Teoretycznie to dla kamery AF100, ale przecież to ten sam sytem. Jeśli by z nią działało, to powinno też z innymi aparatami micro43.
Choć większy sens ma właśnie z AF100 biorąc pod uwagę dysporoporcje rozmiarów jakieś L-ki i takiego PENa. Z PENem czy GF1 lub GF2 to będzie trochę nieporęczne. Co innego z AF100 lub ewentualnie z G1/G2/GH1/GH2. Zestaw micro43 powinien być mały. Podpinając pod niego jakąś większą L-kę tracimy kompaktowość, a wtedy już po prostu lepiej zabrać lustro Canona. Co innego z AF100 - to kamera profi, większa od PENów i GH2, i daje (za stosunkowo małe pieniądze) możliwości profi których nie da lustro Canona. Tu jest nawet sens kupić AF100 + adapter + obiektywy EF.
Jasne stałki, nawet nie ultra jasne mają sens. Nawet stara 28/1.8 może coś pokazać gdy mniejsze koło obrazowe w m43 wybierze tylko centrum omijac mydlane rogi. 50/1.4 da ekwiwalent kąta widzenia ultrajasnej setki na FF. 85/1.8 da prawie odpowiednik 200/2 na FF (z 85/1.2 mamy jakby 200/1.2 na FF). 70-200 f/4L da lepszy (ostrość, światło) odpowiednik 100-400L na FF. 400/5.6L da odpowiednik kąta widzenia 800/5.6L.
Dla kogoś kto ma tylko m43 raczej kupowanie EF-ek sensu nie ma, ale dla kogoś kto już ma lustro Canona i trochę szkiełek, to ciekawa propozycja. Tylko że przy takiej cenie (700$) to wypadałoby podpiąć obiektyw o podobnej lub droższej cenie, a nie EF 50/1.8.
Ale na razie to rozważania niepotwierdzonych informacji. Tego adaptera jeszcze na rynku nie ma.
Ojtam ojtam, taki Bloom mając taki adapter i skrzynie EF szkieł po prostu ma większe możliwości a ceną na poziomie siedmiu $tówek przejmuje się tak jak dzisiaj my na forum ceną karty SD 1 GB.
Ten adapter (do EOS) ta firma już sprzedaje tylko, że pod ztcp bagnet PL (Hollywood).
the silence is deafening
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner