@jac+, pytanie jeszcze jak ceny się miały do sklepowych, bo co innego jak szukamy w jak najlepszym stanie, a co innego jak szukamy okazji, dziwne, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał.
@jac+, pytanie jeszcze jak ceny się miały do sklepowych, bo co innego jak szukamy w jak najlepszym stanie, a co innego jak szukamy okazji, dziwne, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Z używek miałem:
-20D - kupiony na allegro - wysyłka - zostałem oszukany na przebiegu o 10tys.
-30D - kupiony na forum cb/allegro - po przeczytaniu ogłoszenia zadzwoniłem i poprosiłem o wystawienie aukcji, dopłaciłem prowizję, ale byłem przynajmniej spokojny - wszystko było OK.
-40D - kupiony na allegro - odbiór osobisty - wszystko OK.
-100-400L - kupiony na allegro - odbiór osobisty - wszystko OK.
-masa innych szkieł akcesoriów
Moim zdaniem używki można śmiało kupować, ale pamiętając o zdrowym rozsądku. Cenniejsze rzeczy odbierać osobiście, wcześniej dowiedzieć się wszystkiego telefonicznie. Można znaleźć informację jak sprawdzić body lub obiektyw przed zakupem. Kupując droższy sprzęt czasem opłaca się nawet przejechać kilkaset kilometrów i sprawdzić osobiście daną okazję.
Takie jest moje zdanie.
Co do używek to kupiłem jak do tej pory:
300d + kit - allegro
20d - na CB - przebieg się potwierdził,dobra cena w tamtym momencie
17-40 f/4 L - na CB - dopłaciłem prowizję i finał przez Allegro
Tamron 28-75 f/2.8 - allegro
50 f/1.8 - na CB
50 f/1.4 - ogłoszenie wystawiłem na CB - kupiony od kogoś niezarejestrowanego na forum - odbiór osobisty
Sigma 17-35 f/2.8-4.0 - ogłoszenie wystawiłem na CB - kupiony od kogoś niezarejestrowanego na forum
430EXI - allegro
Jak do tej pory wszystko działa i ma się dobrze, nie narzekałem ani razu + zwykle kupowałem za całkiem przyzwoitą cenę
Do Las3k: zawsze szukałem sprzętu używanego pod kątem świetnego/wzorcowego stanu. Cena owszem ma znaczenie, ale negocjując zakup znakomitą większość korespondencji przeznaczałem na dokładne określenie stanu sprzętu, a nie na usilne targowanie ceny.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Do tej pory kupiłem używane poprzez Allegro body C40D, obiektyw C300 LIS oraz lampę C430IIEX. Wszystko z odbiorem własnym i zero problemów. Warto dodać, że ceny za używki były pomiędzy 55-65% nowego sprzętu.
7D MkII, C15-85, C 400 L 5.6, C35 IS 2.0 + statywy, plecaki i inne badziewie
Dotąd miałem używane:
aparaty: Konica Minolta A2, Canon 350D - bez problemów
szkła: Tamron 17-35/2.8-4.0, Tamron 17-50/2.8 (zamieniłem się), Tamron 28-75/2.8, Sigma 30/1.4 (sprzedałem), Canon 50/1.4 , Canon 18-55 IS
Jedyny wałek był jak kupowałem Tamron 17-50/2.8 na allegro - nie doczytałem (nie było zbytnio wyszczególnione, ale figurowało w opisie), że aparat ma uszkodzony pierścień zoomowania, ale ma jeszcze 3 tygodnie gwaracji. Gdy tylko przyszedł i okazał się ostry (egzemplarz z gwarancją od Cichego) wysłałem na naprawę gwarancyjną. Przyszedł tydzień później naprawiony i sprawa zakończyła się happy endem.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Naprawiłeś migawkę w 30D? Dowiedziałeś się w serwisie jaki przebieg był w momencie awarii?
Ja cały swój sprzęt oprócz puszki i Tamiego 70-300 zakupiłem używany i większość wysyłkowo.
T17-50 - było Ok
C50 - było i cały czas jest ok
C24L - było cudnie. Kiedyś napewno do niego wrócę
T18-200 - było tragicznie. Obiecałem sobie że już nigdy budżetowego szkła
C24-70 - świetny. Co prawda plasyką nie dorównuje 24L, ale stan szkła i jego "trafialność" na wielki PLUS
Ogólnie to jak narazie nie miałem problemów ze sprzętem, albo poprostu ich nie zauważałem. I tak jestem zadowolony![]()
Cały swój sprzęt olympusa (body i sporo niezłych szkieł) sprzedałem za pomocą forum olka, wszyscy nabywcy byli bardzo zadowoleni.
Cały sprzęt canona - body, lampa, słoiki zakupiłem przez neta - w głownej mierze za pomocą tego forum - działa bez zarzutu. Miałem tylko kłopot z pewną lampą, ale dlatego, że natknąłem się na złodzieja, który tu swego czasu grasował. Kasę jednak odzyskałem, choć nerwów straciłem sporo.
z jednego byłem z jednego nie byłem ale to chyba w ostatecznm rozrachunku nie rozwiązuje niczyjego problemu, jak masz do kupienia szkło uzywane, idzesz sprawdzasz oglądasz, jezeli wszystko jest ok to jaki problem zeby nie kupic?