seamlessa od biedy zrobi jak bedzie mial dwie lampy inaczej ****... jedna na modelke , druga na tlo. Przyda sie blenda... ostatnio w OBI kupilem taką osłonkę na przednią szybe do auta ze srebrna powloką z jednej strony za 9 zł, do tego 4 wieksze klamerki (klipsy budowlane) po 1zł sztuka. Blenda z obi jest bardzo gietka wiec trzeba ja do czegos mocowac, ale swiatlo odbija pierwsza klasa i przez ta swoja giętkosc mozna ja niamal dowolnie ksztaltowac.
Kolega moze na poczatek dac sobie spokoj z seamless i pstrykac jedna lampa + blenda majac ciemne tło... od czegos trzeba zaczac i powoli rozbudowywac zestaw studyjne o kolejne zabawki.
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
Blendę można zrobić z maty termoizolacyjnej. Mi został spory kawał po remoncie i używam go jako blendy.
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne