Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 129

Wątek: Czy po zakupie używanego aparatu, obiektywu byliście zadowoleni?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najważniejsze aby mieć świadomość co dokładnie kupujemy - wtedy zadowolenie jest przypisane do zakupu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

pierwsze i jak zaranie jedyny używany to 300d z porysowana matryca, nigdy więcej nie kupiłem używanego sprzętu

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak do tej pory większość rzeczy kupowałem używane. Od nowości mam akcesoria (karty pamięci, aku, statyw), lampę 430EXII i TC Kenko. Nawet nie chcę myśleć ile musiałbym zabulić za nówki.. Ze wszystkiego jestem super zadowolony, najbardziej z 5D i 70-200. Kapitalny duet. Podłączając TC Kenko jest tak samo ostro, bajka.

Najmniej byłem zadowolony ze swojej drugiej 85 1.8. Niestety poprzednia właścicielka strasznie go zasyfiła, a podobno kobiety tak dbają o swoje rzeczy... teraz mam trzeci egzemplarz, prawie nówka, z filtrem super jest. Pierwszy egzemplarz (najostrzejszy) niestety musiałem sprzedać Bardzo pozytywnie byłem zaskoczony 50 1.4, której już nie mam. Nie spodziewałem się rewelacji ale egzemplarz był wyjątkowo ostry od pełnej dziury
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Osobiście sprawdziłem przed kupnem 50D które było i tak jeszcze na gwarancji. Koleś sprzedawał razem z 50mm/1.8 i torbą jak podliczyłem zaoszczędziłem jakieś 800-900 zł.
    Oczywiście wszystko sprawne i działające.

Tydzień temu przez allegro kupiłem 28mm/1.8 również jeszcze gwarancja na 9 miesięcy. Razem z filtrem UV hoya przetarłem tylko przednią soczewkę w pyłków i śmiem twierdzić że mam nowy obiektyw. Zaoszczędziłem około 300zł.

Uważam że po wcześniejszym sprawdzeniu i przetestowaniu sprzętu można wyrwać naprawdę ciekawe rzeczy w dobrych cenach. Jest tylko jedno ale trzeba szukać i czekać na okazje.
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Coś już napisał

Domyślnie

Prawie cały swój sprzęt kupiłem używany( dwa body,kilka obiektywów).Może miałem szczęście ale wszystko jak do tej pory działa bez zarzutu.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mnie rozczarował tylko z tych 20tu szkieł co przerzuciłem T17-50 okazał się przereklamowanym produktem jak dla mnie no i ten bzyk silnika...mam koszmary hahaha
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

z reguły osoby zajmujące się fotografią dbają o swój sprzęt dlatego ja nie mam obaw kupować od osób z zamiłowaniem do fotografii gorzej jak trafimy na "jednosezonowca" to wtedy może być różnie
    Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Domyślnie

Ja dopiero w zeszłym tygodniu kupiłem swój pierwszy w pełni NOWY sprzęt... mianowicie 5D MkII + 24-70L 2.8 + 580ExII ... grip już kupiłem używany...

A wcześniej w chronologii niemal wszystko co miałem było używane:
    Nikon D80 + 18-55 + grip
    Nikkor 50 1.8
    Nikon D200 + grip + Tamron 17-50
    Tamron 55-200, potem Nikkor 55-200, następnie Nikkor 70-300 VR
    Sigma 50 1.4
    SB-800 potem SB-900
    Nikon D90 + 18-105

Do tego wiele kart, wężyków, plecaków...

Jedyne rzeczy jaki kupiłem nowe to były jakieś karty pamięci, lampy studyjne i statywy... (też nie wszystkie)

Zawsze konkretniejszy sprzęt miałem z giełdy nikoniarzy... teraz się na Canona przerzuciłem...

Nigdy nie miałem zastrzeżeń... i powiem więcej... cieszę się, że na początku mojej przygody z fotografią nie musiałem płakać, że pojawiła się pierwsza ryska na obudowie, lub że guma zaczęła się odklejać...

ah... piękne czasy

Uzależniony

Domyślnie

Z używanym bywa różnie. Czasami jest OK, czasami mina. Śmiem twierdzić, że statystyczne przy zakupach przez Alledrogo prawdopodobieństwo trafienia na minę od jakiegoś czasu znacznie wzrosło.
    Trzy ostatnie podejścia:
    - S 20/1.8 - megamydło na znacznej części kadru niezależnie od przysłony (po demonstracji nie było problemów z rezygnacją z zakupu).
    - 17-85 - okazało się, że ma totalnie porysowaną wewnętrzną (sic!) soczewkę (czegoś takiego wcześniej nie widziałem). Po demonstracji problemu - zwrot przyjęty.
    - 17-85 (drugie podejście). Po kilku dniach i ok 200 zdjęciach padł flex od przysłony (naprawa 240 zł). Sprzedający nie poczuwał się w żaden sposób do uczestnictwa w kosztach naprawy.
    Na razie daję sobie spokój z używkami - zwykle różnica w cenie wynosi od kilkunastu do dwudziestu kilku procent, a dostajemy sprzęt używany, najczęściej bez gwarancji. W czasach analogowych sprzęt był słabiej eksploatowany - wiadomo - klisze i odbitki kosztowały... Obecnie ceny używanego sprzętu często wydają mi się być zbyt wysokie.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

to ja opisze swoja historie. Od kilku lat bardzo duzo kupuje/sprzedaje na all... i nigdy mi sie cos takiego nie przytrafilo. Ale do rzeczy.
    Pewnego dnia dzwoni do mnei znajomy i prosi zebym szybko zalicytowal obiektyw bo juz dawno mial na niego ochote a jest za calkiem sensowne pieniazki. Szklo - Nikkor 20mm 2.8. Od osoby ktora handluje sprzetem uzywanym i miala w ofercie duzo roznego rodzaju obiektywow itp sprzetu foto. Nie widzac nic podejrzanego klikam "kup teraz" i przelewam pianiadze na konto. Nastepnie dzwonie by powiadomic ze bedzie zmiana adresu do wysylki w zamian dowiaduje sie, ze w sestawie nie ma oslony p/slonecznej (na aukcji byla). Sprzedawca tlumaczyl sie, ze mu spadla pekla zaczal kleic i jak nic z tego nie wyszlo to wyrzucil. Informuje wiec sprzedawce ze to nie dla mnie i ze nie moge podejmowac decyzji i mowie ze w tej sytuacji musze zapytac znajomego co robic. Znajomy podjal decyzje ze jesli cena obiektywu bedzie mniejsza o 50 zl to moze byc i bez oslony. Na co kupujacy sie zgodzil. Po kilku dniach przychodzi do mnie paczka, w pudelku zamiast 50 zl jest pokrowiec na obiektyw tamraca. Nie majac do czego podpiac nikonowskiego szkla ogladam obiektyw w poszukiwaniu rys i luzow. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglada ok. Dzwonie wiec do sprzedajacego z zapytaniem o 50zl i pokrowiec. Na co sie dowiaduje ze doszedl do wniosku ze tak bedzie lepiej i ze powienienem byc zadowolony. Mowie ze szklo wyglada ok ale docolowo przetestuje znajomy. Przekazuje obiektyw i nastepnego dnia dowiaduje sie ze jest cos nie tak. Srodek obrazu przy zdjeciach robionych pod swiatlo (nie koniecznie slonce, zarowka itp musialo byc w kadrze) wychodzi nieostry. Po dokladniejszych ogladzinach okazalo sie ze tylna soczewka ma starta powloke... No i zaczelo sie. Sprzedawca nie uznaje reklamacji, mowi ze to my uszkodzilismy szklo, wysyla zdjecie ktore ponoc zrobil przed wyslaniem obiektywu (tyle ze w warunakch kiedy wada obiektywu nie wystepuje) Po za tym okazuje sie ze zdjecia obiektywu zawarte w aukcji nie byly zdjeciami tego obiektywu tylko "pozyczone" na ktorych tylna soczewka jest bez najmniejszej skazy. Znajomy zglosil sprawe na policje i dostal powiadomienie ze z powodu malej ilosci dowodow sprawe moze wytoczyc ale cywilna. Znajomy dal sobie spokoj.
    A sprzedawca jak sprzedawal tak nadal sprzedaje... Nie wiem czy moge otwarcie pisac kto jest sprawca tego zajscia ale jak ktos jest ciekawy bo np planuje zakup uzywanego sprzetu u handlarza z all... to zapraszam na pw.
    Dla rownowagi dodam ze niedawno dziewczyna kupila 5d i 85 1.8 w stanie lepszym niz oczekiwalismy. Oba zakupy od uzytkownikow tego forum

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów