Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Matówka 450D, punkty potwierdzenia ostrości

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Matówka 450D, punkty potwierdzenia ostrości

Witajcie, zrobiłem coś bardzo głupiego! :/ chciałem przeczyścić część odpowiedzialną za potwierdzenie ostrości w moim C 450D (te punkty AF, co są widoczne na wizjerze, nie wiem jak ona się fachowo nazywa), bo dostał się tam paproch... I tak "wyczyściłem", że rozmazał mi się jeden punkt potwierdzenia, a drugi ledwo świeci, a w dodatku wizjer mam cały upaprany i tak jakby porysowany (choć nie są to rysy, bardziej takie smugi) :/ czyściłem kołkiem do uszu, bardzo delikatnie, a mimo to tak się stało :/ Domyślam się, że już teraz nic się z tym nie da zrobić? :/ Więc może orientujecie się ile taka część z wymianą by kosztowała i gdzie w Krakowie najlepiej i najtaniej to zrobić? jestem załamany... :/ Pomóżcie...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak na przyszłość, to do usuwania paprochów z matówki najlepiej nadaj się dmuchawka.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał

Domyślnie

No właśnie, matówka... droga wymiana, opłaca się coś w ogóle z tym robić?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nie wiem, jak w 450D, ale podejrzewam, że podobnie jak w 350D, matówka przytrzymywana jest, przez metalową, lekko sprężynującą ramkę. Jeżeli uda Ci się kupić samą matówkę, na przykład na alledrogo, to możesz wymienić ją sam. Tylko trzymaj od niej z daleka wszelkie waciki i patyczki do uszu.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał

Domyślnie

Dobra, w sumie znalazłem odpowiedź o cenę na innym forum, sorka za pośpiech z założeniem wątku, zanim sprawdziłem, ale po prostu spanikowałem... A może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy czyszczenie matówki w tym momencie coś da? czy w grę ewentualnie wchodzi tylko wymiana na nową (na Żytniej podobno około 120zł było jakiś rok temu... może potaniało...)?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

o ile dobrze kojarzę do do serii xxxD oficjalnie matówki wymienne nie występują.. da się ją wyjąć podważając blaszkę i wyciągając.. ja bym wyczyścił ją wg wskazówek z wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=1182
    a jak się boisz to na Czapskich w Krakowie powinni Ci pomóc.. a na przyszłość olej paprochy w matówce - nie mają wpływy na zdjęcia.. wątek który podałem powinien sporo wyjaśnić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Sam już nic nie będę ruszał, mam nauczkę... jeśli to do serwisu zaniosę... Ale dzięki za informację
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mądry Polak po szkodzie... szkoda, że nie zaglądnąłem tu zanim sobie poczyściłem... :/
    Ostatnio edytowane przez Szyszon ; 06-01-2011 o 01:09 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Z tego co piszesz to raczej problem polega na tym że pojechałeś po punktach a nie p samej matówce?
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał

Domyślnie

Czyszcząc matówkę musiałem przejechać po punkcie...

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Nauczka na przyszłość,nic samemu nie dotykac gdy nie ma się o tym pojecia bo zawsze zakonczy sie to szkodami i serwisem...sam pamietam jak przy pierwszym lustrze d80 jakies 3 lata temu próbowałem czyscic matówke patyczkiem do uszu,to co chciałem usunąc usunałem ale zrobiłem sobie malutka ryske...od tamtej pory nie dotykam matowek,co najwyzej przedmucham i nic wiecej...to samo tyczy sie matrycy,nie masz pojecia nie ruszaj,zapłać 100pln i bedziesz miał czysto
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów