Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Nowy eos 500d martwy piksel

Miasto
    Torremolinos

Domyślnie Nowy eos 500d martwy piksel

Witam serdecznie
    Jak napisalem w zlym dziale to prosze o przeniesienie. Duzo poczytalem tu o pikselach itd. Jednak nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
    Wczoraj kupilem nowego Canona EOS 500D w Media Markt. Po powrocie do domu i wlaczeniu aparatu zauwazylem ze na wyswietlaczu jest mala biala kropka. Na zdjeciach nie zauwazylem zadnej kropki. Na aparat oprocz gwarancji mam jeszcze 3 letnie ubezpieczenie. Co radzicie, mam jechac wymienic, mi ta kropka w niczym nie przeszkadza, ale boje sie ze skoro od nowosci jest jakis pixel na ekranie lcd walniety, co wiem ze w ekranach lcd jest czeste, to z czasem moze pojawi sie wiecej. Wiec jak mi radzicie, bo tez slyszalem ze przy reklamowaniu telewizorow lcd jest jakis limit na ilosc martwych pixeli zeby uznali gwarancje.
    Jeszcze raz zaznaczam mi to w niczym nie przeszkadza wiec jak nic sie nie stanie to ok ale prosze bardziej wtajemniczone osoby o pomoc za co z gory slicznie dziekuje

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar szadam
    Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Na pewno nie dawał bym go do naprawy na gwarancji bo albo wymieniom wyswietlacz, albo zmapuja bledny pikser na wyswietlaczu.
    Jak aparat dopiero kupiles to lepiej wyjdziesz jak zwrócisz go na podstawie towar nie zgodny z umową.
    "W świetle przepisów Konsument ma prawo żądać doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy. Jest to zobowiązanie przemienne i na podstawie art. 365 Kodeksu Cywilnego - wybór należy do Konsumenta"
    Wiec jak bedziesz chciał z tego skorzystac to spisz sobie nr body abys pozniej mogł sprawdzic czy rzeczywiscie wymienili na nowy czy tylko dali nowy wyświetlacz.

Zablokowany
    Miasto
    Okolice Torunia

Domyślnie

Wszystko jest zależne od producenta. Samsung (bo takie TV mam) daje od 3 pikseli. Jeżeli masz jeden lub dwa, to nie masz się czym przejmować. Jeżeli jednak wystąpi więcej, to wtedy można do MM podejść.
    Jedynie, że będziesz tak strasznie tym przejęty podjedź do nich i pogadaj Jak coś to możesz odstąpić od umowy w przeciągu 14 dni

Miasto
    Torremolinos

Domyślnie

Chodzi tez o to ze w moim miejscie nie ma MM wiec musialbym podjechac a zabardzo nie mam czasu, wiec jak w niczym to nie bedzie to mi to nie przeszkadza, jak myslicie moze to w przyszlosci zawazyc na dodatkowych usterkach i lepiej niezwlocznie wymienic?

Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

Osobiście tym jednym pikselem na wyswietlaczy bym sie nie przejmował, przecież to tylko lub az wyśwuetkacz któy ma przeznaczenie pogladowe zdjęcia które zrobiłes, gdyby to byl martwy piksel na matrycy to co innego.
    Tak jak napisał TomBlack ze 1 piksel może nie być wogóle uznany i aparat może nie klasyfikować sie do naprawy

Miasto
    Torremolinos

Domyślnie

Tak wlasnie myslalem, ze skoro jest to walniety pixel na wyswietlaczu to nie powinno to miec zadnego wplywu na zdjecia bo to nie na madrycy tylko ekranie pogladowym.
    Dziekuje za pomoc

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie

Hmm, a ja szczerze powiem,*że po prostu wymieniłbym na inny egzemplarz w MM. Po co masz się potem męczyć? Za każdym razem będziesz zwracał na ten piksel uwagę, a po pewnym czasie takie maleństwo może denerwować. Jeśli jest możliwość wymiany to czemu z niej nie skorzystać? No chyba, że nie opłaca Ci się jechać do MM.

Jeśli chodzi o naprawę to nie masz co próbować. Po 1. nie przyjmą, po 2. sporo z tym latania, wypełniania, wysyłania itd.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.s. To nie martwy piksel tylko zablokowany (stuck). Martwy byłby cały czas czarny i nie do uratowania. Zablokowane często da się „odblokować” domowymi sposobami
    Ostatnio edytowane przez nevoX ; 04-01-2011 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Polnad - Lębork

Domyślnie

daanoo81 w sumie dla Ciebie jest to tylko 1 martwy piksel, ale przy sprzedaży aparatu bedzie AŻ 1 piksel martwy.
    Jak masz daleko do MM i nie oplaca Ci sie jechac to zadzwoniłbym do nich i przedstawił sytuacje i powiedział ze towar jest nie zgodny z umową czy byla by możliwość wymiany na miejscu na nowy inny egzęplaż.
    Oczywiście decyzja należy do Ciebie

Miasto
    Torremolinos

Domyślnie

Szadam ostatnia twoja wypowiedz mnie przekonala, fakt ze nie po to kupilem aparat zeby zaraz go sprzedawac ale w przyszlosci napewno bede Mienial intak jak piszesz wtedy to bedzie AŻ 1 walniety piksel. Moze nie mam az tak daleko tylko nie bardzo z czasem, ale juz postanowilem, jutro zaraz po pracy jade wymienic, a wymienia mi na pewno bo mam 7 dni od daty zakupu na wymiane bez podania zadnego powodu

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam jeden martwy piksel od nowosci w swoim 550d na wyświetlaczu i w sumie nie zastanawiałem się nad wymianą, ale po przeczytaniu powyższego sam już nie wiem...
    Nie wiem jako to dokładnie jest z tymi martwymi pikselami i ich iloscią w kontekscie gwrancji, ale czy rzeczywiście wystaczy JEDEN martwy piksel, aby żadać wymiany aparatu z tytułu niezgodności towaru (...)??? Miał ktoś może takie doświadczenia??? Bo może szkoda czasu na walkę ze sklepem...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów