Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Co kupić do rodzinnej fotografii

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Co kupić do rodzinnej fotografii

Witam wszystkich
    Od pewnego czasu spędzam trochę czasu na tym forum, planując swój nowy zestawik foto. Generalnie na chwilę obecną pstrykam tylko krajobraz, ale chęć rozwijania własnych horyzontów zmusił mnie do podjęcia decyzji o zdradzie dotychczasowych barw...:-D Nie wiem czy w przyszłości będę na fotografii zarabiać, póki co chcę się uczyć... Mam ładną żonę to i portret by pasowało opanować co by uwiecznić to co ulotne...:-D a i dzieci w rodzinie przybyło więc można wykorzystać ten fakt, ale do sedna. Wymyśliłem sobie coś takiego:
    5D mk II
    sigma 20/1.8
    sigma 50/1.4
    sigma 85/1.4 i tutaj mam dylemat bo szkło trochę kosztuje, więc nie wiem czy warto..., może lepiej brać canona 85/1.8 - proszę o radę
    Jeżeli zdecyduję na tańszą opcję 85mm czyli szkło canona wezmę jeszcze EF 17-40 mm f4.0 L USM tak żeby coś uniwersalnego do krajobrazu było.
    Na długie ogniskowe zastanawiam się nad Tamronem 70-300 nie pamiętam dokładnie symbolu, ale chodzi mi o tę najnowszą wersję

Proszę o ewentualne wskazówki i rady...

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

canon 85/ 1.8 to bardzo dobre szkło, można by się zastanowić też nad kupnem jakiejś lampki...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

24-105/4 + 580EX, popstrykać, myśleć co brakuje. Możliwe że nic.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinek Zobacz posta
    canon 85/ 1.8 to bardzo dobre szkło, można by się zastanowić też nad kupnem jakiejś lampki...
    Kwestię oświetlenia już przemyślałem. Zaopatruje się w zestaw 4 tanich chińskich manualnych błyskaczy do tego wyzwalacz radiowy. Dwie będę montował na softboxy, dwie według uznania i potrzeby np. kontra lub tło...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    24-105/4 + 580EX, popstrykać, myśleć co brakuje. Możliwe że nic.
    Prawdopodobnie to bardzo dobry zoom, ale przyjąłem politykę stałek i chcę ją konsekwentnie realizować, na początek oczywiście tańsza opcja a w przyszłości to pewnie jakie "eLki"
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 07-01-2011 o 00:37 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

tak szczerze mowiac... do rodzinnej fotografii to tylko pozazdroscic zestawu, czy to z sigmami czy z canonami
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Prawdopodobnie to bardzo dobry zoom, ale przyjąłem politykę stałek i chcę ją konsekwentnie realizować, na początek oczywiście tańsza opcja a w przyszłości to pewnie jakie "eLki"
    Tylko że ten zoom ma szansę zostać u Ciebie i być przydatnym, nawet wtedy gdy już zaopatrzysz się w te wymarzone stałki.

Podstawowym problemem przy tzw. fotografii rodzinnej (przynajmniej u mnie) przy użyciu pełnej klatki jest konieczność stosowania w pomieszczeniach przysłon ciemniejszych niż f4, z racji zbyt małej głębi ostrości. Implikuje to więc raczej lampę nie jasną stałkę. Jeżeli dodamy do tego małą przewidywalność i powtarzalność sytuacji (w odróżnieniu od tzw. ślubniactwa), uniwersalność 24-105 (również w landszafciarstwie) jest warta każdych pieniędzy.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Co do 24-105 nie mówię "nie" myślałem co prawda o 17-40 który powiedzmy 700 zł tańszy od 24-105 więc różnica do przełknięcia.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Co do 24-105 nie mówię "nie" myślałem co prawda o 17-40 który powiedzmy 700 zł tańszy od 24-105 więc różnica do przełknięcia.
    Być może przesadnie uczepiłem się słów "nowy zestawik", "krajobraz", "chcę się uczyć". Ani jeden z wymienionych przez Ciebie obiektywów poza 50-tką nie pasuje mi do tej zajawki.

Używając 5d, pewnie z 90% zdjęć robiłem 24-105 (z ewentualnym wsparciem 580EX), resztę 70-200, 50 i 85. Zestaw uważałem za kompletny, a Twój opis własnych potrzeb i umiejętności mógłbym (poza zarabianiem) uznać za zbliżony.
    .
    Te chińskie wyzwalacze i lampy w dużej ilości... hmm... nie wiem czy czytasz to forum z wystarczającą dozą refleksji
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 07-01-2011 o 01:05 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

no nie wierze .. do rodzinnej fotografii :O taki zestaw to profesjonalny fotograf pozazdrości, człowiek który na tym zarabia a Ty od tak 3 obiektywy na dziendobry
    tylko pogratulować
    wiesz jakby chciałbyś coś póżniej tanio z tego sprzętu sprzedać daj znać bogaczuu
    pozdrawiam

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Być może przesadnie uczepiłem się słów "nowy zestawik", "krajobraz", "chcę się uczyć". Ani jeden z wymienionych przez Ciebie obiektywów poza 50-tką nie pasuje mi do tej zajawki.

Używając 5d, pewnie z 90% zdjęć robiłem 24-105 (z ewentualnym wsparciem 580EX), resztę 70-200, 50 i 85. Zestaw uważałem za kompletny, a Twój opis własnych potrzeb i umiejętności mógłbym (poza zarabianiem) uznać za zbliżony.
    .
    Te chińskie wyzwalacze i lampy w dużej ilości... hmm... nie wiem czy czytasz to forum z wystarczającą dozą refleksji
    a co nie tak z tymi lampkami i wyzwalaczami..., możliwe że źle kombinuje więc proszę o szybkie wyprowadzenie na prostą drogę...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów