Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB lub Wire-Fire
powody są głownie dwa:

1. w canonie, żeby prawidłowo ściągnąć wszystkie pliki RAW (CR2) przez USB/FireWire musisz instalować oprogramowanie i sterowniki canona. a nie są one zbyt dobrze napisane.

2. jak sam zauważyłeś - prędkość. zrzucając przez czytnik - jedziesz sporo szybciej, niż korzystając z czytnika w aparacie (który z zasady jest dość wolny).

ktoś powie, że co to za wielka różnica w tej prędkości? ja jednak wolę zrzucać foty przez niecałe 2 minuty (i to od razu na dwa dyski i z wyczyszczeniem karty), niż przez 8 minut i jeszcze bujać się potem z kopiowaniem i formatowaniem. jak masz kilka kart po jakiejś sesji - nie wyobrażam sobie robić tego ręcznie - i nie sypnąć się.

poza tym mając czytnik możesz korzystać z dowolnego softu do zrzucania i sortowania zdjęć (karta jest widziana jako kolejny dysk), a przez kabelek nie jest tak łatwo (aparat pokazuje się jako aparat, nie jako dysk - tak miałem w viście przynajmniej - jak jest teraz nie wiem, od kilku lat nie podłączyłem żadnego EOS'a przez USB ;-))

i ostatnia rzecz - jak się ma jedną kartę, to może i można żyć z kabelkiem. ale jak kart jest kilka (a wiadomo, że tak być powinno), to czytnik rulez.