Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Złącze karty CF w CANON 20D

Domyślnie Złącze karty CF w CANON 20D

Witam, wczoraj moja żona podczas próby wsadzenia karty do aparatu zdołała zagiąć trzy nóżki. Rozebrałem więc body i wymontowałem całe złącze karty CF i zabrałem się za prostowanie. Niestety podczas tej operacji jedna nóżka się złamała i teraz jestem bez karty w aparacie. Proszę o info czy ma ktoś dostęp do części lub uszkodzone body z którego mógłbym zdemontować uszkodzone złącze??
    www.foto.ewok.pl - Canon 20D + Sigma 24-70 F2,8EX DG Macro + Canon SpeedLight 430

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może się nada, kup czytnik CF na usb 1.1 (będzie tanszy) ale nie zagwarantuje że bedzie pasował, jak patrzyłęm jest to dość możliwe.
    Ew szukaj po ebayu.

Dopiero zaczyna Awatar virtuozik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadorek Zobacz posta
    Witam, wczoraj moja żona podczas próby wsadzenia karty do aparatu zdołała zagiąć trzy nóżki. Rozebrałem więc body i wymontowałem całe złącze karty CF i zabrałem się za prostowanie. Niestety podczas tej operacji jedna nóżka się złamała i teraz jestem bez karty w aparacie. Proszę o info czy ma ktoś dostęp do części lub uszkodzone body z którego mógłbym zdemontować uszkodzone złącze??
    Popytaj w serwisach fotograficznych, sprzedaja niechetnie, ale np udalo mi sie niedawno kupic silniczek naciagu migawki z demontazu, do 30D tutaj: http://fotoelektronik.pl/
    Robert z Poznania nisko się kłania
    30D ; S10-20; C17-200 2.8-4.0 ; C 50 1.4 ; C 85 1.8
    Mój fotograficzny miszmasz (flickr):

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

pasowal na 100% nie bedzie. tam jest to zupelnie inaczej rozwiazane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pisze oczytniku usb oczywiscie.
    Ostatnio edytowane przez Maggot ; 09-01-2011 o 19:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez virtuozik Zobacz posta
    Popytaj w serwisach fotograficznych, sprzedaja niechetnie, ale np udalo mi sie niedawno kupic silniczek naciagu migawki z demontazu, do 30D tutaj: http://fotoelektronik.pl/
    Skoro to taki problem, to może wątek z dawcą części do korpusów, szkieł: kółek, płyt, slotów, klapek, pierścieni etc.
    Kolejne wpisy kto co ma, i co jest nie aktualne. Hmm działu serwis jeszcze nie ma

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    pasowal na 100% nie bedzie. tam jest to zupelnie inaczej rozwiazane.
    pisze oczytniku usb oczywiscie.
    Rozbierałeś ?

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie ktore moze byc troszke OT
    Ale zwyczajne nie rozumiem jednej sprawy zwiazanej z kartami CF
    Czesto slyszy sie ,ze komus jakies piny zgiely sie w gniazdach tych kart
    Przyznaje,ze ta konstrukcja nie jest zby dobrze przemyslana,
    Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB
    lub Wire-Fire Ja ze swoich aparatow wyciágam karty CF tylko wtedy ,gdy wymieniam je na nowsze,lub gdy nie mam innej mozliwosci. Duzo latwiej byc bardziej uwaznyn w poláczeniu USB,gdyz jest to poláczednie mniej awaryjne mechanicznie.
    Wielu mowi ze to nie jest pawdá.To skad tyle problemow z tym polaczeniem?
    Mysle, ze nawet wymiana gniazda USB jest tansza niz gniazda CF.
    Osobicie nawet w mojej 'jedynce'zdarzalo mi sie wyciágnác karte SD,ale CF to raczej nie
    Moze warto zmienic przyzwyczajenia...
    Wlasnie kolega mi powiedzial ,ze kiedys zamontowal gniazdo CF pozyskane z jakiegos zepsutego palmtopa F-S.Traz takie palmtopy leza czesto bezuzyteczne gdzie w szufladach
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 09-01-2011 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB lub Wire-Fire
    powody są głownie dwa:

1. w canonie, żeby prawidłowo ściągnąć wszystkie pliki RAW (CR2) przez USB/FireWire musisz instalować oprogramowanie i sterowniki canona. a nie są one zbyt dobrze napisane.

2. jak sam zauważyłeś - prędkość. zrzucając przez czytnik - jedziesz sporo szybciej, niż korzystając z czytnika w aparacie (który z zasady jest dość wolny).

ktoś powie, że co to za wielka różnica w tej prędkości? ja jednak wolę zrzucać foty przez niecałe 2 minuty (i to od razu na dwa dyski i z wyczyszczeniem karty), niż przez 8 minut i jeszcze bujać się potem z kopiowaniem i formatowaniem. jak masz kilka kart po jakiejś sesji - nie wyobrażam sobie robić tego ręcznie - i nie sypnąć się.

poza tym mając czytnik możesz korzystać z dowolnego softu do zrzucania i sortowania zdjęć (karta jest widziana jako kolejny dysk), a przez kabelek nie jest tak łatwo (aparat pokazuje się jako aparat, nie jako dysk - tak miałem w viście przynajmniej - jak jest teraz nie wiem, od kilku lat nie podłączyłem żadnego EOS'a przez USB ;-))

i ostatnia rzecz - jak się ma jedną kartę, to może i można żyć z kabelkiem. ale jak kart jest kilka (a wiadomo, że tak być powinno), to czytnik rulez.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a co jest źle napisane w sterownikach canona?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Szczerze to nie wyobrazam sobie zgrywania 60GB zdjec z korpusu za pomoca kabla USB.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Szczerze to nie wyobrazam sobie zgrywania 60GB zdjec z korpusu za pomoca kabla USB.
    60GB = 4 lub więcej kart więc i tak by trzeba było je wkładać i wyciągać :-)

W temacie gniazda zachęcam do kontaktu z tym panem:
    http://allegro.pl/show_user.php?uid=4791883
    http://canon-board.info/member.php?u=29055

Kupiłem u niego palnik do 550EX, którego akurat nie miał w wystawionych aukcjach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów