Mądrze mówisz! Pewnie masz racje!Zamieszczone przez gwozdzt
zrobiłem mały rekonesans cenowy:Zamieszczone przez gwozdzt
Tamrona 28-75/2,8 - 1450zł
Canon 50/1,8 - 370zł
Canon 50/1,4 - 1450zł
Sigma 105 f/2,8 Macro - 1900zł
Mądrze mówisz! Pewnie masz racje!Zamieszczone przez gwozdzt
zrobiłem mały rekonesans cenowy:Zamieszczone przez gwozdzt
Tamrona 28-75/2,8 - 1450zł
Canon 50/1,8 - 370zł
Canon 50/1,4 - 1450zł
Sigma 105 f/2,8 Macro - 1900zł
Z Sigmą bym był ostrożny jeśli chodzi o długofalowe inwestycje.Zamieszczone przez Routlaw
Canon co jakiś czas (na złość konkurencji) zmienia nieznacznie protokół transmisji EF. Objawia się to brakiem współpracy starszych obiektywów z nowymi korpusami i dotyczy oczywiście tylko szkieł producentow niezależnych - obiektywów Canona problem nie dotyka.
Z tego powodu dzisiaj wiele starszych Sigm nie działa z korpusami cyfrowymi Canona, a takze np. EOS 30/33V.
Problem dotyczy w największym stopniu właśnie Sigmy, w mniejszym Tokiny, a w najmniejszym Tamrona, w którego przypadku natknąłem sie gdzieś nawet na informację, że zakupił licencję od Canona czy coś podobnego.
Potwierdzam:Zamieszczone przez gwozdzt
normalna rynkowa perfidia - niby udostępniamy stanard ale MY jesteśmy lepsi! zresztą - dlaczego by nie skoro EFEKT to konkretna kupa pieniędzy?Nie raz się spotkałem z tym że swietne nieoryginalne obiektywy w ekstremalnych wrunkach dały.....d....!Dziwne?
Od kiedy Canon udostepnia protokol EF?Zamieszczone przez hekselman
![]()
Chyba nie zmienia tylko dokłada ewentualnie nowe funkcje, bo jakby zmienił to stare szkla Canona miały by ten sam problem co niezależnych, a jakoś o tym nie slychać. Co do niezależnych może poza Tamronem, świadczy to tylko o nie dokładnym "rozgryzieniu" protokółu. Najprawdopodbniej już w trakcie opracowania protokółu przewidziano jego rozszerzalność i stare obiektywy Canona zwracaja odpowiednią (prawidłową) odpowiedź na nową funkcję której np. nie realizująZamieszczone przez gwozdzt
Tamrona można kupić dużo taniej. Pogadaj z forumowymi TIPami.
pozdrowienia
któż to jest forumowy TIP????Zamieszczone przez aptur
![]()
Tani Importer Prywatny :-)Zamieszczone przez Routlaw
http://canon-board.info/showthread.p...&highlight=tip