Pokaż wyniki od 1 do 10 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jot Zobacz posta
    No widzisz, ja posiadałem e-pl1, sprzedałem.
    Przyciski mi totalnie nie podpasowały, tak samo jak marny LCD. Reszta w sumie plus, kapitalne zdjęcia w jpgach.

NEXa 3 mam obecnie, kupiony z 16/2.8 - jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca, jak na aparat który noszę codziennie. Jak potrzeba lepszego szkła, jest adapter na Nikon G i 24-70. Matryca daje radę. Minus to brak stopki, trochę bolesny.

ps. Dzisiaj trochę pobawiłem się Olympusem Xz-1, dobry wybór Piotrze , wrażenie robi lepsze niż Lx5
    Jestem coraz bardziej zadowolony, choć stare 5D daje dużo ładniejsze zdjęcia, to z tego malucha fotografuję po prostu częściej, mieści się w kieszeni jeansów i uwzględniając jego ograniczone możliwości (w stosunku do lustra FF) da się robić całkiem fajne zdjęcia. Dzięki jasnemu obiektywowi nawet we wnętrzach bez błyskania lampą, albo z lampą bardzo lekko doświetlając i bez efektu paskudnego zdjęcia z kompaktu z błyskiem na wprost.

W końcu któryś bezlusterkowy system dorobi się kompletu podstawowych stałek i wtedy pewnie coś wybiorę. Wszyscy zaczęli od dziwnej strony koniecznie wypuszczając zoomy, które do bezlusterkowców kompletnie nie pasują.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    Może do końca 2012 NEX będzie ciekawą ofertą, gdy:
    1) Sony pokaże NEXa semiprofi (byle nie rozmiarów Panasonica G1/G2/GH1/GH2 tylko obecnych NEXów) z przyciskami
    2) Sony wypuści jakiś wizjer na poziomie VF2 Olympusa
    3) na rynek wejdą zapowiadane w roadmap obiektywy lepszej jakości optycznej niż 16/2.8 (cena to już sprawa drugorzędna):
    - szeroki kąt Carl Zeiss (zapowiadany na 2011)
    - wysokiej jakości standard G (niestety zoom), w 2012 zapowiadany (pewnie bedzie nieproporcjonalnie wielki w stosunku do body)
    - makro i portret zapowiadane na 2011 - może któryś będzie lepszy od obecnych obiektywów do NEXów - jest szansa że któryś z dwóch będzie OK, makra zwykle optycznie są niezłe (choć wolne)

Ale jest też ryzyko, że do końca 2012 jedynym dobrym stałoogniskowym obiektywem może być ten Zeiss, czyli faktycznie NEX będzie dla wielu czymś w rodzaju Fuji X100, które ma też jeden dobry obiektyw (na stałe).

http://photorumors.com/2010/09/26/so...-lens-roadmap/

Tymczasem do 2012 w micro43 Panasonic wypuści pewnie sensowny portret (co uzupełni zestaw, bo jest już 14/2.5 i 20/1.7), któryś z zapowiadanych obiektywów Olympusa będzie lepszy niż 17/2.8 (spodziwane są 12mm i 50mm macro - szczególnie 50mm macro daje nadzieję, bo jego odpowiednik w lustrzankowym 4/3 - 50/2 był optycznie rewelacyjny). I do tego Schneider Kreuznach ogłosił własnie akces do micro43 więc jest szansa że do 2012 coś ciekawego wypuści.

Zobaczymy co też pokaże jeszcze Nikon. Powinno być optycznie nieźle (i drogo). Pentax, jeśli plotki o cropie x5.6 okażą się prawdziwe, nie będzie brał udziału w konkurencji pt. dobra jakość obrazu. Od takiego Pentaxa wolę już XZ1 z cropem chyba x4,7
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 05-02-2011 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów