Strona 4 z 64 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Co sądzicie o tym Olku? http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12087 Wyszedł on całkiem niedawno. Wiem że wszyscy polecacie Sony, a ja cały czas tylko Olympus i Olympus ale chcę poprostu dobrze wybrać bo wiadomo że to jest kupa kasy do wydania.
    póki co oprócz wybranych dziennikarzy nikt go nie widział, wg mnie jest świetnym konsensusem między budową E-P1 i parametrami z E-PL1 (chyba tego ostatniego większość nabywców musiała kupić za karę brzydkie to to jak ostatnie nieszczęście) E-PL2 dla mnie bomba! nowy Olek ma fajne parametry fotografowania w JPG filtry i "takie tam" oraz filmowania dla żony i dziecka po urlopie jestem jeszcze bardziej leniwy niż zwykle pewnie też z ART filtr skorzystam a jak mnie ambicja fotograficzna najdzie manual nastaw i z przelotką mogę zainstalować szkła M39 a przede wszystkim zabrać na urlop jeden aparat - dla każdego coś dobrego! przy tym bardzo fajny ponadczasowy wygląd dla mnie mniód :-D

Coś już napisał

Domyślnie

No ten nowy Olek jest bardzo ładny no i funkcjonalnie też bardzo dobry. Natomiast chyba wybiorę NEX'a, raczej na pewno go wezmę. Tak więc teraz pytanie czy trójkę czy piątkę?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nex super sprawa ^^
    Nie dawno sam stałem przed dylematem NEX3 czy olek.
    No i wziałem sobie nexa z 16mm :] Nie żałuję absolutnie. Aparat moge mieć zawsze przy sobie co z lusterkiem jest średnio możliwe, i raczej nie wygodne
    pkt. 8. regulaminu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

NEX ma nieco większą matrycę (nie demonizujmy matryc 43, nie są dramatycznie mniejsze od matryc APS, wielki skok rozmiarów jest pomiędzy kompaktami i 4/3 (czy micro43), potem mniej więcej podobne są 4/3 (crop x2), Sigmy Foevon (crop x1,7), Canonowy APS (crop x1,6) i Sony/Nikon/Pentax/Samsung (x1,5). Następny skok wielkosci to FF.

Matryca NEXa w obecnych modelach jest nieco lepsza technologicznie od tej którą używa Olympus (Panasonic używa tej samej technologii co Olek - a raczej Olek bierze ją od Panasonica, ale w niektórych modelach GH1 i potem GH2 używa innych - mniej szumiących matryc).

NEX ma na razie kiepskie obiektywy. Wystarczy zajrzeć do testów Optycznych - co obiektyw do NEXa to wpadka. Najgorzej wypada 16/2.8, ale też zoom nie jest najwyższych lotów. Gadanie o podpinaniu manuali - cóż, to tylko dla niewielu którzy chcą na tym jechać. Mamy XXI wiek i AF. Poza tym to ma sens dla tych którzy mają w szafie kupę takich szkieł, a nie dla tych co mają dopiero je kupować. Poza tym do wszystkich bezlusterkowców można podłączyć przez adapter praktycznie dowolne obiektywy i pracować w manualu. Chodzą plotki, że Panas ma wypuścić adapter (na razie dla kamery profi w systemie micro43) który daje pełne możliwości (pomiar światła, AF...) po podpięciu obiektywów Canona.

Olek (a raczej system micro43) ma większy wybór obiektywów, w tym sporo całkiem zacnych - Panas 8/3.5 fisheye, Olek 9-18 f/4-5.6, Panas 7-14 f/4, Panas 14 f/2.5, Panas 20 f/1.7, Panas 14-140 f/4.5.6, Olek 14-150 f/4-5.6... nawet kitowe zoomy Panasa 14-45 i 14-42 i Olkowe 14-42 wypadają lepiej do Sonego. Tu produkuje dwóch producentów i w tym roku będą u obu następne premiery obiektywów.

W micro43 mamy dwa rodzaje body - mniejsze Olkowe PENy i Panasowe GF1 i GF2, oraz nieco większe (takie malutkie lustro) Panasowe G1, G2, G10, GH1, GH2. Dla filmowców - GH1 i GH2 to chyba obecnie najlepsza filmowo propozycja.

Panas ma najlepszy wśród bezlusterkowców AF. Już w G1, GF1, GH1 było bardzo dobrze, a w GH2 dogonił/przegonił wiele lustrzanek semi-profi co najmniej. U Olka AF nie taki szybki, ale już zaczął Panasonica gonić i jest coraz lapiej.

EPL1 jest nie najgorszy, choć nieco siermiężny. EPL2 to spore poprawki.

NEX ma odchylany ekran (to duży plus), choć nie tak fajnie jak Panasonic w swoich G1/G2/GH1/GH2. NEX jest mały, ale obiektywy ma większe. Z obiektywami zestawy NEXa i micro43 (w wersjach PEN/GF2) są porównywalne. NEXa dobrze się trzyma (większy grip) mimo kontrowersyjnego wyglądu. PENy i GF1/2 mają bardziej klasyczny wygląd i mniejszy grip.

Na chwilę obecną micro43 ma sporo większy wybór (body, szkieł), jest dłużej na rynku i są już następne generacje ich bezlusterkowców. Wszyscy inni dopiero wystartowali lub startują w bezlusterkowym interesie. Poza tym są nie tylko Olki, Panasy i NEXy. Całkiem sensowny jest (i ma lepsze obiektywy i większy ich wybór od NEXów) Samsung NX100.

Domyślnie

Cóż, często też odczuwam brak czegoś mniejszego. Ale znając zady i walety tych dwóch systemów bezlusterkowych i biorąc pod uwagę, że przywykłem do zooma nożnego, to z tych dwóch aparatów brałbym... Fuji FinePix X100!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał

Domyślnie

Ale na pierwszy aparat tego typu NEX byłby dobrym aparatem?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Cóż, często też odczuwam brak czegoś mniejszego. Ale znając zady i walety tych dwóch systemów bezlusterkowych i biorąc pod uwagę, że przywykłem do zooma nożnego, to z tych dwóch aparatów brałbym... Fuji FinePix X100!
    Sam chętnie kupię za jakiś czas coś ala NEX bądź właśnie Fuji FinePix X100 - którego jeszcze nie znamy tak naprawdę ( bynajmniej ja nie znam).
    Obecność sprzętu przy mnie mile widziana, gdyż jak mówili przedmówcy pstryki wakacyjne lustrem powoli przestają mnie bawić
    5D + L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Fuji finepix jeżeli rzeczywiście będzie tak dobry jak się rozpisują na jego temat to będzie na prawdę świetny aparat, ale jego cena to już trochę inna bajka. 1000 ojro czyli w Polsce podejrzewam ze poniżej 6k będzie bardzo ciężko dostać.
    Czy sprzęt będzie warty tej ceny? To się jeszcze okaże.
    A co do NEXa dalej będę utrzymywał, że to super aparacik, jak tylko pojawi się lepsza optyka firmowa to będzie bajka, bo jak pisano wyżej "kity" nie zachwycają
    pkt. 8. regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kita do Nexa znam nie tylko z opisów, ale z praktyki. W porównaniu z innymi kitami to rewelacyjny obiektyw, zwłaszcza na szerokim końcu (do ok. 35mm).
    W 16mm w ogóle bym nie wchodził, choć podobno i tak jest lepszy niż piszą na forach. Panasy są fajne, ale drogie...
    Kamol3 szuka budżetowego rozwiązania, a wy mu wyjeżdżacie z Fuji za 1000 euro (z niewymiennym szkłem).

Kamol3, idź do Fotojokera, pobaw się Nexem (pozwalają), wtedy zdecydujesz.
    Sporą wadą Nexa jest b. głośna migawka...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Olek ma stabilizację matrycy co nie jest bez znaczenia jeśli ktoś planuje używanie obiektywów z innego systemu. Do tego poza obiektywami można nabyć wizjery i elektroniczne celowniki, których Nex jest pozbawiony. Lampy błyskowe poza jedną pstynką łączoną z aparatem przez USB to też nie jest zaleta Nex-a. Do Olka pasują wszystkie lampy od systemu 4/3.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 4 z 64 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów