Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Byłem dziś w Pizza Hut i...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na naszym forum panuje fałszywy pogląd ze zdjęcia komercyjne są zawsze wykonywane sprzętem najwyższej półki. Guzik prawda, komercyjne zdjęcia produktów wykonywane są sprzętem adekwatnym do ceny usługi. Jeśli klient nie ma nie wiadomo jakich wymagań (typu megaostre 20 Mpx) a zazwyczaj nie ma, to dobiera sobie tańszego fotografa, który żyje z tych zdjęć i kupuje taki sprzęt aby w szybkim okresie mu się zwrócił.

Zdjęcia trafiające do folderów, kart dań itp są bardzo mocno obrabiane, stylizowane etc i materiał wyjściowy nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia: foto ma przedstawiać to co należy, być ostre i dobrze naświetlone. Do zrobienia strony A4 nie potrzeba nie wiadomo czego, a standardowy klient w knajpie nie będzie przecież analizował bokehu :-)

Swego czasu kilkukrotnie robiłem koledze zdjęcia do materiałów reklamowych czołowego producenta osprzętu elektrycznego. Użyłem 300D, szkieł M42, jednej lampy aparatowej i dwóch blend. Zdjęciom nie brakowało nic, z punktu widzenia celu któremu miały służyć, materiały wyszły tak jak miały wyjść i wszyscy byli zadowoleni. Jedna z fotek została powiększona do 2 m (w pionie) do zabudowy stoiska na targach i też wystarczyło. Jupiter 85/2 zapewnił ostrość na poziomie pojedynczego piksela sześciomegowej matrycy, dzięki czemu zdjęcie można było powiększyć w PS do poziomu wymaganego dla rozdzielczości użytego plotera.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Panowie, nigdzie nie napisałem że to źle czy może dobrze że 50/1,8, napisałem tylko że te bliki jakieś znajome mi się wydawały a Wy od razu teorie dorabiacie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Przemek ----> Ty to masz chyba zboczenie fotograficzne żeby takie rzeczy analizować w Pizza Hut

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Przemek ----> Ty to masz chyba zboczenie fotograficzne żeby takie rzeczy analizować w Pizza Hut
    Ja tak mam z liternictwem ;p
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ze względu na moje rozległe zainteresowania mam pewne problemy np. z odbiorem filmów katastroficznych dotyczących lotnictwa a ostatnio patrząc na zdjęcie (w magazynie dla kobiet podebranym po cichu żonie) czy oglądając film zastanawiam się jak to było oświetlone A że w Pizza Hut rodzina rozeszła się do baru sałatkowego tudzież do toalety więc zostałem sam przy stoliku z otwartym przede mną menu no to zacząłem oglądać zdjęcia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

pieciolistne przeslony maja tez niektore lensy w srednich formatach. i tez 35/2 albo pare innych szkiel Canona FD. a jestem sklonny sie zalozyc, ze tez niejedno szklo w innych systemach, chocby w nikonowskim.

sam fakt, ze widac pieciokaty jeszcze nie swiadczy, ze to jest 50/1.8
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    sam fakt, ze widac pieciokaty jeszcze nie swiadczy, ze to jest 50/1.8
    To już zostało stwierdzone, że te pięciokąty nie są do końca pięciokątne więc 50/1.8 odpada ;-)
    http://canon-board.info/showpost.php...22&postcount=6
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja tak mam z liternictwem ;p
    O! A dużo masz fontów?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Czasem z jednej robią się*dwie, w sumie dosyć pozytywnie
    Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    no właśnie trochę*nie rozumiem tego podejścia, że jak zdjęcia komercyjne, to już muszą być same eLki używane do ich robienia. miałem okazję asystować przy różnych sesjach i prawie nikt nie korzystał ze stałek serii L, zoomy owszem, ale stałki to 35/2, 50/1.8, 85/1.8, jedyna stała eLa to 135/2.
    Kolegów makówkarzy niezmiennie proszę o bardzo ostrożne stawianie polskich liter

Nie wiem ilu ogólnie makówkarzy jest na forum, ale wiem, że kilku największych niechlujów mogę na palcach jednej ręki policzyć i z nicka wymienić. Nieładnie.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 05-01-2011 o 12:35

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Kolegów makówkarzy niezmiennie proszę o bardzo ostrożne stawianie polskich liter
    Sorry :] Była edycja, było łatwiej, bo można było poprawić jeszcze
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów