Strona 17 z 64 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Domyślnie

Jest to samo, co w E-PL2, tyle że w nieco mniejszej puszce.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

PEN EPL-2
    http://www.cameralabs.com/reviews/Ol.../verdict.shtml
    highly recommended (overall score 83%)

SONY NX3/NX5
    http://cameralabs.com/reviews/Sony_A.../verdict.shtml
    highly recommended (overal score 88%)

komentarz EPL2 vs NEX

"With the launch of the Sony NEX3/5 in the middle of 2010 Olympus found itself competing with not just other Micro Four Thirds models but an entirely new breed of mirrorless interchangeable lens camera.

With a larger, higher resolution sensor, higher resolution articulated screen and extremely compact proportions, the NEX models look like a very attractive alternative not just to the E-PL2, but to Micro Four Thirds system cameras in general. This is particularly true of the NEX-3 which is priced appreciably lower than either the E-PL2 or Lumix GF2. The NEX models offer exceptionally good low light performance as well as fast continuous shooting that's exploited in modes that automatically composite multiple images to produce excellent results.

So what's not to like about the NEX models? They don't have the range of lenses available to the Micro Four Thirds system, but that will likely change in time and meanwhile there are third party adapters that will let you attach other lenses. Like the Lumix GF2, the NEX models rely on lens-based image stabilisation. They also lack a built in flash or hotshoe, though a small flash unit is included in the box which attaches to the accessory port.

Then there's the question of handling. Though firmware updates have added, among other things, revised menus, button customisation options, better manual focussing control, and aperture control in movie mode, the NEX menu system and software remains better suited to point-and-shoot operation than advanced manual control."

Sony da lepszy obrazek ale z manualną optyką przez adapter. Bo na razie z systemowymi obiektywami kiepsko...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam!

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Sony da lepszy obrazek ale z manualną optyką przez adapter. Bo na razie z systemowymi obiektywami kiepsko...
    Ostatnio sporą dysputę z kilkoma sprzedawcami prowadziłem na temat dlaczego NIE warto kupować nexa Oczywiście było to stoisko Sony. Dosłownie czkałem na poruszenie sprawy m42 i szkieł systemowych. Najpierw pouczono mnie, że nex jest lekki i wygodny i współpracuje z m42 i innymi obiektywami w tym z długimi tele sonego.

Powiedzcie mi Panowie jaki jest sens kupować takiego niewygodnego zminiaturyzowanego Nexa, a potem podpinać do niego Hiper zoomy jak Martynka czy ciężkie m42. Facet w dziale foto sony zakrztusił się, a jaka będzie wasza reakcja?:-D

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie aparacikow sony nex. Chodzi o lampę błyskowa jest dorzucana do każdego zestawu i teraz czy gdy założymy lampę i będziemy robić zdjęcie w ciemności/wieczorem ona sama się podniesie ? Bo z tego co wyczytałem i zrozumiałem aby lampa zaczęła działać sami musimy ja palcami podnieść w górę. Co w sumie jest dużym utrudnieniem dla niedzielnych pstrykaczy. Czy może jestem w błędzie i ta lampa w przypadku potrzeby błysku potrafi sama się otworzyć jak to mam miejsce w lustrzankach canona ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trzeba podnieść...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Utrudnienie jak diabli...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    jaki jest sens kupować takiego niewygodnego zminiaturyzowanego Nexa, a potem podpinać do niego Hiper zoomy jak Martynka czy ciężkie m42
    Jak dla mnie - najdluzsza sensowna ogniskowa to 75mm. Pracowac z Voigtlanderem 75mm f/2 sie dalo. Juz podpiecie 90mm f/2.5 sprawia problem bez EVF i stabilizacji.

Podpiecie duzego i ciezkiego Voigtlandera 50mm f/1.1 tez jest nienajlepszym pomyslem. Juz nawet 18-200mm lepiej sie trzyma, gdyz jest po prostu lekki, mimo swego rozmiaru.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS: bardziej mialem na mysli Noctiluxa 50mm Leici, niz Voigtlandera (brak edycji postow).
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24-03-2011 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Wiem, że niespecjalnie "wbijam" się w dział, ale szukam sobie kompakta z w miarę jasną 35-ką, na razie zastanawiam się nad systemem Samsung NX oraz Olympus Pen.

Wybrałem sobie NX5 z 18-55 (bo w komplecie) i 20/2,8, albo Olympusa PEN - EP1 z 17mm 2,8.

Zależy mi na czymś, co będzie mogło pracować w prawie każdych warunkach i będzie kompaktowe. Zdecydowanie bardziej podoba mi się ergonomia NX5/10, ale ponoć obrazek to Olympus daje lepszy. Jak to z tym jest w ogóle?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 17 z 64 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów