Servo: śledzenie ostrością obiektu. AF cały czas podąża za obiektem, np. fotografujesz samochód w ruchu, albo dziecko.
Może to jest inny mechanizm,ale w mojej 300 też jest takie coś jak śledzenie ostrości.Tylko,że włącza się to automatycznie jak ,,wykryje'',że obiekt ,na którym jest ostrość się porusza.Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
To raczej AI AF, czyli niby inteligentny auto focus, niestety czesto sie myli- przynajmniej w 300d i dlatego jest malo uzyteczny.Zamieszczone przez -=Festyk=-
A co do zmiany korpusu, napisze na moim przykladzie...w 300d brakuje mi wiekszego bufora, szybszych serii, drugiego kolka i ogolnie lepszej ergonomii, nizszych szumow na iso 800 i 1600 i milo by bylo miec e-ttl2. Jesli znajdujesz tu i w postach kolegow cos co Tobie rowniez przeszkadza to pomysl o zmianie korpusu, jesli nie, to zamien kita na jakis lepszy obiektyw i mysle, ze bedziesz naprawde mile zaskoczony.
Co racja to racja.. fajnie by to było mieć.. no nic czas pokaże...Zamieszczone przez woland
Hmm chciałbym móc robić lepsze zdjecia.. Z 20D miałbym wieksze możliwości, ale nie koniecznie bo szkła by zostały te co są(na dwa wydatki mnie nie stać). Z resztą zestaw jest tak dobry jak jego najsłabszy element, po ewentualnej zmianie body byłbym nim raczej ja nie sprzętDziś w miare rozwijania się tego wątku zrozumiałem że zostane z tym co mam, bo wydawanie na hobby ma swoje granice. Może jak wpadnie mi jakaś nieprzewidziana kaska to wróce do problemu.. Problem bedzie zapewne taki:
300D z lepszym szkłem które zatąpi KITa
czy
20D z KITem albo Pancolarem 50/1.8
Cholera no chciałbym tą 20D
no dobra przypominam czeski film tylko cicho!
Ide spać może mi się przysni jakieś ładne body![]()
IMHO zmiana body pomoże w tym najmniej. Już prędzej zmiana obiektywu albo fotografa.Zamieszczone przez Routlaw
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
stąd własnie moje wachania w tym wątku... wyżej pisałem o najsłabszym elemencie zestawu fotografującego...Zamieszczone przez piast9
Jako amator nie kupiłbym 20d. Mam 350d i mam częsty kontakt z 20d. Dla mnie wielkość 350 jest jej zaletą...a co do ergonomi to się nie będę wypowiadał bo w przypadku tych 2 puszek dla mnie nie ma to znaczenia (nie jestem Pro). Gdybym miał 300d to wolałbym jako amator kupić 350 a różnice przeznaczyć na lepsze szkiełko.Zamieszczone przez Routlaw
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Jeszcze dodam że dla mnie o jakości zdjęcia decyduje wg kolejności:
1.Moment/scena fotografowana
2.Fotograf
3.Szkło
4.Matryca/Puszka
Patrząc na to w tej kolejności i chcąc robić dobre zdjęcia mając 300d można IMHO odpowiedzieć na pytanie czy warto dopłacać do 20d...
Ad.1 - czasem nawet kompletny laik zrobi dobrą fotkę
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
A ja tam zmienię swojego trabanta na 5D, myślę że jeszcze tak - z "dobrą ciążę" czasu i będą poniżej 2k$ a wtedy go gnojka kupię. Co i Tobie radzę. Czas więc zbierać na puchę, potem przygarnę eLżbietkę - stałe światło i pewnie będę miał z głowy na jakieś pół roku, potem zmienię twardziela w PC itd...![]()