Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 129

Wątek: Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Domyślnie

Praktycznie cały sprzęt fotograficzy jaki przewinął się przez moje ręce pochodził z drugiej ręki (3 puszki i kilkanaście szkieł, może nie z najwyższej półki, bo najdrożej jak na razie za szkło zapłaciłem 1600 zeta, więc nie jakies kosmiczne kwoty ale sumująt to wszystko trochę by się tego nazbierało). Nową kupiłem jedynie lampę 580 exII i najśmieszniejsze jest to, że praktycznie wcale jej nie używam, więc pewnie ją sprzedam i myślę, że następny użytkownik będzie zadowolony.

Większość szkieł kupiłem na allegro, 3/4 tutaj na canon board, również jeden z aparatów był zakupiony poprzez ten portal. Puszka miała 701 klatek przebiegu hehe, stan świetny, zaszodzeiłem z 800/900 zeta. Czasami naprawdę nie warto kupować nowych rzeczy ponieważ już w chwili zakupu tracą one sporo na wartości. Używkę często można nawet po kilkuletnim własnym użytkowaniu sprzedać w podobnej a nawet wyższej cenie jak ją zakupiliśmy (sam tak sprzedałem kilka używanych szkieł).

Wiadomo, że trzeba uważać bo zawsze można się naciąć, ale tak samo może być z nowym sprzętem.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może w dziale Giełda byłoby lepiej, taki ogólny poradnik dla kupujących

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzita Zobacz posta
    Dobre są te porady MacGyver, moze jakoś przykleić to na początku wątku (nie wiem, czy jest to możliwe)?
    Tak prosto to nie ale pomyślę nad zrobieniem jakiegoś FAQ na temat zakupów używanego sprzętu. Trzeba by sprawę rozszerzyć jeszcze o aparaty, bo w moim poście właściwie nic o nich nie ma.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

@MacGyver popieram, żeby tak jeszcze każdy musiał to przeczytać. Może wówczas handlarze trafnym towarem mieli by świadomość że na CB nie będzie tak łatwo coś opylić.

A w temacie wszystko co mam jest używane, cyfra + 2 zoomy przetestowałem i kupiłem u siebie, po jedna stałkę z allegro pojechałem po dokładnych ustaleniach do warszawy(przy okazji 2 innych spraw) i zaproponował mi tydzień na sprawdzenie nie chce odsyłam a kasa wraca, drugą stałke kupiłem tu na CB od usera.

Co do porad przy kupnie warto zajrzeć do wątku z ukradzionym sprzętem, oraz do ogólnej bazy danych o skradzionych rzeczach dostępnej na www i sprawdzenie numeru seryjnego.

Domyślnie

cały sprzęt mam używany, zarówno analogi /kilka korpusów/ jak i cyfrowa puszka 20d oraz obiektywy

w kilku przypadkach obiektywy pozostawiały wiele do życzenia, ale cena była adekwatna i sprzedający nie ukrywał wad. Zatem tak, jestem zadowolony, blisko połowa canonowych gratów właśnie przez giełdę z forum zakupiona :-)

Domyślnie

witam

u mnie tez bez problemow sprzet co kupilem dla siebie lub znajomych

uzywki byly 100-400is , 70-200 2,8 , 2x 300mm 2,8 , 1dmk3 ,2x 17-40 , 120-300 2,8 sigma ,16-35mk1, 70-200 f4is .
    ogolnie to maly komis by sie uzbieral jak na razie zadowolony unikam szkiel takich jak 600mm f4 czy 400mm 2,8 mk1 lub 2 bo z tym bywa roznie.

pozdrawiam Darek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jedna zasada nie napalac sie , nic na sile jak przy kupnie auta.

zycze udanych zakupow
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 04-01-2011 o 17:08 Powód: Automerged Doublepost
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Większość sprzętu kupiłem na Alledrogo lub Naszej giełdzie. Tylko z 1D MkIII byłem jakieś pięć dni niezadowolony. Jak wrócił z serwisu po naprawie gwarancyjnej to stałem się zadowolony

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    Tylko z 1D MkIII byłem jakieś pięć dni niezadowolony. Jak wrócił z serwisu po naprawie gwarancyjnej to stałem się zadowolony
    Z tym "Markiem" to w ogóle byłą ciekawa historia :-) Do kupienia był we Wrocławiu i pojechałem go sprawdzić, był OK. Przyjechał Kuzi4, sprawdził jeszcze raz i go kupił. Po dwóch czy trzech dniach okazało się że aparat kompletnie nie trafia AF-em :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Okolice Torunia

Domyślnie

Zawsze kupowałem nówki, bo najczęstszym powodem braku zaufania były przebiegi i brudne matryce niektórych aparatów.
    W Pentaxie kupiłem szkło, które utrafiłem ostre i bez FF/BF - co w starej, nieprodukowanej Sigmie było naprawdę mistrzostwem

Cały system Canona będę budował na używkach (tylko lampę zamierzam kupić nową), bo 50D w cenie 2100zł i 50/1.8 w cenie 250zł udało mi się to wszystko dostać w stanie świeżym. Aparat jeszcze 4 miesiące pachniał tak jakby wyjęto go z pudełko. 50/1.8 miała nawet wypisaną gwarancję na co prawda 2 tygodnie, ale jednak

Co można dodać do listy dla początkowych kupujących? Na moje kontakt telefoniczny, mailowy. Ze sprzedawcami powyższych zestawów miałem niesamowity kontakt. Podczas całej 2 dniowej podróży 50D dzwonił do mnie sprzedawca, a nie ja do niego czy paczka dotarła czy wszystko jest w pudełku. Do 50/1.8 dostałem maila, co powinienem mieć w pudełku
    Może warto pomyśleć nad dobrym kontaktem ze sprzedającym

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

z 4 korpusow cyfrowych Canona jakie mialem lub mam, najwiecej frajdy i dobrych zdjec mialem dokladnie z tych, ktore kupilem uzywane. najpierw bylo to 10D, teraz mam jako drugi wlasciciel 5D i jakbym tak podsumowal jakies osobiste zestawienia najlepszych fot, to te dwa korpusy robia 95% rozkladu. no, moze 90

jakby nie kombinowal, mam osobiscie jakies takie szczescie, ze najwiecej frajdy mam wlasnie z uzywkami...
    www albo tez flickr

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów