Z tego, co mi wiadomo, Zeiss 24-70 f/2,8 optycznie ma podobną jakość, co Tamron 28-75 f/2,8, pomimo kilkukrotnej różnicy w cenie. Mechaniczne to jednak zupełnie inna klasa sprzętu.
Ten Zeiss do NEXa zapewne będzie świetnie wykonany, optycznie przyzwoity i cholernie drogi. I jak zwykle w lustrzankach będzie można znaleźć tańsze, plastikowe, ale podobne optycznie rozwiązanie, lepsze z praktycznego punktu widzenia, ale niestety już mało lanserskie i lekko passe.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ciekawa plota - przejściówka nex-a-mount z wbudowanym lustrem slt i af z detekcją fazy - ilość obiektywów by się lekko zwiększyła w systemie, ale rozmiar też.
mogliby zrobić od razu wersję z wizjerem optycznym, i wyłączanym ekranem, wtedy zrobiłby trochę więcej![]()
tak by wyglądał, bo odległość musi być zachowana,
A sama idea połączenia bezlusterkowca z lustrem jest super!
w sony brakuje już tylko 2 szkieł: 85mm 1.8 i 28mm 2.8
po wakacjach stwierdzam że mógłbym na stałe przyczepić do nexa 28mm 2.8
Brakuje przede wszystkim jakiegoś UWA.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Mowa o nominalnych ogniskowych czy ekwiwalentach FF?
Według mnie Sony brakuje:
- Dobrej stałki 16mm, bo 16mm f/2.8 jest kiepskie optycznie. Potrzebuje odpowiednika Zuiko 12mm f/2 (nie naleśnik, ale lepszy optycznie, może być Carl Zeiss).
- portretówki o ekw. 90mm i 135mm, bo to 50mm f/1.8 Sony jest nieco za krótkie (ekw. 75mm)
- UWA (coś a la Zuiko 9-18mm, albo Panasa 7-14mm) małych rozmiarów
Carl Zeiss 35mm f/1.8 to świetny ruch, ale 50mm f/1.8 nieco za krótkie.
Micro ma 12mm f/2, 14mm f/2.5 (a la Sony 16mm f/2.8), 17mm f/2.8, 20mm f/1.7 (Carl Zeiss blisko, ale drogo), 25mm f/1.4 (niby Pana-Leica ale dużo taniej od Carl Zeiss), 45mm f/1.8 (bardziej portretowe niż ekw. 75mm u Sony), 45mm f/2.8 macro... Micro43 ma do wyboru i naleśniki, i małe nie-naleśniki lepsze optycznie. Są też dwa rybie oka - Panas z AF i Samyang bez AF (dużo tańszy).
Sony goni micro43, ale jeszcze w 2012 nie będzie kompletu szkiełek (wg roadmap). Za to w micro43 nie ma godnego odpowiednika NEX-7 bo seria G1/G2/G3 czy GH1/GH2 to nie jest to.
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 06-09-2011 o 14:35
Sonemu brakuje naleśnika 30mm/2.8 (marzenie 30mm/2.0) w jakości i cenie szkła z systemu NX Samsunga.