w Nex kit jest, portret jest, szeroki jest zoomy 3 są, premium 35 jest
jeszcze tylko szeroki zoom i 28/2.8
w Nex kit jest, portret jest, szeroki jest zoomy 3 są, premium 35 jest
jeszcze tylko szeroki zoom i 28/2.8
W każdym szkiełku CA. Kit rewelacyjny nie jest (Optyczne.pl), szeroki jeszcze gorzej (Optyczne.pl), zostaje ekw. 35 który Zeissem będąc wstydu chyba nie przyniesie (ale cena wysoka) oraz trochę przykrótka portretówka która, jeśli nie bedzie gorsza od starej Minolty powinna być OK. Ale czekam na testy żeby to potwierdzono. Ciemne zoomy mnie nie interesują. Brak UWA. Ale body (matryce) w systemie są OK, szczególnie NEX-7 (choć tu znów cena wysoka).
Micro43 nie pojedzie daleko na tych matrycach. Gdzieś było że Nikon z mniejszych matryc wyciąga zbliżoną jakość co m43. Teraz to ich pięta Achillesowa.
W NEX brak mi odpowiednika 12mm f/2 z m43, 45/1.8 (ekw. 90mm to co innego niż ekw. 75mm), taniej i dobrej rybki (Samyang), czegoś w stylu 9-18mm lub 7-14mm. Zeiss od biedy mogę uznać za odpowiednik 20/1.7 i 25/1.4 (choć i gabaryty i ceny sporo większe). Na razie w pełni (chyba) zaakceptuję Zeissa, portret potrzebuję dłuższy (ekw. 85mm, 90mm lub 135mm). Może np. Sigma coś wypuści? Na roadmap Sony nie widzę szybkiego uzupełnienia oferty szkieł.