Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Złącze karty CF w CANON 20D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie ktore moze byc troszke OT
    Ale zwyczajne nie rozumiem jednej sprawy zwiazanej z kartami CF
    Czesto slyszy sie ,ze komus jakies piny zgiely sie w gniazdach tych kart
    Przyznaje,ze ta konstrukcja nie jest zby dobrze przemyslana,
    Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB
    lub Wire-Fire Ja ze swoich aparatow wyciágam karty CF tylko wtedy ,gdy wymieniam je na nowsze,lub gdy nie mam innej mozliwosci. Duzo latwiej byc bardziej uwaznyn w poláczeniu USB,gdyz jest to poláczednie mniej awaryjne mechanicznie.
    Wielu mowi ze to nie jest pawdá.To skad tyle problemow z tym polaczeniem?
    Mysle, ze nawet wymiana gniazda USB jest tansza niz gniazda CF.
    Osobicie nawet w mojej 'jedynce'zdarzalo mi sie wyciágnác karte SD,ale CF to raczej nie
    Moze warto zmienic przyzwyczajenia...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wlasnie kolega mi powiedzial ,ze kiedys zamontowal gniazdo CF pozyskane z jakiegos zepsutego palmtopa F-S.Traz takie palmtopy leza czesto bezuzyteczne gdzie w szufladach
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 09-01-2011 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB lub Wire-Fire
    powody są głownie dwa:

1. w canonie, żeby prawidłowo ściągnąć wszystkie pliki RAW (CR2) przez USB/FireWire musisz instalować oprogramowanie i sterowniki canona. a nie są one zbyt dobrze napisane.

2. jak sam zauważyłeś - prędkość. zrzucając przez czytnik - jedziesz sporo szybciej, niż korzystając z czytnika w aparacie (który z zasady jest dość wolny).

ktoś powie, że co to za wielka różnica w tej prędkości? ja jednak wolę zrzucać foty przez niecałe 2 minuty (i to od razu na dwa dyski i z wyczyszczeniem karty), niż przez 8 minut i jeszcze bujać się potem z kopiowaniem i formatowaniem. jak masz kilka kart po jakiejś sesji - nie wyobrażam sobie robić tego ręcznie - i nie sypnąć się.

poza tym mając czytnik możesz korzystać z dowolnego softu do zrzucania i sortowania zdjęć (karta jest widziana jako kolejny dysk), a przez kabelek nie jest tak łatwo (aparat pokazuje się jako aparat, nie jako dysk - tak miałem w viście przynajmniej - jak jest teraz nie wiem, od kilku lat nie podłączyłem żadnego EOS'a przez USB ;-))

i ostatnia rzecz - jak się ma jedną kartę, to może i można żyć z kabelkiem. ale jak kart jest kilka (a wiadomo, że tak być powinno), to czytnik rulez.
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów