Strona 29 z 64 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    w sony brakuje już tylko 2 szkieł: 85mm 1.8 i 28mm 2.8

po wakacjach stwierdzam że mógłbym na stałe przyczepić do nexa 28mm 2.8
    Mowa o nominalnych ogniskowych czy ekwiwalentach FF?

Według mnie Sony brakuje:

- Dobrej stałki 16mm, bo 16mm f/2.8 jest kiepskie optycznie. Potrzebuje odpowiednika Zuiko 12mm f/2 (nie naleśnik, ale lepszy optycznie, może być Carl Zeiss).

- portretówki o ekw. 90mm i 135mm, bo to 50mm f/1.8 Sony jest nieco za krótkie (ekw. 75mm)

- UWA (coś a la Zuiko 9-18mm, albo Panasa 7-14mm) małych rozmiarów

Carl Zeiss 35mm f/1.8 to świetny ruch, ale 50mm f/1.8 nieco za krótkie.
    Micro ma 12mm f/2, 14mm f/2.5 (a la Sony 16mm f/2.8), 17mm f/2.8, 20mm f/1.7 (Carl Zeiss blisko, ale drogo), 25mm f/1.4 (niby Pana-Leica ale dużo taniej od Carl Zeiss), 45mm f/1.8 (bardziej portretowe niż ekw. 75mm u Sony), 45mm f/2.8 macro... Micro43 ma do wyboru i naleśniki, i małe nie-naleśniki lepsze optycznie. Są też dwa rybie oka - Panas z AF i Samyang bez AF (dużo tańszy).

Sony goni micro43, ale jeszcze w 2012 nie będzie kompletu szkiełek (wg roadmap). Za to w micro43 nie ma godnego odpowiednika NEX-7 bo seria G1/G2/G3 czy GH1/GH2 to nie jest to.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 06-09-2011 o 14:35

Początki nałogu

Domyślnie

Sonemu brakuje naleśnika 30mm/2.8 (marzenie 30mm/2.0) w jakości i cenie szkła z systemu NX Samsunga.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

zeiss to 24mm, a nie 35mm

sony 2.8/16 jest całkiem ok, do zastosowań widoczkowych wystarcza aż nadto za swoją cenę (a w zasadzie jej brak).

pisałem o realnych ogniskowych

dla mnie 2.8/16 i 2.8/28-30 i to 1.8/50 wyczerpuje system, ale wiadomo to dla mnie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Sonemu brakuje naleśnika 30mm/2.8 (marzenie 30mm/2.0) w jakości i cenie szkła z systemu NX Samsunga.
    Dokładnie - skoro Samsung mógł zrobić świetne i tanie 30/2, to i Sony może. Właściwie przydałby się taki odpowiednik Sony DT 35/1.8 dla Nexa. Czyli ekwiwalent jasnego standardu.

Nex czy Pen?
    W Sony super matryca, ale mało szkieł (choć po ostatnich premierach wybór całkiem sympatyczny).
    W Penie matryca poniżej oczekiwań, dużo szkieł (małe ale drogie).
    Jak dla mnie wygrywa Nex.
    Gdyby Pen był nieco tańszy i miał 12 mpx w technologii Sony, nie byłoby dyskusji.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Nex czy Pen?
    W Sony super matryca, ale mało szkieł (choć po ostatnich premierach wybór całkiem sympatyczny).
    W Penie matryca poniżej oczekiwań, dużo szkieł (małe ale drogie).
    Jak dla mnie wygrywa Nex.
    Gdyby Pen był nieco tańszy i miał 12 mpx w technologii Sony, nie byłoby dyskusji.
    Matrycę wymieniasz częściej niż obiektyw. Co z tego, że NEX'y mają fajną matryce skoro do tej pory muszę kulać się z E16 i jakimiś bezsensownymi pleśniakami, przecież Wojtków za 2000zł szt. nie będę kupował.

W m4/3 kompletujesz docelowy zestaw szkiełek, kupujesz najtańszą puszkę np. E-PL1 (E-P1) za około 500zł i focisz. Nawet na A4 nie zobaczysz różnicy w stosunku do aps-c matryc z NEX'a (wiem bo mam i NEX'a i puszki 4/3).

Z matrycami różnie bywa, raz na wozie, raz pod wozem. Zobacz co się stało z Canonem.

PS
    E16 Sony, nawet gdyby wyszło coś w klasie Olek 12mm/2.0, bym nie zmienił, onanistom sprzętowym nie jestem, a w rzeczywistości zdjęcia z E16 nie są takie złe jaka krąży o nich opinia. Do portretu używam pleśniaków 50mm i jest git. Brakuje mi jedynie plaskacza 30mm za kilka stówek - szkoda że macrówka 30mm/3.5 nie ma f=2.8 - mi by styknęło.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 07-09-2011 o 10:44

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MZ największą zaletą NEX'a jest właśnie możliwość podpięcia tych wojtków, lejek i innych gratów, no i to jak to ostrzy. Sam mam sporą ochotę na 5 albo 7 z wojtkiem 50/1.1 albo 35/1,2. Kapitalny, niewielki zestaw. Jeszcze jakby się dorobili FF, to już w ogóle wypas. Mam samsunga z fajnym szkłem, ale niespecjalnie mi się podoba, jak to pracuje na wysokich czułościach (najjaśniejsze szkło to f/2 a ISO używalne praktycznie do 400).

Tylko ceny mają powalone, zestawik Nex 7 z Wojtkiem 50/1,1 i adapterem kosztuje tyle, co 85 f/1,2L...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    MZ największą zaletą NEX'a jest właśnie możliwość podpięcia tych wojtków, lejek i innych gratów, no i to jak to ostrzy. Sam mam sporą ochotę na 5 albo 7 z wojtkiem 50/1.1 albo 35/1,2. Kapitalny, niewielki zestaw. Jeszcze jakby się dorobili FF, to już w ogóle wypas. Mam samsunga z fajnym szkłem, ale niespecjalnie mi się podoba, jak to pracuje na wysokich czułościach (najjaśniejsze szkło to f/2 a ISO używalne praktycznie do 400).

Tylko ceny mają powalone, zestawik Nex 7 z Wojtkiem 50/1,1 i adapterem kosztuje tyle, co 85 f/1,2L...
    Dokładnie - FF nex 9 to tylko kwestia czasu. Matryca wspołna z a99 jest już pewnie gotowa. Czekają tylko aż większość napalonych kupi a77 i nex 7, a w przyszłym roku pokażą FF a99 i nex 9. Ludziska zaczną masowo wyprzedawać nexa 7, żeby kupić 9, na której ulubione wojtki wreszcie pokażą 100% możliwości. Ktoś sprawdzał czy nowy Zeiss 24/1.8 kryje przypadkiem FF?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie - FF nex 9 to tylko kwestia czasu
    Wg pracownikow SONY - nie bedzie NEX z matryca FF.
    NEX = bagnet E, a ten nie kryje pelnej klatki.

Co nie znaczy, ze nie pojawi sie FF EVIL od SONY.
    Sam bym bardzo chcial.

Czekają tylko aż większość napalonych kupi a77 i nex 7, a w przyszłym roku pokażą FF a99 i nex 9.
    Zobacz ile czasu rodza sie w bolach szkla E. Ile z nich jest w stanie wykorzystac matryce 24 Mpix?
    Zeiss?

Zeby wypuscic FF EVIL - musza miec pod to szkla.
    A nie maja nawet pokrytego E.

Niestety napalency podpinajacy manuale - nie sa sila decydujaca o wprowadzeniu linii na rynek.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ile z nich jest w stanie wykorzystac matryce 24 Mpix?
    Imho nawet Czesiek nie, ale mogę się mylić. Nex nie potrzebuje Zeiss'a, Nex - imho - potrzebuje extreme aggression tj. optycznych odpowiedników 45/1.8, PL 25/1.4 czy 12/2, tego znowu - imho - nie dadzą.
    Dlaczego? Ztcp chybba arra porównywał obrazki z A900 i A77. Nie dadzą szkieł E, które rozwalą CZ pod duże Alfioki, imho. Będzie pisać na wydmuszce Sony, Nex, 50 MPx, Zeiss i resztę zrobią pieniądze wtopione w reklamę a my w mikro będziemy mieć banana na twarzy za każdym razem gdy będziemy podpinać dane nam budżetowe trio (14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8).

BTW. Na SAR było kiedyś info testera CZ24/1.8 - nie do końca poraża na f/1.8, jak jest zobaczymy pod koniec grudnia, ja od nowego szkła CZ $1k wymagałbym tego co pokazał PL 25/1.4, oczywiście na f/1.8, na 4-5.6 zapewne będzie super.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Też nie wierzę w NEXa z FF. Bezlusterkowiec musi być mały by miał sens. I tak obiektywy do NEXa są sporawe (w każdym razie większe niż do m43), a kryją APS a nie FF. Poza tym Sony jakoś musi pozycjonować swoje aparaty. Skoro robi swoje "lustrzanki" z półprzepuszczalnym lustrem, i wypuszcza do niego nowe body i obiektywy, to tego będzie się trzymać. Matrycę FF dostanie taka lustrzanka, a NEXy zostaną z mniejszą matrycą. A górną półką będzie NEX-7 (bo co więcej oprócz FF można by tam wsadzić?). Muszą tylko dorobić się do niego kompletu Carl Zeissów czyli portretówki i szerokiego kąta. A to zajmie im ładnych parę lat, tak że doczekamy się następnej generacji NEX-7. Do NEX-3 i NEX-5 będą Sonolty 50mm f/1.8 albo takie naleśniki jak 16mm f/2.8. Może jednak ruszy się coś u niezależnych producentów - taka Sigma czy Tamron mogliby coś popełnić pod NEX-a. Samyang wypuścił pierwszy manual pod m43, może wypuści podobny i pod NEX-a.

Strona 29 z 64 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów