Tak naprawdę to zarówno NEX-7 i OM-D powinny być tańsze :-)
Tak samo jak nowy Canon 5DmkIII, nowy 24-70mm f/2.8L, nowy 70-200 f/2.8L IS, jak ceny paliwa i mnóstwo innych rzeczy... Niestety, wszyscy nas chcą skubnąć a my za mało zarabiamy.
U Olka jednak cena spada szybciej niż u Sony czy Fuji. Taka polityka, najpierw dla najbardziej napalonych drogo, potem taniej, a przy nowym modelu wyprzedaż... Resztki EPL1 wyprzedają się teraz w USA chyba po 150$.
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 17-04-2012 o 13:28
To w video już światło nie jest potrzebne?
Jest. Zrozum proszę, że w m43 są szkła na każdą kieszeń. To jest budżetowe, jeżeli ktoś uzna, że za ciemne niedługo będzie mógł kupić zumy 2.8 POIS, jeśli nadal będzie niezadowolony ze światła może kupić Viotki .95; tych już są całe dwie sztuki 35 i 50mm (liczone klik-klakiem).
Rozumiem, że użytkownik systemu Nex może być zdziwiony tą mnogością szkieł, ale tak już w m43 jest a będzie jeszcze lepiej![]()
the silence is deafening
Ja bym potrzebował jedynie jedno szkło, coś co by dało ekw światła i g.o coś jak 35 1.8 na apsc. Wcale nie jestem uwiązany do Nexa.
35mm f/1.8 na APS w NEX to ekw. 52,5mm na FF.
W micro43 jest, zdaje się, Panasonic/Leica 25mm f/1.4 - GO będzie ta sama, czasy o 0,5EV krótsze, ISO wg Optycznych na tym samym poziomie co w NEX-ach. Test na optycznych
W USA jakieś 540$, czyli coś nieco 1,7 tys. zł na nasze (jak jakiś znajomy przywiezie w walizce):
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...mmilux_25.html
W teście Optycznych wypadł bardzo dobrze:
http://www.optyczne.pl/239.11-Test_o...sumowanie.html
a i tańsza alternatywa 20mm f/1.7 (choć tu GO o 1EV będzie głębsza niż w NEXach) nie najgorzej wypadła:
http://www.optyczne.pl/195.11-Test_o...sumowanie.html
Ogólnie idealny zestaw to OM-D plus Olympus 12mm f/2 plus owa PanaLeica 25mm f1/4 plus 45mm f/1.8. Całość waży DUŻO mniej niż Canont 5D z 85mm f/1.8. Można sobie do tego dorzucić tanie manualne rybie oko od Samyanga 7,5mm f/3.5 oraz na wakacje (bo jeszcze nie ma w sklepach) 75mm f/1.8 (ekwiwalent 150mm) jak ktoś chce dłuższą portretówkę i płytką GO (GO będzie jak ze 150mm f/3.2 na FF a więc bardzo płytko). A dla miłośników ultrapłytkiej GO zawsze są manualne Voightlandery z f/0.95. Chociaż manualne rybie oko rozumiem, to używanie manualnego ekwiwalentu 50mm przy AF-ie jaki ma OM-D to niewykorzystywanie możliwości body. Ale co kto lubi...
Bardzo fajny sprzęt. Brakuje tylko jeszcze porządnego zooma, stałek f/1,4 szerszych niż standard i pieniędzy na te zabawki![]()
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Przeciez jest 12/2 cena ok 2.5k .. na 12/0.9 raczej bym nie liczyl .. poza tym gabaryty moglyby odstraszyc. Z nowa matryca olek teraz ma sens z lista stalek podanych wczesniej (12, 25, 45 + jakis zoom do video). Jeśli sensor jest pokroju NEXA to jest zaje..... z rawow nexa mozna naprawde wiele wyciagnac, zaryzykowalbym twierdzienie ze tyle co z 5dII tyle ze bez bandingu. Ciagle jestem pod wrazeniem tego sensora z NEX..
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu