Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 129

Wątek: Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Kupiłem 2szt. canon 30d w odstępie 1 roku.
    Z obu jestem bardzo zadowolony i nie miałem z nimi najmniejszego problemu.
    Jednak osoby bez doświadczenia i obycia ze sprzętem moga mieć problemy z wychwyceniem nieprawidłowości w działaniu aparatu.
    Zalecam kupowanie z możliwością odbioru osobistegi i w towarzystwie osoby z większym doświadczeniem.
    Pozdrawiam
    Mirek

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Może troszkę wyjdę poza ramy pytającego, ale co tam Trochę ponad miesiąc temu nabyłem lampę Canona 430EX i jestem bardzo zadowolony. Dodam tylko, że sprzedającym był jeden z kolegów z forum, więc wiadomo, że od pewniaka
    Choć przyznam szczerze, że dotychczas miałem bardzo duże opory wewnętrzne przed takimi zakupami, ale zarówno ten wątek, jak i nasza giełda stawiają mnie w przekonaniu, że warto.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    Może troszkę wyjdę poza ramy pytającego, ale co tam Trochę ponad miesiąc temu nabyłem lampę Canona 430EX i jestem bardzo zadowolony. Dodam tylko, że sprzedającym był jeden z kolegów z forum, więc wiadomo, że od pewniaka
    Choć przyznam szczerze, że dotychczas miałem bardzo duże opory wewnętrzne przed takimi zakupami, ale zarówno ten wątek, jak i nasza giełda stawiają mnie w przekonaniu, że warto.
    Lampy to zupełnie inna bajka. Nigdy do końca nie wiesz co kupujesz. Nie zawsze po palniku widać co i jak, a sprzedający zawsze będzie zachwalał.
    Ze szklami jest prościej, bo można dokladnie obejrzeć, wypróbować i z grubsza ocenić. Jak kupować na odległość to używki tylko z jakąś gwarancją.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Lampy to zupełnie inna bajka. Nigdy do końca nie wiesz co kupujesz. Nie zawsze po palniku widać co i jak, a sprzedający zawsze będzie zachwalał.
    Ze szklami jest prościej, bo można dokladnie obejrzeć, wypróbować i z grubsza ocenić. Jak kupować na odległość to używki tylko z jakąś gwarancją.
    Niestety jak chce się kupić używki w dobrej cenie to na gwarancję raczej nie ma co liczyć, jak sprzedający za bardzo zachwala to też bym odpuścił.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

ja nie byłem tylko raz
    mam w zwiazku z tym pytanie:

gdybyście kupili używany obiektyw od forumowicza na którego po miesiącu od daty zakupu pojawiły się na przedniej soczewce zacieki i być może grzyb
    i wszystko wskazuje na to że wada pojawiła sie dużo wcześniej i nie mogła być wynikiem waszego działania to co byście zrobili?

ja poprosiłem sprzedającego by oddał mi kasę za czyszczenie czyli mniej więcej 60-80zł

co byście zrobili na miejscu sprzedającego?
    nx100

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    ja nie byłem tylko raz
    mam w zwiazku z tym pytanie:

gdybyście kupili używany obiektyw od forumowicza na którego po miesiącu od daty zakupu pojawiły się na przedniej soczewce zacieki i być może grzyb
    i wszystko wskazuje na to że wada pojawiła sie dużo wcześniej i nie mogła być wynikiem waszego działania to co byście zrobili?

ja poprosiłem sprzedającego by oddał mi kasę za czyszczenie czyli mniej więcej 60-80zł

co byście zrobili na miejscu sprzedającego?
    Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że zacieki i grzyb nie powstały z Twojej winy, to należy Ci sie zadośćuczynienie za tzw wady ukryte. Z drugiej strony nie oglądałeś szkła przy zakupie? - jeśli w momencie zakupu szkło było czyste i nie kwestionowałeś jego wyglądu, to raczej nie masz szans na powodzenie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

załóżmy że grzyb był na pewno wcześniej ale nie był dobrze widoczny bez zagladania w środek obiektywu,
    chodzi mi raczej o to czy ja mam prawo dopominać sie o zwrot kosztów naprawy? sprzedający mnie wyśmiał twierdząc że taka prośba z mojej strony jest niestosowna i gdyby mi zapłacił te 80zł to ja bym się źle czuł ;-)
    nx100

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z całego używanego sprzętu, który kupiłem tylko dwa razy byłem niezadowolony. Raz powodem niezadowolenia był grzyb na obiektywie (sprzedawca przyjął zwrot), drugim razem aparat padł po 1h używania (tym razem sprzedałem jako uszkodzony 40zł taniej niż go kupiłem). Także ogólnie rzecz biorąc bilans dodatni.

Domyślnie

Jakiś czas temu zakupiłem swoje pierwsze UŻYWANE szkło.
    Co prawda z racji tego że własnie było to szkło używane a nie nowe postawiłem na odbiór osobisty, dzięki czemu mogłem sobie na spokojnie zweryfikować czy warto.
    Szkłem cieszę się do tej pory, nie sprawia mi żadnych kłopotów a parę złotówek udało się zaoszczędzić

Domyślnie

Ja wszystkie swoje "klocki" kupiłem używane i jestem zadowolony.
    Nie mam odczucia, ze ktoś chciał się pozbyć bubla.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów