Na giełdzie forum kupiłem 135/2, bardzo dobry zakup, zresztą z ludźmi z forum, korespodencja jest całkiem na innym poziomie, zwłaszcza z tymi zadomowionymi.
Na giełdzie forum kupiłem 135/2, bardzo dobry zakup, zresztą z ludźmi z forum, korespodencja jest całkiem na innym poziomie, zwłaszcza z tymi zadomowionymi.
Staram sie unikac uzywanych szkiel. W zasadzie kupilem tylko Sigme 10-20 na gwarancji. Uzywanych aparatow nie kupuje.
A ja się podepnę i napiszę swoje krótkie przemyślenia, zresztą nie będę pierwszy bo już ktoś wcześniej też o tym pisał. "Jestem zbyt biedny by kupować dwa razy" dlatego, preferuję kupić raz, a dobrze. Absolutnie nie potępiam inwestowania w używany sprzęt, ba, chętnie i ja bym się do tego przekonał, ale ilekroć chcę się złamać, zawsze mam niefart. Przykładowo, jakiś czas temu, chciałem kupić 5D I, używkę. Czekałem, dzwoniłem, szukałem. Jestem wymagający, sam jak sprzedaję towar, zawsze uczciwie piszę co i jak i nigdy nie wstawiam kitu. Jak piszę, sprzęt używany - stan sklepowy. Oznacza to, że tak jest. Z 5d było tak, że 'stan igła' nie dla każdego jest jak dla mnie = stanem sklepowym. Bujałem się w poszukiwaniu Piątki z 4 miesiące i spasowałemMieć dobre źródło w przypadku używki to połowa sukcesu. Druga połowa to jak w przypadku kupna auta, tak przynajmniej uważam. Kilka żelaznych - moich zasad, których się zawsze trzymam: A. Auto/Obiektyw od pierwszego właściciela. B. Komplet kluczyków fabrycznych + ks. serwisowa, f-vat, etc w przypadku sprzętu foto to: pudło, osłona, paragony, itd. C. Transakcja F2F, bez pośredników, bez Poczty Polskiej lub in. No i D. myśleć i patrzeć, pytać ale nie wierzyć w każde słowo i nie brać za pewniaka pewnych rzeczy. To w ogromnym skrócie. Btw. tak jak w przypadku kupna używanego sprzętu foto czy prawie jakiegokolwiek inne nie mam zbyt dużego doświadczenia, w temacie kupna używanych aut mogę już coś więcej napisać
![]()
Ja kupiłem używane 300/2.8IS i dwie sztuki 1Dmk3. W pierwszym przypadku było od dobrego kolegi z pracy - używał jej na rajdach, ale dbał o nią tak, że spokojnie mógł wciskać jako nowąA body... cóż, przebiegi okazały się zgodne z prawdą (30k/50k), a zapłaciłem tyle, że nawet jakby mi jedno padło po miesiącu, to i tak byłbym do przodu w porównaniu do nowego
![]()
Ja również nigdy się nie przejechałem na używanym sprzęcie. Polecam i nie rozumiem panicznych obaw niektórych o używki. A jeszcze bardziej obaw o pudełka, papiery [świstki, nie gwarancję] i inne makulatury - pudłami robicie zdjęcia?
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Większość sprzętu jaki posiadam, kupiłem przez cb i jestem mego zadowolonyJeszcze się nie naciąłem, i jak na razie wszystko działa
A kupiłem:
40d-które już dalej poszło w świat
50 1.8
50 1.4, jak za darmo
70-200 4L
5d mark I + grip do niego
Lecz sprzęt był długo wyszukiwany, tak by na jakiś mocno dowalony się nie naciąć. Najdłużej szukałem niezajechanego 5dJedynie 50 1.4 to była szybka decyzja, ale za 850 zł, gdy używki po 1100 zł są, musiałem szybko brać. Połowa odbiór osobisty: 40d, 50 1.4, 50 1.8. Druga wysyłkowo:70-200 4L, 5d + grip
![]()
Większość moich szkieł zakupiłem na aukcjach i na CB ale zawsze zwracam uwage czy zestaw jest komletny i czy sprzedający posiada do niego papieryJak dotąd nigdy się nie naciąłem, choć kupowałem wysyłkowo
![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
2 aparaty i okloło 10 szkieł - wszystko używki z Allegro - może miałem szczęście - wszystko sprawne, tylko tyle że przed zakupem trochę mailowałem ze sprzedawcami i sprawdzałem czy są "przyjaźni".
osobiście kupiłem od foto-ivy obiektyw 24mm f.1.4 mark I używany i był w rewelacyjnym stanie... wiadomo trzeba kupować od znanych sprzedających wtedy ma się większą pewność że sprzęt bedzie ok. Pozdrawiam