Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    IMHO to porównanie to możesz sobie...

Wyobraź sobie, jak "łatwo" się było by przestawić na inny samochód,
    gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
    wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.

Wystarczy nadmienić sytuację gdy osoba jeżdżąca lata z manualną skrzynią
    przesiada się na automatyczną - trochę trwa, zanim przestanie deptać w podłogę
    i łapać za każdym razem wajchę.

Pozdrówka!
    Podstawowy problem w tym, że większość nie zawraca sobie głowy tym, co ten aparat (samochód) naprawdę robi. Skutek jest oczywisty: jak małpy odtwarzamy jakieś gesty magiczne, które w poprzednim aparacie (samochodzie) doprowadziły nas do zadowalającego nas zdjęcia (dojechania do domu). Nic dziwnego, że mamy kłopoty przy każdej zmianie.

Aparat (samochód) jest owszem, skomplikowanym urządzeniem i nie namawiam do jego gruntownego studiowania, szkoda na to życia. Ale jakiś elementarz trzeba opanować, elementarz ogólny, nie canonowski, nie nikonowski (nie fordowski, nie fiatowski) - wtedy adaptacja do nowego interfejsu aparatu (samochodu) nie będzie frustrująca, ba, będzie sprawiała wręcz przyjemność z poznawania.

A różnice między większością aparatów na rynku są raczej rzędu różnic w obsłudze samochodowej wentylacji niż różnic między obsługą automatycznej i manualnej skrzyni biegów. Jeżeli już szukamy w tej branży przykładów, to do problemów Dziobolka można porównać prędzej przejście z AF na dalmierz albo całkowity manual - a nie zwykłe, mało wyrafinowane pstrykanie nowoczesną cyfrową lustrzanką.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez reniatka266 Zobacz posta
    Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!
    A to żywy dowód takiego myślenia magicznego.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-01-2011 o 14:18 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów