Strona 11 z 64 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja wybrałem z 16mm 2.8 ale dla mnie liczył się jak najbardziej jego rozmiar i to, że mieści się do kieszeni kurtki bez problemu.
    Tobie pewnie bym polecił kit 18-55. W miarę uniwersalny, też jakoś szczególnie wielki nie jest, optycznie jak to szkła nexa szału nie ma ale dają rade :]
    pkt. 8. regulaminu

Coś już napisał

Domyślnie

Właśnie wróciłem ze sklepu i oglądałem 3 aparaty. NEX'a właśnie z kitem 18-55, Olympus E-PL1 oraz Canon EOS 450D. I powiem wam że jeżeli chodzi o trzymanie tych aparatów to najlepiej wypadł NEX oraz Canon. Olek strasznie źle leży w rękach. NEX wygląda bardzo ładnie. Po zobaczeniu Canona 450D w cenie 1700 zł (był tańszy od 1000D) zacząłem się nad nim zastanawiać. Nie jest on znowu aż tak duży jak na lustrzankę. Natomiast NEX jeżeli chodzi o bezlusterkowce wygrywa u mnie.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie A jeśli nie NEX ?

Podepnę się pod wątek...

Założenie mam dość proste - ma to być (względnie małe) uzupełnienie lustra:
    - jak największa (najlepsza matryca) - na M9 mnie nie stać
    - wygląd nieistotny
    - body + kit (żeby czasami dać komuś pstryknąć kilka zdjęć - na zielonym )
    - duża kompatybilność ze szkłami manualnymi (jeden z decydujących czynników !!!)
    - filmy bez znaczenia

Szkieł manualnych mam sporo, w tym "naleśniki" 20/3,5 i 40/2,8 które z cropem x1,5 mogą być całkiem fajne i kompaktowe.

Moje typy na teraz to NEX-3 lub NEX-5 , ale ... liczę się z tym, że mogłam kompletnie przeoczyć coś równie ciekawego.
    Ma ktoś pomysł na jakieś inne sensowne rozwiązanie ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    - wygląd nieistotny
    Sony NEX
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podepnę się pod wątek...

Założenie mam dość proste - ma to być (względnie małe) uzupełnienie lustra:
    - jak największa (najlepsza matryca) - na M9 mnie nie stać
    - wygląd nieistotny
    - body + kit (żeby czasami dać komuś pstryknąć kilka zdjęć - na zielonym )
    - duża kompatybilność ze szkłami manualnymi (jeden z decydujących czynników !!!)
    - filmy bez znaczenia

Szkieł manualnych mam sporo, w tym "naleśniki" 20/3,5 i 40/2,8 które z cropem x1,5 mogą być całkiem fajne i kompaktowe.

Jeśli maksymalnie duża matryca, i do przełknięcia są:
    - wygląd nieistotny
    - fatalna ergonomia (tj. dłubanie w menu by cokolwiek zmienić)
    - praca głównie (tylko) na programie zielonym (wtedy odpada problem z ergonomią)
    - kiepskie szkiełka systemowe z AF-em
    To wybór kieruje do NEXa. Skoro zakłada się w większości pracę na starych manualach przez adapter i takowe manuale się posiada, to optyka systemowa nie ma znaczenia a matryca ma. I przy cropie x1,5 ogniskowa będzie bliższa orginalnej niż przy crope x2.

Jeśli filmy bez znaczenia to może tańsza wersja NEXa?

Decydujące jest tu to że masz kupę szkieł manualnych.

Choć z drugiej strony, praca z dobrym EVF i manualami jest nie do przecenienia. Co innego ustawiać ostrość w pozycji zombi kadrując przez LCD (choć tu Sony nieco broni się odchylanym LCD, pracujemy trochę jakby z wizjerem kątowym), a co innego przyłożyć oko do wizjera i powiększyć w nim obraz by dokładnie wyostrzyć. Dobre wizjery mają tylko większe model Panasoniców oraz przypinany na stopkę VF2 Olka (do modeli EP2, EPL1 i EPL2). Takie ostrzenie z manualami jest dużo lepsze/stabilniejsze od ostrzenia na LCD.

PS.
    Podobno w EP2 mocno poprawiła sie praca (szybkość) AF w stosunku do poprzednich PENów.

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odzew.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    - praca głównie (tylko) na programie zielonym (wtedy odpada problem z ergonomią)

Decydujące jest tu to że masz kupę szkieł manualnych.

Choć z drugiej strony, praca z dobrym EVF i manualami jest nie do przecenienia. Co innego ustawiać ostrość w pozycji zombi kadrując przez LCD (choć tu Sony nieco broni się odchylanym LCD, pracujemy trochę jakby z wizjerem kątowym), a co innego przyłożyć oko do wizjera i powiększyć w nim obraz by dokładnie wyostrzyć. Dobre wizjery mają tylko większe model Panasoniców oraz przypinany na stopkę VF2 Olka (do modeli EP2, EPL1 i EPL2). Takie ostrzenie z manualami jest dużo lepsze/stabilniejsze od ostrzenia na LCD.

PS.
    Podobno w EP2 mocno poprawiła sie praca (szybkość) AF w stosunku do poprzednich PENów.
    Zielony tylko sporadycznie - jak trzeba będzie komuś użyczyć.
    Dla mnie tryb AV jest istotny.

Manuali mam sporo (za dużo nawet ) min. Leica-R, Pentax, C/Y...

Jakoś bez wizjera nie umiem się obejść, ale może trzeba będzie się nauczyć korzystać z LCD (w 5DII nie używam).

A jak wygląda kwestia potwierdzenia ostrości w NEX-ie ?

Czy do Olków (np. EP2) są przejściówki na EF ? Na Alle nie znalazłam...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ostrzysz ręcznie na powiększeniu i jak stwierdzasz, że jest ostro to robisz zdjęcie ;-)

W praktyce bardzo fajnie to działa.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ostrzysz ręcznie na powiększeniu i jak stwierdzasz, że jest ostro to robisz zdjęcie ;-)
    No dobra napiszę

Dzięki uprzejmości Jerry'ego obmacałem sobie któregoś Nex'a i ekran to imho bajka pod demobile. W zasadzie od razu (bez powiększania) widać gdzie ustawiamy ostrość.
    Bardzo, bardzo szkoda, że w LX3 czy m/43 brak takich ekranów. Pod demobile to jest po prostu bajka.
    the silence is deafening

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ja to nawet sprawdziłam jak to działa i ... radośnie wróciłam do wizjera :-D

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No dobra napiszę

Dzięki uprzejmości Jerry'ego obmacałem sobie któregoś Nex'a i ekran to imho bajka pod demobile. W zasadzie od razu (bez powiększania) widać gdzie ustawiamy ostrość.
    Bardzo, bardzo szkoda, że w LX3 czy m/43 brak takich ekranów. Pod demobile to jest po prostu bajka.
    Dziękuję Ci :grin:
    Znowu przez chwilę zastanawiałam się co napisałeś, ale już wszystko wiem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy do Olków (np. EP2) są przejściówki na EF ? Na Alle nie znalazłam...
    Jest mnóstwo.

wystarczy wygooglować, pierwszy z brzegu link:
    http://www.pamudjiphotography.com/bl...ro-43-adaptor/

Ogólnie adaptorów to chyba będzie najwięcej dla micro43 bo ten system jest najdłużej na rynku wśród bezlusterkowców. Są adaptery chyba do wszystkich możliwych obiektywów, nawet jakiś egzotycznych czy starych.

a plotki głoszą, że Panasonic wypuści adapter który da pełną kontrolę (i AF!) obiektywom EF podpiętym pod micro43:
    http://www.43rumors.com/birger-annou...nasonic-af100/

Strona 11 z 64 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów