Z tego, co mi wiadomo, Zeiss 24-70 f/2,8 optycznie ma podobną jakość, co Tamron 28-75 f/2,8, pomimo kilkukrotnej różnicy w cenie. Mechaniczne to jednak zupełnie inna klasa sprzętu.
Ten Zeiss do NEXa zapewne będzie świetnie wykonany, optycznie przyzwoity i cholernie drogi. I jak zwykle w lustrzankach będzie można znaleźć tańsze, plastikowe, ale podobne optycznie rozwiązanie, lepsze z praktycznego punktu widzenia, ale niestety już mało lanserskie i lekko passe.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Nic nie pomyliłem. O takich parametrach jest i SAM, i Tamron, i stara Minolta. A wszystkie te trzy obiektywy to ta sama optycznie przebrandowana konstrukcja Tamrona, tyle że z innymi napędami AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jest Zeiss, a Zeiss produkuje szkła w tych samych fabrykach, co Sony. Obie te firmy prawdopodobnie korzystają z tego samego parku maszynowego, więc nawet trudno było powiedzieć, kto tak naprawdę odpowiedzialny jest za wciskanie guzików w robotach - inżynier z Sony czy Zeissa (a może ktoś z outsourcingu, kto pracuje dla obu tych firm?). To kompletnie nie ma znaczenia w dzisiejszych czasach.
Nie mylić obiektywów Zeiss spod skrzydeł Sony z obiektywami marki Carl Zeiss - to coś zupełnie innego.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 15-07-2011 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
To może już lepiej Olympusa E-PM1 podobny korpus do Nex'a w sumie http://pictureme.pl/index.php/aktual...onkowy-kompan/
Zapraszam do lektury http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=38971
W pewnym sensie. Bowiem te plastykowe szkiełka mają tak chore ceny, że nie wiem czy taką ofertę można traktować poważnie. Choć fakt Voigtlander 25/0.95 sprawia, że chciało by się go mieć, mimo wielkości i ceny.
A co do szklarni, to IMHO pod tym kątem, co już było tu wielokrotnie wspomniane, jednak lepiej wychodzi SAM. Już teraz jest całkiem sensowny zestaw, a plany są całkiem niezłe.
Pozdrawiam,
A.
Zawsze możesz kupić 5D (klasyk) i 24L i nosić to na szyi cały Boży dzień.
Proszę, nie dalej jak w zeszłym tygodniu czytałem o bardzo konkretnej obsuwie SAM jeśli chodzi o szkiełka (16mm może w październiku), zresztą nowe puszki też miały być ztcp w czerwcu
![]()
the silence is deafening