Pokaż wyniki od 1 do 10 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Pozwoliłem sobie na małą obrókę tego zdjęcia by zoabyczyć światła i jestem pewien że widzę niebo - zarówno na krawędziach jak i w centrum zdjecia. Jak miałby rawa to bym zobaczył jeszcze lepiej. Czy większe DR ma mały wpływ na efekt w swiatłach? Najlepiej na to pytanie odpowie obejrzenie nieba wprost na B&W dobrym negatywie...
    Czy niebieskie niebo wypala się? Odpowiedziedź jest taka, że jak światła wchodzą skutecznie w cliping to stają się one białe, bez względu na to czy były niebieskie, czerwone, zielone czy białe.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 07-10-2011 o 11:57

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie na małą obrókę tego zdjęcia by zoabyczyć światła i jestem pewien że widzę niebo - zarówno na krawędziach jak i w centrum zdjecia.
    Nie wiem jaką wykonałeś obróbkę (mam nadzieję, że nie malowanie błękitnym pędzelkiem w MS Paint :wink, ale zapewniam Cię, że w kadrze nie ma skrawka niebieskiego nieba.

PS
    Na krawędziach i owszem niebieskie może wystąpić, ale to raczej z powodu CA :wink:

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Nie wiem jaką wykonałeś obróbkę (mam nadzieję, że nie malowanie błękitnym pędzelkiem w MS Paint :wink, ale zapewniam Cię, że w kadrze nie ma skrawka niebieskiego nieba.

PS
    Na krawędziach i owszem niebieskie może wystąpić, ale to raczej z powodu CA :wink:
    Przez chmury prześwituje niebieskie niebo - stąd nienieski kolor.
    Co do CA to mam nadzieję, że to dowcip, bo CA to się objawia na krawędziach fotografowanych przedmiotów a nie na gładkich płaszczyznach.

NEX 3 i E16 też nic nie zaniebieszczają. Co się stało? Odpowiedź jest prosta E16 zawinietował a aparat zobaczył więcej koloru - pewnie jakieś 1-1,5EV - taki sam efekt jak filtu neutralnego częsciowo przysłaniającego obiektyw.

Co do cudownej obróbki to wystrczy tak ustawić luminację, i wybiórczo
    pokierować kontrastem w światłach i nasyceniem koloru w światłach by jednoznacznie wydobyć te szczegóły.

Zapytam jescze raz skąd te długie cienie w kadrze?
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 07-10-2011 o 15:05

Uprawnienia umieszczania postów