o wymianie.
    Za te kase ktora wydalem na wycieczki w tym roku to juz mialbym 5D... i >500 fajnych zdjec mniej.

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tego się trzymaj. Sam mam 300D i postanowiłem go nie zmieniac (o ile się nie zepsuje na amen) do czasu, aż w jego cenie i klasie (amatorskiej) pojawi się FullFrame. Mam nadzieję, że jakieś 5 lat na jedno i drugie wystarczy.
    Na Twoim miejscu nie zmieniałbym też KITa zostawiając go na potrzeby szerokiego kąta. Inwestowałbym natomiast w szkła pełnoklatkowe i gdy przyjdzie ten czas, to sprzedasz 300D z KITem, a szkła zostaną.
    Mądrze mówisz! Pewnie masz racje!
    A jakie szkła? Coż, raczej nic typu 17-40/4L zamiast KITa, bo te ogniskowe na pełnej klatce zrobią się ekstremalnie szerokie, a tymczasem i tak ten zakres pokrywa Ci KIT. Zainteresowałbym sie na Twoim miejscu w pierwszej kolejności czymś w rodzaju Tamrona 28-75/2,8; Canona 50/1,8 (a może nawet 1,4) bądź czymś 90/100/105 f/2,8 Macro.
    zrobiłem mały rekonesans cenowy:
    Tamrona 28-75/2,8 - 1450zł
    Canon 50/1,8 - 370zł
    Canon 50/1,4 - 1450zł
    Sigma 105 f/2,8 Macro - 1900zł

BLOG

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Skoro piszesz: "moment się liczy..." - to dorzucę cegiełkę: wiesz że różnica w czasie uruchamiania 300 i 350 to....2 zdjęcia?I nawet jak aparat będzie na stand-by - to zawsze trochę przysypia...i jak jest potrzebny - to właśnie!Drugą sprawa jest jakość zdjęć - ja widzę zdecydowaną róznicę między 300 a 350 - oni nie tylko nadali procesorowi obrazowemu nową cyferkę: to jest naprawdę nowa jakość.Robiłem obydowoma aparatami w identycznych warunkach - na raz: choćby w trakcie lotu gdy liczą się sekundy stąd 2 aparaty.DIGIC II to....innny aparat! LEPSZY! Od razu piszę: to moja subiektywna ocena - czyli: JA widzę róznicę.
    Aaaa... nie wiem skąd pojęcie ekstremalności ogniskowej 17 mm?Chyba stąd by ją zobaczyc trzeba do cyfry kupic 10-22 - a to n i e t o s a m o co 17 w FFrame!Dobra 17 - to piękna ogniskowa!Poza tym: kup sobie dobre szkło ( bo KITy są atrakcyjene ale dla producenta!) z typu 28-105; 100-300 itp a nawet pogardzane ostatnio 17-35/ 2.8L bo FF to nieuchronna kolejność! Możemy sie założyć...:-))))
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 12-12-2005 o 15:56

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

zrobiłem mały rekonesans cenowy:
    ...
    Sigma 105 f/2,8 Macro - 1900zł
    Z Sigmą bym był ostrożny jeśli chodzi o długofalowe inwestycje.
    Canon co jakiś czas (na złość konkurencji) zmienia nieznacznie protokół transmisji EF. Objawia się to brakiem współpracy starszych obiektywów z nowymi korpusami i dotyczy oczywiście tylko szkieł producentow niezależnych - obiektywów Canona problem nie dotyka.
    Z tego powodu dzisiaj wiele starszych Sigm nie działa z korpusami cyfrowymi Canona, a takze np. EOS 30/33V.
    Problem dotyczy w największym stopniu właśnie Sigmy, w mniejszym Tokiny, a w najmniejszym Tamrona, w którego przypadku natknąłem sie gdzieś nawet na informację, że zakupił licencję od Canona czy coś podobnego.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    :-) Policz sobie ile dopłacisz za nieześlizgiwanie się małego palca...
    mniej niż 150 PLN do gripa a uchwyt i wyważenie jest fenomenalne !

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Z Sigmą bym był ostrożny jeśli chodzi o długofalowe inwestycje.
    Canon co jakiś czas (na złość konkurencji) zmienia nieznacznie protokół transmisji EF. Objawia się to brakiem współpracy starszych obiektywów z nowymi korpusami i dotyczy oczywiście tylko szkieł producentow niezależnych - obiektywów Canona problem nie dotyka.
    Z tego powodu dzisiaj wiele starszych Sigm nie działa z korpusami cyfrowymi Canona, a takze np. EOS 30/33V.
    Problem dotyczy w największym stopniu właśnie Sigmy, w mniejszym Tokiny, a w najmniejszym Tamrona, w którego przypadku natknąłem sie gdzieś nawet na informację, że zakupił licencję od Canona czy coś podobnego.
    Potwierdzam:
    normalna rynkowa perfidia - niby udostępniamy stanard ale MY jesteśmy lepsi! zresztą - dlaczego by nie skoro EFEKT to konkretna kupa pieniędzy?Nie raz się spotkałem z tym że swietne nieoryginalne obiektywy w ekstremalnych wrunkach dały.....d....!Dziwne?

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów