Pokaż wyniki od 311 do 320 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Naleśnik szeroki - porażka (wg Optycznych).
    Bzdura totalna, gdybym sam nie miał E16, też może tak bym gadał. Mam, i jak na tak dużą matrycę, to obiektyw za tak małe pieniądze jest b.dobry. Fakt w narożnikach daje mydło, ale widać je dopiero w powiekszeniach 1:1. Za to w centrum kadru jest już bez zastrzeżeń. Dobra rada sam sprawdź i nie powielaj obiegowych opinii. Słyszałem, że niestety egzemplarze E16 mają rozrzut jakościowy, niewykluczone że trzeba wybierać (jak Tamrony).
    Zoom standardowy - kiepskawy.
    Pierwsze słyszę. Pod jakim kątem kiepskawy? Optycznie? Jedyna jego wada to nieco większy rozmiar.
    W obu CA (której osobiście nie znoszę) szaleje.
    Kolejne mity. E16 nie ma CA, tzn. może ma takie sobie natywnie ale korekcja w LR3 jest genialna.
    Do GO z FF bedzie daleeeko.
    Radzę szczerze, przestań się jarać tą małą GO. W którymś z wątków w tej sekcji forum, wrzuciłem kilka fotek z GO służącą do odseparowania obiektu, zadałem pytanie po co tam miałaby być jeszcze mniejsza GO - chyba do jarania się przed monitorem, jak płytko można ...

NEX, niestety jest ubogi w szkła, zarówno w dobre jak i w te tanie. Mi w nim brakuje w zasadzie jednego szkła do szczęścia 30mm/2.0 lub nawet 2.8 w postaci naleśnika - może być jakości E16. Portretowe ogniskowe mam na manualu M42 (tanio) lub LM (zgrabnie) - wielka zaleta to genialne wsparcie w NEX'ie manualnego ostrzenia. Długie tele jest moim zdaniem nieporozumieniem dla tego typu aparatów.

m4/3 jest obecnie bezsprzecznie najbardziej rozbudowanym systemem, naprawdę można zbudować różne, różniste zestawy, małe, większe, tanie, drogie ...Dla 99,99% użytkowników mniejsza ilość pikseli i nieco gorsze wysokie ISO nie powinno być problemem (nawet jeśli im się wydaje inaczej) - ale jeśli komuś to przeszkadza, to znaczy, że m4/3 nie jest dla niego.

No i cichy faworyt - NX Samsunga - ceny lecą na pysk w kilka miesięcy po przemierze (chyba, że przestaną), całkiem ciekawe obiektywy -tanie i dobre. Puszki też nie odstają od przeciętnej.

Słowem dla kogoś "wymagającego" bezlustrowce nie zastąpią lustrzanki. Obecnie do zastosowań "na codzień" nie ma nic lepszego od bezlustrowca.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-09-2011 o 09:11

Uprawnienia umieszczania postów