Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: ST-E2 wyzwalanie lamp studyjnych

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?

jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?

no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
    i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
    tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?

konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?

jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?
    Da sie

Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.

no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
    i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
    tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?

konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
    NIE (na kazde z pytan tu zadanych).

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Da sie
    JAK???

Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.
    stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.

nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...

NIE (na kazde z pytan tu zadanych).
    tak myślałem, canon jednak jest dość zachowawczy, choć innowacyjny.
    skąd masz te wszystkie informacje?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.

nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...
    A jaki jest sens bawic sie elektronika - tworzyc od zera obudowe itd, jezeli sprawna lampke Canona 300EZ kupi sie za okolo 35 zeta? W ostatecznosci, w celu zmniejszenia zuzycia baterii, mozna w niej wymienic duze kondensatory wyladowcze na 1uF.

Zasilanie 4xAA tez jest OK, bo alternatywa sa tylko baterie CR2.

A skad to wiem? Chcialem swego czasu zrobic cos w stylu st-e2, ale wymieklem Chinczyk zrobi to lepiej i taniej

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Co do jakości podświetlaczy to masz taki wybór.
    540EZ - 15metrów
    420EZ - 8m
    430EZ - 10m
    Seria EX
    220EX - 5m
    380EX -10m
    420EX - 7m
    430EX - 7m
    430EXII - 10m
    ST-E2 - 10m
    ST-E2 Yongnuo - 25m
    Sigmy i Nissiny chyba nie daja 10metrów.
    Jak masz dac za EZ -150zł-200zł, to myślę ze lepiej kupić ten mocniejszy sterownik ST-E2 od Yongnuo - dużo mocniejsze diody niż u Canona a cena około 300-320zł. No i przyda Ci się jego główna funkcja.

Chyba ze szkoda ci 300zl, to poszukaj jakiejś wypalonej EZ za 30-50zl, jak Ci polecił -sylwek2k- wykręć palnik i kondzior - po co dźwigać.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jaki jest sens bawic sie elektronika - tworzyc od zera obudowe itd, jezeli sprawna lampke Canona 300EZ kupi sie za okolo 35 zeta?
    chodzi wyłącznie o wielkość - żeby to było coś wielkości pudełka zapałek, bo IMHO taka wielkość jako AF assist beam jest wystarczająca. zresztą żółty obóz właśnie takie ma.

Zasilanie 4xAA tez jest OK, bo alternatywa sa tylko baterie CR2.
    a 2xAAA?

A skad to wiem? Chcialem swego czasu zrobic cos w stylu st-e2, ale wymieklem Chinczyk zrobi to lepiej i taniej
    to gratuluję ambitnych planów, ale faktycznie - chińczyk już nawet zrobił...
    chmm, w sumie racja - zaraz do niego napiszę, czy nie zrobiłby też tego o co pytam

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Co do jakości podświetlaczy to masz taki wybór. .....
    wow, skąd ta lista?
    a ja mam - i używam jako wspomagacz AF - jeszcze lampkę canona chyba 200E albo 199E. ale faktem jest, że za daleko to-to nie świeci. no i tylko centralny punkt.

Jak masz dac za EZ -150zł-200zł, to myślę ze lepiej kupić ten mocniejszy sterownik ST-E2 od Yongnuo - dużo mocniejsze diody niż u Canona a cena około 300-320zł. No i przyda Ci się jego główna funkcja.
    chiński ST-E2 już jest na liście zakupów, choć ceny na alledrogo nadal powyżej 450...

Chyba ze szkoda ci 300zl, to poszukaj jakiejś wypalonej EZ za 30-50zl
    mam takie lampki... tylko że chodzi o wielkość, no
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

chodzi wyłącznie o wielkość - żeby to było coś wielkości pudełka zapałek, bo IMHO taka wielkość jako AF assist beam jest wystarczająca. zresztą żółty obóz właśnie takie ma.
    su-800:
    Wymiary (szer. x wys. x głęb.) Około 68 x 96 x 58 mm

st-e2:
    Wymiary [mm]: 62 x 51 x 80 mm

:]

Moja zabawka, mimo ze w zasadzie tylko wspomaga AF jest WIEKSZA niz st-e2. aaa... i ja zasilam to bateria cr2.

a 2xAAA?
    To wez pudelko zapalek i wloz do niego te paluszki :]
    A pozniej pomysl, jak je bedziesz wymieniac :P Pamietaj tez, ze musza to byc baterie, bo akku beda miec za male napiecie.

to gratuluję ambitnych planów, ale faktycznie - chińczyk już nawet zrobił...
    chmm, w sumie racja - zaraz do niego napiszę, czy nie zrobiłby też tego o co pytam
    Do konca nie zrobil. Bo chcialbym miec mozliwosc sterowania manualnego w wireless ettl-u . A to po prostu prawie identyczna kopia st-e2.

mam takie lampki... tylko że chodzi o wielkość, no
    to ja rozkrec, i zobacz ile zajmuje miejsca sama dioda AF :] Zobacz sobie, czy dasz rade dobrac sie do stopki na lampe, jak to pozniej przymocujesz do nowej obudowy. Tam nic nie bedzie moglo wisiec w powietrzu. Dioda bedzie musiala byc ustawiona na sztywno.

Wszystko pieknie itd. Dopoki nie pojdzie sie poszukac jakiejs obudowy, zeby to jako tako wygladalo. Chyba ze to po prostu ma byc zawodne.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

su-800:
    Wymiary (szer. x wys. x głęb.) Około 68 x 96 x 58 mm
    ale mi chodziło o Nikon SC-29:

jedyne "ale" to to, że oni chyba nie mają problemu z zasilaniem.

Do konca nie zrobil. Bo chcialbym miec mozliwosc sterowania manualnego w wireless ettl-u.
    no to fakt, tu się chińczyk nie wykazał, a mógł
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

to ja rozkrec, i zobacz ile zajmuje miejsca sama dioda AF :] Zobacz sobie, czy dasz rade dobrac sie do stopki na lampe, jak to pozniej przymocujesz do nowej obudowy. Tam nic nie bedzie moglo wisiec w powietrzu. Dioda bedzie musiala byc ustawiona na sztywno.
    .
    Tyle że np. w ST-E2 nie ma diody tylko moduł diody laserowej, cos takiego jak te chinskie wskażniki laserowe na bryloczku, tutaj jakis lepszy http://eltronix.pl/products/13181

Tyle ze przechodzi to jeszcze przez ala matowke z zarysowanymi liniami a nastepnie przez szybke jak w halogenach drogowych w samochodzie.

W tych dawnych lampach to nie wiem pewnie sa diody i jakis system ukierunkowania swiatla.
    Mozna sie pobawic i kupic jakis mocniejszy wspomagacz. W tym ST-E2 od Yongnuo jest taki modul laserowy i sumie jak ustawiamy ostrosc na oczy to chyba nie jest to bezpieczne.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów