Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 129

Wątek: Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Jak byliście zadowoleni to proszę pisać dlaczego a może raczej nie byliście zadowoleni to piszczcie jakie były tego powody. I bardzo proszę nie pisać bajek, tylko rzetelnie napisać tak na chłodno z perspektywy czasu jak długo byliście zadowoleni z zakupu używanego sprzętu i cieszyliście się z jego posiadania i używania. Jak ktoś się naciął to nie czaić się i napisać dlaczego tak wyszło.
    Sam nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie, bo to co mam w podpisie kupiłem 14 miesięcy temu w sklepie i jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, obawiałem się kupować używane body czy obiektyw, zdecydował fakt posiadania rocznej gwarancji.
    Mając wówczas tę wiedzę, którą mam dziś to kupiłbym używany 50D i nowy Tamron 17-50 i ta świadomość spowodowała, że przymierzałem się do zakupu używanego 50D. Przymierzałem się, ale już się nie przymierzam (na razie ) bo od jakiegoś czasu cena mało używanego body 50D w bardzo dobrym stanie to prawie cena nowego sprzed paru miesięcy. No a jak by się jeszcze małżonka dowiedziała o tym, że kupiłem sobie znowu zabawkę i to drożej zamiast taniej to dopiero miałaby temat do wypominania na ładnych parę miesięcy.

Pozdrawiam
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ja w sumie trochę sprzętu już przewaliłem . Wszystkie używki . Jeśli chodzi o sprzęt cyfrowy to :
    4x kompakty cyfrowe
    5x lustrzanki cyfrowe
    no i przewaliłem też trochę szkiełek
    (ale z niższej półki)

Naciąłem się tylko raz . Była wada ukryta (w lustrzance ). I dosyć ciekawa o której kiedyś tu pisałem .
    Na szczęście sprzedawca nie robił problemu z wymianą .

Co do używek to jeśli chodzi o szkła to nie ma strachu . One rzadko się psują ( brałem też stare szkła które już od dawna nie są produkowane ) .

A co do aparatów to ogólnie lubię brać używki ale w miarę możliwości z gwarancjami na poziomie 3 miesiące.

Używek bez żadnych gwarancji staram się unikać . A że czas zazwyczaj mam to mogę poczekać i poszukać odpowiedniej oferty . Chyba że kupuję od osoby zaufanej (i nie mówię tu o gwiazdkach na alledrogo ).

Domyślnie

ja np kupilem uzywana piatke z wczesniejsza wplata na konto, 17-40 od goscia, ktory robil bledy ortograficzne, yashice electro z WB, teraz idzie do mnie srednioformatowy tlr z WB i mam nadzieje ze bede z niego zadowolony tak jak z wczesniejszych zakupow. Sam sprzedawalem tez na poczatku d80, potem d300 i caly sprzet nikonowski i tez nie bylo zadnych haczykow. Po prostu, sprzet sie wymienia. Nie koniecznie z powodu ukrytych wad itp.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja lubię używane.

Z nowym mam zawsze stres, że zrobię coś, przez co nie będzie już to takie nowe.

Nie oznacza to, że o używane nie dbam. Po prostu nie myślę o pierdołach.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kiedy w sklepie kupowałem nowego T. 28-75, zapytałem, czy nie można by taniej i sprzedawca zaproponował egzemplarz używany. Zaryzykowałem; w ciągu dwóch dni przeprowadziłem wszystkie znane i dostępne badania, które potwierdziły słuszność decyzji. Focę nim piąty rok.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam obecnie praktycznie caly sprzet uzywany i nie narzekam. Stosuje pare prostych zasad, ktore byly juz wymienione na forum i dodalem kilka swoich:

- na CB kupuje od osob z min. 3-miesiecznym stazem
    - allegro staram sie w sumie unikac, ale kiedy trzeba, korzystam, z zastrzezeniem, ze nie kupuje sprzetu prawie ze nowego(kiepska sztuka sie mogla komus trafic), ani takiego ktory jest ledwo co po gwarancji

Zawsze mozna zaproponowac sprzedawcy spotkanie. Jesli ktos nie chce, raczej zrezygnowalbym z zakupu. Warto tez poczytac opinie o sprzecie uzytkownikow, ktorzy maja go od jakiegos czasu. Jesli sporo osob narzeka na awarie, czy inne cuda, lepiej zrezygnowac z zakupu uzywki (a najlepiej z zakupu w ogole).

Za zakupem nówki przemawia fakt, że dobrze utrzymany sprzęt foto trzyma swoją wartośc, przez co zainwestowaną kasę, możemy później odzyskac

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

dużo kupuje używanych klocków, nie byłem zadowolony tylko raz - zakup używanej sigmy i gigantyczny, kilkumetrowy backfocus

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Moje używki na obecną chwilę to:
    C 500D - idealny mam go prawie rok zapłaciłem w marcu zeszłego roku 1550 zł - przebieg 4500 fotek... idealny zakup

Tamron 17-50 - mam go jakieś 1,5 roku - ostry świetny - może nie idealny wizualnie bo ma luźną gumę ale... nie to jest ważne w obiektywie a to jak foci

Sigma 18-50 - kupiona na weekend jako backup tamrona bo miałem niespodziewany ślub kolegi... szybko sprzedana bo to nie sprzęt do robienia zdjęć :P

za czasów Pentaxa 2 tamrony - obydwa świetne jak na swoją klasę - generalnie jakoś mam dobre zdanie o używkach... w końcu to sprzęt który jest dość drogi i ludzie dbają zwykle o takie zabawki.

Teraz jestem na etapie wymiany Tamrona na 17-40 L i też planuję zakup używki. Jakby więc ktoś szukał Tamrona to jest na sprzedaż
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

3 puchy i pare szkiełek kupiłem jako używane ale w stanie jak nówka a dużo taniej niż nówki. Jak na razie jeszcze sie nie naciąłem i mam nadzieję że nigdy do tego nie dojdzie

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Cały mój sprzęt który posiadam kupiłem jako używany . Przy zakupie stosuje dwie proste zasady.
    ... Zawsze kupuje od pierwszego właściciela i w miarę możliwości żeby był jeszcze na gwarancji, przynajmniej dwa miechy (oczywiście sprzęt )
    ... Zawsze, ale to ZAWSZE muszę przed zakupem pomacać, postrzelać foty próbne.

Oczywiście właściciel musi mieć "komplet sklepowy".

Może są to zbyt wygórowane warunki, ale do tej pory jeszcze się nie "wtopiłem"

To tyle.

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów