Ta siódemka wiele zmienia. Sam zamierzałem się na bezlusterkowca i ostatnio micro43 zdobywało moje serce. Obiektywów jest już dosyć. Widziałem to jako uzupełnienie pełnej klatki i pozbycie się kompaktów. Docelowo byłoby małe body micro43 i zestaw 12mm f/2, 25mm f/1.4 i 85mm f/1.8 plus do zabawy manualny Samyang rybie oko. Każdy obektyw jest świetny optycznie. Tylko matryca m43 mocno z tyłu za matrycą NEXów (nie o Mpix mi chodzi, bo 12Mpix wystarczy, ale o DR i ISO) i nie ma małego body z EVF (G3 mi nie pasuje). Ale Sony wypuściło NEX-7 i Carl Zeissa. Cena koszmarna - 1200$ za body plus 1000$ za 24mm f/1.8 to przy dzisiejszym kursie $ jakieś 7000 złotych. A gdyby chciał do tego jeszce portret (50/1.8 to trochę za krótko jak dla mnie) i czekał na jakiegoś Zeissa za kolejne 1000$, a potem chciał szeroki kąt lepszy niż obecne 16/2.8. Tego nawet w roadmap nie ma... I dylemat. Świetne body (NEX-7) i brak wyboru optyki (oprócz jednego Carl Zeissa). Z drugiej strony komplet świetnej (i mniejszej) optyki, ale body ze sporo gorszą matrycą (choć taniej) i bez wbudowanego EVF. Choć AF chyba w m43 lepszy, bo na razie w informacjach o NEX-7 nikt AF-em się nie zachwyca (a piszą że jest wolniej niż w lustrzankach).