Strona 14 z 64 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

m4/3 miałem przyjemność - pożyczając od znajomego G1 (i to już jest przywoity AF, ale body za duże) oraz PENa EP1 i EPL1 (AF już nie taki piękny, stabilizacja i sterowanie lampami miłe, ale EPL1 platikowy i ekran sprzed epoki, choć opcja VF2 jest świetna, bo ten wizjer to jest klasa).

NEXem co prawda dłużej się nie bawiłem licząc kilkakrotne obmacywanie tego po sklepach. Z 16/2.8 ma już pożądany rozmiar, najlepiej się trzyma (lepiej od PENa), odchylany ekran jest miły, ale brak przycisków i kółek boli, no i przede wszystkim brak optyki. Zoomy mnie nie interesują bo zaczyna mieć to rozmiary duże, a stałka jest tylko jedna i wg testów - nieudana. Jeśli następne będą takie... A dopiero ze stałkami ma to rozmiary przeze mnie akceptowalne.

Mam już FF, ale chcę mieć coś do kieszeni, maksymalnie dobrego.
    Bezlusterkowce zostawiają w tyle kompakt z jasnym zoomem dopiero z małymi, jasnymi stałkami.

Na razie nabyłem XZ1, bo teoretycznie osiągnie zbliżone możliwości do PENa z ciemnym kitem, będąc sporo mniejszym. Fajny aparacik.
    Jak w końcu jakiś bezlusterkowy system w pełni dojrzeje - tj. AF na poziomie obecnego Panasonica, wizjer (może być na stopkę) na pozomie min. tego do PENów/XZ1, optymalnie stabilizacja, w stystemie minimum 3 małe, jasne, podstawowe stałki - szeroki kąt, standard i portret - to go wezmę, a XZ1 oddam żonie. NEX na razie nie spełnia wymagań.

Coś już napisał

Domyślnie

No widzisz, ja posiadałem e-pl1, sprzedałem.
    Przyciski mi totalnie nie podpasowały, tak samo jak marny LCD. Reszta w sumie plus, kapitalne zdjęcia w jpgach.

NEXa 3 mam obecnie, kupiony z 16/2.8 - jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca, jak na aparat który noszę codziennie. Jak potrzeba lepszego szkła, jest adapter na Nikon G i 24-70. Matryca daje radę. Minus to brak stopki, trochę bolesny.

ps. Dzisiaj trochę pobawiłem się Olympusem Xz-1, dobry wybór Piotrze , wrażenie robi lepsze niż Lx5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jot Zobacz posta
    No widzisz, ja posiadałem e-pl1, sprzedałem.
    Przyciski mi totalnie nie podpasowały, tak samo jak marny LCD. Reszta w sumie plus, kapitalne zdjęcia w jpgach.

NEXa 3 mam obecnie, kupiony z 16/2.8 - jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca, jak na aparat który noszę codziennie. Jak potrzeba lepszego szkła, jest adapter na Nikon G i 24-70. Matryca daje radę. Minus to brak stopki, trochę bolesny.

ps. Dzisiaj trochę pobawiłem się Olympusem Xz-1, dobry wybór Piotrze , wrażenie robi lepsze niż Lx5
    Jestem coraz bardziej zadowolony, choć stare 5D daje dużo ładniejsze zdjęcia, to z tego malucha fotografuję po prostu częściej, mieści się w kieszeni jeansów i uwzględniając jego ograniczone możliwości (w stosunku do lustra FF) da się robić całkiem fajne zdjęcia. Dzięki jasnemu obiektywowi nawet we wnętrzach bez błyskania lampą, albo z lampą bardzo lekko doświetlając i bez efektu paskudnego zdjęcia z kompaktu z błyskiem na wprost.

W końcu któryś bezlusterkowy system dorobi się kompletu podstawowych stałek i wtedy pewnie coś wybiorę. Wszyscy zaczęli od dziwnej strony koniecznie wypuszczając zoomy, które do bezlusterkowców kompletnie nie pasują.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    Może do końca 2012 NEX będzie ciekawą ofertą, gdy:
    1) Sony pokaże NEXa semiprofi (byle nie rozmiarów Panasonica G1/G2/GH1/GH2 tylko obecnych NEXów) z przyciskami
    2) Sony wypuści jakiś wizjer na poziomie VF2 Olympusa
    3) na rynek wejdą zapowiadane w roadmap obiektywy lepszej jakości optycznej niż 16/2.8 (cena to już sprawa drugorzędna):
    - szeroki kąt Carl Zeiss (zapowiadany na 2011)
    - wysokiej jakości standard G (niestety zoom), w 2012 zapowiadany (pewnie bedzie nieproporcjonalnie wielki w stosunku do body)
    - makro i portret zapowiadane na 2011 - może któryś będzie lepszy od obecnych obiektywów do NEXów - jest szansa że któryś z dwóch będzie OK, makra zwykle optycznie są niezłe (choć wolne)

Ale jest też ryzyko, że do końca 2012 jedynym dobrym stałoogniskowym obiektywem może być ten Zeiss, czyli faktycznie NEX będzie dla wielu czymś w rodzaju Fuji X100, które ma też jeden dobry obiektyw (na stałe).

http://photorumors.com/2010/09/26/so...-lens-roadmap/

Tymczasem do 2012 w micro43 Panasonic wypuści pewnie sensowny portret (co uzupełni zestaw, bo jest już 14/2.5 i 20/1.7), któryś z zapowiadanych obiektywów Olympusa będzie lepszy niż 17/2.8 (spodziwane są 12mm i 50mm macro - szczególnie 50mm macro daje nadzieję, bo jego odpowiednik w lustrzankowym 4/3 - 50/2 był optycznie rewelacyjny). I do tego Schneider Kreuznach ogłosił własnie akces do micro43 więc jest szansa że do 2012 coś ciekawego wypuści.

Zobaczymy co też pokaże jeszcze Nikon. Powinno być optycznie nieźle (i drogo). Pentax, jeśli plotki o cropie x5.6 okażą się prawdziwe, nie będzie brał udziału w konkurencji pt. dobra jakość obrazu. Od takiego Pentaxa wolę już XZ1 z cropem chyba x4,7
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 05-02-2011 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Mam takie małe pytanie, ponieważ do NEX'a chciałbym podłączyć 16/2,8 i Sigmę 10-20, ciemniejszą - czy byłoby to możliwe z zachowaniem autofokusa?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie po co?

Wiesz jak slabo dziala AF na "starszych braciach" w kazdeym systemie bezlustrowym?
    A wiesz jak wygodnie i w kontrolowany sposob ostrzy sie samemu?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tu masz troche video, do czegos co sie rusza to sie to rozwiazanie nie za bardzo nadaje.
    A skoro cos sie nie rusza - ja wole pelniejsza wygodna kontrole manualna.
    Nie wazne, czy u43, czy NEX.

http://www.youtube.com/user/albnok#p/u/5/I0H1QDlH-a4

PS: Sigma miala wydawac swoje nowe szkla z naklejka w stylu "NEX, A55 compatible". Powiedzieli mi to w ich siedzibie jakies 3 miesiace temu. A, ze stare szkla bedzie mozna wysylac do serwisu celem dodania kompatybilinosci.

Ale na czym stanelo, jak sytuacja wyglada dzis - musisz sprawdzic sam, albo ktos z forumowiczow ma swiezsze dane.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 19-02-2011 o 15:04 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

z testu Samsunga NX100 na Optycznych:

http://www.optyczne.pl/147.9-Test_ap...sumowanie.html

Samsung NX100 vs. Sony NEX:

"Wśród dwóch konkurentów wyłania się zatem dość przejrzysty wybór. Albo chcemy aparat z zaawansowaną obsługą, dobrą ergonomią i pozbawiony większych wad, którego używać będziemy w trybie RAW (Samsung NX100) albo też decydujemy się na aparat trochę mniej zaawansowany w obsłudze, w którym większość opcji zmienimy dopiero w menu, ale za to oferujący minimalnie lepszą jakość obrazu (Sony NEX-5) i więcej gadżetów (HDR, panoramy). Wydaje się, że różnica w jakości jest na tyle mała, że ogólna przewaga przechyla się jednak ku Samsungowi. "

I wzmianka o micro43:

"Na tym tle bezlusterkowce systemu Mikro Cztery Trzecie plasują się praktycznie dokładnie pośrodku – raz mają lepszą ergonomię, raz podobną jakość obrazu, czasem mniejsze rozmiary, czasem większe. Ani Samsung NX100 ani Sony NEX-5 nie oferują jakości obrazu na tyle lepszą, by nie spoglądać życzliwym okiem również na mniejszych braci. "

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Samsung NX100 vs. Sony NEX:

"Wśród dwóch konkurentów wyłania się zatem dość przejrzysty wybór. Albo chcemy aparat z zaawansowaną obsługą, dobrą ergonomią i pozbawiony więkse przy zych wad, którego używać będziemy w trybie RAW (Samsung NX100) albo też decydujemy się na aparat trochę mniej zaawansowany w obsłudze, w którym większość opcji zmienimy dopiero w menu, ale za to oferujący minimalnie lepszą jakość obrazu (Sony NEX-5) i więcej gadżetów (HDR, panoramy). Wydaje się, że różnica w jakości jest na tyle mała, że ogólna przewaga przechyla się jednak ku Samsungowi. "
    Tutaj przede wszystkim dodałbym, że pewne niedogodności Nx100 łatwiej zaakceptować ze względu na doskonałe obiektywy 30/2.0 i 20/2.8, dostępne za psie pieniądze (odpowiednio 500 i 800 złotych). I za moment jeszcze kolejny rodzynek w postaci 16/2.4.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Witam,
    Mam takie małe pytanie, ponieważ do NEX'a chciałbym podłączyć 16/2,8 i Sigmę 10-20, ciemniejszą - czy byłoby to możliwe z zachowaniem autofokusa?
    16/2.8 to jakie szkło?

Natomiast Sigma 10-20 EX w mocowaniu Sony ma napęd śrubokrętem z body, niestety przejściówka NEX/A nie ma silnika AF i autofocus "działa" jedynie ze szkłami SSM i SAM. Piszę "działa" w cudzysłowie bo jest przeraźliwie wolny nawet ze szkłem SSM.

Tak że jakiś tam AF na przejściówce do NEX zapewniają szkła Sony SAM, SSM, Minolty SSM, Sigmy HSM, oraz Tamron USD, PZD.

Cała reszta, napędzana silnikami z body tylko MF.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

waldekgdynia, ładnie podsumowałeś wątek...
    Rozumiem, że fociłeś długo oboma i tylko dzielisz się bogatym doświadczeniem.

Strona 14 z 64 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów