Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reniatka266 Zobacz posta
    Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!
    Tak jeśli chodzi o fetysz to wybrałaś dobry system
    Zapewne wkrótce doświadczysz bliższego kontaktu z wielką biała lufą który przyprawi cię o dreszcze świetnie leży w dłoni a dodatkowo można tym robić niezłe zdjęcia
    PS.. Odnośnie stałek które polecałem to 50mm f 1:4 ma niespecjalny bokech (podobnie zresztą jest w nikonie) i lepiej tu wypada 85 f 1.8 ale skoro śpisz na kasie to bierz 50L a co niech zazdroszczą o fetysze trzeba dbać
    --------------------
    Pozdrawiam privilege

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    IMHO to porównanie to możesz sobie...

Wyobraź sobie, jak "łatwo" się było by przestawić na inny samochód,
    gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
    wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.

Wystarczy nadmienić sytuację gdy osoba jeżdżąca lata z manualną skrzynią
    przesiada się na automatyczną - trochę trwa, zanim przestanie deptać w podłogę
    i łapać za każdym razem wajchę.

Pozdrówka!
    Podstawowy problem w tym, że większość nie zawraca sobie głowy tym, co ten aparat (samochód) naprawdę robi. Skutek jest oczywisty: jak małpy odtwarzamy jakieś gesty magiczne, które w poprzednim aparacie (samochodzie) doprowadziły nas do zadowalającego nas zdjęcia (dojechania do domu). Nic dziwnego, że mamy kłopoty przy każdej zmianie.

Aparat (samochód) jest owszem, skomplikowanym urządzeniem i nie namawiam do jego gruntownego studiowania, szkoda na to życia. Ale jakiś elementarz trzeba opanować, elementarz ogólny, nie canonowski, nie nikonowski (nie fordowski, nie fiatowski) - wtedy adaptacja do nowego interfejsu aparatu (samochodu) nie będzie frustrująca, ba, będzie sprawiała wręcz przyjemność z poznawania.

A różnice między większością aparatów na rynku są raczej rzędu różnic w obsłudze samochodowej wentylacji niż różnic między obsługą automatycznej i manualnej skrzyni biegów. Jeżeli już szukamy w tej branży przykładów, to do problemów Dziobolka można porównać prędzej przejście z AF na dalmierz albo całkowity manual - a nie zwykłe, mało wyrafinowane pstrykanie nowoczesną cyfrową lustrzanką.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!
    A to żywy dowód takiego myślenia magicznego.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-01-2011 o 14:18 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    IMHO to porównanie to możesz sobie...

Wyobraź sobie, jak "łatwo" się było by przestawić na inny samochód,
    gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
    wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.

Wystarczy nadmienić sytuację gdy osoba jeżdżąca lata z manualną skrzynią
    przesiada się na automatyczną - trochę trwa, zanim przestanie deptać w podłogę
    i łapać za każdym razem wajchę.

Pozdrówka!
    to jeszcze nie, spróbuj na odwrót
    albo wsiądź w trabanta czy watrburga starego gdzie biegi przy kierownicy były - to jest dopiero jazda
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jak kot do psa...
    Raczej jak pies do jeża

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

spotykalam sie z dziwna zazdroscia ? zawiścią ? oburzeniem ? nie wiem dlaczego...
    5D Mark II to obiekt westchnień, powinnaś się cieszyć, że nie wdepnęłaś w Leicę M9.

a oto kilka pytan:

1.Co na wstępie musze pozmieniać w podstawowych ustawieniach puszki 5D mark II ( najpierw chce sie na niej skupic)
    format zdjęć - RAW (nie s, nie m)
    Custom Fn 4:1
    zdjęcia z lampą tylko w M, jeśli sufit w miarę nisko to FEC na +2/3EV

2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory( mam lightrooma)
    Canon DPP 3.9

3. Posiadajac monitor LG full HD, chcialabym go skalibrowac ? nie wiem czy powinnam pytac na moim poziomie o to.
    Przestałem temat śledzić po zakupie jakiegoś tam i1 (kalibratora), w sumie najbezpieczniej będzie umówić się z arturs na mocną kawę tylko uważaj by jego słoneczko cię nie poparzyło
    4. Jaka najlepsza karta graficzna, licze sie z wymiana 7 letniego kompa (oprocz tego posiadam laptopa niby do grafiki, w razie potrzeby podam parametry)
    Jakiegokolwiek kompa byś nie kupiła zainwestuj w mały (do 64 GB) dysk systemowy SSD, 8 GB ramu i coś co się nazywa ram disk.

Bardzo dziękuję juz teraz.
    Nie ma za co - ja niby też jestem z Kielc, ale nie daję klapsa tak dobrze jak arturs

BTW. Koleżanki, koledzy fajnie widzieć, że pomimo upływających lat, średnia forum wciąż pozostaje na tym samym poziomie.
    the silence is deafening

Domyślnie

mam tego 70-200 2.8 L i to biale juz mi mrozi krew w zylach, co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale choc jestem zdania ze wiekszy nie znaczy lepszy ale w tym przypadku obalam swoja mysl
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    gietrzy , bardzo bardzo mi pomogles. Zabieram sie do eksperymentowania z lampa DZIEKUJE
    Ostatnio edytowane przez reniatka266 ; 11-01-2011 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost
    5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale
    +100 pkt do LANSU ....
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

Jestem w custom C.FN I Ekspozycja C.FN II Obraz C.FN III Autofokus/Migawka C.FN IV Operowanie inne

grzebie w nich po kolei i nie widze tego 4:1
    5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

..i bedziesz mogła znów się pochwalić na forum w tym watku,chyba ze wkoncu ktos go zamknie
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jestem w custom C.FN I Ekspozycja C.FN II Obraz C.FN III Autofokus/Migawka C.FN IV Operowanie inne
    grzebie w nich po kolei i nie widze tego 4:1

C.Fn IV: Operation / Others
    0: Metering + AF start
    1: Metering + AF start / AF stop
    2: Metering start / Meter+AF start
    3: AE lock / Metering + AF start
    4: Metering + AF start / disable

Poczytaj w instrukcji a w szczególności tu (eng)
    http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2286

co i kiedy stosować
    the silence is deafening

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów