Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 129

Wątek: Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Na giełdzie forum kupiłem 135/2, bardzo dobry zakup, zresztą z ludźmi z forum, korespodencja jest całkiem na innym poziomie, zwłaszcza z tymi zadomowionymi.

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Staram sie unikac uzywanych szkiel. W zasadzie kupilem tylko Sigme 10-20 na gwarancji. Uzywanych aparatow nie kupuje.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

A ja się podepnę i napiszę swoje krótkie przemyślenia, zresztą nie będę pierwszy bo już ktoś wcześniej też o tym pisał. "Jestem zbyt biedny by kupować dwa razy" dlatego, preferuję kupić raz, a dobrze. Absolutnie nie potępiam inwestowania w używany sprzęt, ba, chętnie i ja bym się do tego przekonał, ale ilekroć chcę się złamać, zawsze mam niefart. Przykładowo, jakiś czas temu, chciałem kupić 5D I, używkę. Czekałem, dzwoniłem, szukałem. Jestem wymagający, sam jak sprzedaję towar, zawsze uczciwie piszę co i jak i nigdy nie wstawiam kitu. Jak piszę, sprzęt używany - stan sklepowy. Oznacza to, że tak jest. Z 5d było tak, że 'stan igła' nie dla każdego jest jak dla mnie = stanem sklepowym. Bujałem się w poszukiwaniu Piątki z 4 miesiące i spasowałem Mieć dobre źródło w przypadku używki to połowa sukcesu. Druga połowa to jak w przypadku kupna auta, tak przynajmniej uważam. Kilka żelaznych - moich zasad, których się zawsze trzymam: A. Auto/Obiektyw od pierwszego właściciela. B. Komplet kluczyków fabrycznych + ks. serwisowa, f-vat, etc w przypadku sprzętu foto to: pudło, osłona, paragony, itd. C. Transakcja F2F, bez pośredników, bez Poczty Polskiej lub in. No i D. myśleć i patrzeć, pytać ale nie wierzyć w każde słowo i nie brać za pewniaka pewnych rzeczy. To w ogromnym skrócie. Btw. tak jak w przypadku kupna używanego sprzętu foto czy prawie jakiegokolwiek inne nie mam zbyt dużego doświadczenia, w temacie kupna używanych aut mogę już coś więcej napisać

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja kupiłem używane 300/2.8IS i dwie sztuki 1Dmk3. W pierwszym przypadku było od dobrego kolegi z pracy - używał jej na rajdach, ale dbał o nią tak, że spokojnie mógł wciskać jako nową A body... cóż, przebiegi okazały się zgodne z prawdą (30k/50k), a zapłaciłem tyle, że nawet jakby mi jedno padło po miesiącu, to i tak byłbym do przodu w porównaniu do nowego

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja również nigdy się nie przejechałem na używanym sprzęcie. Polecam i nie rozumiem panicznych obaw niektórych o używki. A jeszcze bardziej obaw o pudełka, papiery [świstki, nie gwarancję] i inne makulatury - pudłami robicie zdjęcia?
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    Ja również nigdy się nie przejechałem na używanym sprzęcie. Polecam i nie rozumiem panicznych obaw niektórych o używki. A jeszcze bardziej obaw o pudełka, papiery [świstki, nie gwarancję] i inne makulatury - pudłami robicie zdjęcia?
    Oczywiście, że nie, ale posiadanie pudła i dokumentów zakupu ułatwia sprzedaż i świadczy o legalności posiadania sprzętu Potem łatwiej odsprzedać.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Większość sprzętu jaki posiadam, kupiłem przez cb i jestem mego zadowolony Jeszcze się nie naciąłem, i jak na razie wszystko działa
    A kupiłem:
    40d-które już dalej poszło w świat
    50 1.8
    50 1.4, jak za darmo
    70-200 4L
    5d mark I + grip do niego
    Lecz sprzęt był długo wyszukiwany, tak by na jakiś mocno dowalony się nie naciąć. Najdłużej szukałem niezajechanego 5d Jedynie 50 1.4 to była szybka decyzja, ale za 850 zł, gdy używki po 1100 zł są, musiałem szybko brać. Połowa odbiór osobisty: 40d, 50 1.4, 50 1.8. Druga wysyłkowo:70-200 4L, 5d + grip

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Większość moich szkieł zakupiłem na aukcjach i na CB ale zawsze zwracam uwage czy zestaw jest komletny i czy sprzedający posiada do niego papiery Jak dotąd nigdy się nie naciąłem, choć kupowałem wysyłkowo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

2 aparaty i okloło 10 szkieł - wszystko używki z Allegro - może miałem szczęście - wszystko sprawne, tylko tyle że przed zakupem trochę mailowałem ze sprzedawcami i sprawdzałem czy są "przyjaźni".

Ziomalek
    Guest

Domyślnie

osobiście kupiłem od foto-ivy obiektyw 24mm f.1.4 mark I używany i był w rewelacyjnym stanie... wiadomo trzeba kupować od znanych sprzedających wtedy ma się większą pewność że sprzęt bedzie ok. Pozdrawiam

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów