Pokaż wyniki od 1 do 10 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli założymy, że oba światłomierze skalibrowane są tak samo i użyjemy w obu tych aparatach takiej czułości, aby jej rzeczywista (nie deklarowana przez producenta) wartość była taka sama, to każdy z tych aparatów będzie miał podobną pojemność informacji w światłach. Cała różnica tkwić będzie w cieniach.
    Skąd takie załozenie?

Jeżeli wzorzec szarości przy pomiarze punktowym zostanie w odwzorowaniu przyporządkowany temu samemu poziomowi na zozpiętości bitowej zarejestrowanego przedziału luminacji w obu zdjęciach to siłą rzeczy obraz z aparatu z większą DR będzię miał większą pojemność co do świateł i cieni jeśli chodzi o zarejestrowaną luminację. Co do gęstości próbkowania zarejestrowanego przedziału luminacji nic się nie zmieni, jeżeli aparat zapisuje z tą samą gęstością (większość z tą samą) ale to już inna sprawa.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 09-10-2011 o 16:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Skąd takie załozenie?
    Z praktyki. Używałem różnych aparatów, teraz używam dwóch i dokładnie to sprawdziłem, bo zawsze mnie interesowała ta kwestia.

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Jeżeli wzorzec szarości przy pomiarze punktowym zostanie w odwzorowaniu przyporządkowany temu samemu poziomowi na zozpiętości bitowej zarejestrowanego przedziału luminacji to siłą rzeczy obraz z aparatu z większą DR będzię miał większą pojemność co do świateł i cieni jeśli chodzi o zarejestrowaną luminację.
    Jak wyjaśnisz różnice, które widać w niektórych testach, kiedy porównywane są dwa aparaty o podobnym DR, ale jeden pokazuje go więcej w światłach, a drugi w cieniach?

Jak wyjaśnisz fakt, że przy zastosowaniu mniej rygorystycznego progu SNR w programach analizujących DR, aparat o gorszym DR przy tzw. najlepszej jakości obrazu nagle staje się równie dobry, jak ten lepszy? Przybywa mu nagle pojemności w światłach?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uprawnienia umieszczania postów