Ktoś pytał o kalibrację.
Najbardziej znaną firmą w Polsce jest PERFEKT z Poznania.
Ktoś pytał o kalibrację.
Najbardziej znaną firmą w Polsce jest PERFEKT z Poznania.
mysle ze warto dodac jak drogi, ~5000 ojro, sa drozsze?Zamieszczone przez ChrisB
Jeżeli zarabiasz na tym,że widzisz kolor - to chyba nie jest ważne ile to kosztuje tyylko co widzisz.
Taką mam pracę i z tego żyje.
alez ja tego nie neguje, tez na codzien korzystam ze sprzetu ktory kosztuje po kilkadziesiat tysiecy zlotych... i tak ma byc, rzeczy profesjonalne sa drogie ale najlepsze, tylko jesli ktos sie pyta o monitor LCD, to juz sam fakt zadania tego pytania mowi ze sie nie orientuje w tym temacie, i polecanie mu najlepszego (chyab jednego z najdrozszych) mija sie celem bo on tego raczej nigdy nie wykorzysta... co oczywiscie niezmienia faktu ze jest to swietny monitor... mysle ze na przyszlosc takie pytania powinny zawierac gorna granice jaka jest w stanie pytajacy zaplacic... mysle ze dla amatora nawet zamoznego monitor za 5kPLN to maks...Zamieszczone przez ChrisB
Eizo ma cały szereg innych monitorów z zakresu 5k całkiem dobrych.
Jeźeli ludzie pytają się o rzeczy dobre i najlepsze to dlaczego mam nie odpowiadać jeżeli pracuję na takim sprzęcie i jest on moją własnością.
Jeźeli chidzi o ceny to o ile mi wiadomo to są monitory pow. 100k.
Przeglądając forum - to znacząca ilość ludzi to informatycy - tylko zły zarabia mało. Czasem moźna trochę wydaż aby zobaczyć co szkło daje w naturze
Nie zarabiam na życie robieniem zdjęc - to moje hobby.Niestety - 2k to max o czym myślałem w temacie "monitor LCD".I myślałem o tym w kontekście: nowa technika = nowa jakość.Nawet nie będę pisał na czym obecnie oglądam obraz bo choć uważałem to za znakomity wybór - widzę ze lepiej się nie przyznawać :-( Na pewno będę się starał kupić przyrząd do kalibracji ustawień: to zawsze było moją bolączką bo mam świadomośc wagi tego a programowo - no cóż - zawsze subiektywnie wychodzi.O LCD myślałem bo miejsca mniej zajmuje - też.Ale zacznę od przyrządu do kalibracji i ew potem - lepszego monitora CRT.To chyba rozsądniejszy podział kasy?
Hekselman: nie daj się zwariować. Do amatorskiej (w pełnym rozumieniu tego słowa) zabawy ze zdjęciami za 2kPLN spokojnie coś kupisz. Owszem, potem spędzisz trochę czasu dłubiąc w profilach monitora, drukarki, itp. zanim osiągniesz zadowalające rezultaty, ale generalnie to "się da".
A przy okazji: wiem że karta graficzna nie musi być z najwyższej półki ale czy jak zmaienię kartę z pamięcią 64 Mb na 128 Mb to coś przy zdjęciach odczuję?
Sama pamięc nie ma wpływu na obróbkę zdjęć (służy raczej do przechowywania tekstur do pracy w 3d). Zmiana grafiki może trochę pomóc, ale raczej niewiele.
Możesz się trochę zdziwić :-)Zamieszczone przez hekselman
Kalibrator GretagMacbeth EyeOne Display2
Cena detaliczna: 1457.00 zł
i to jest najtanszy kalibrator niestety.
Janusz
EDIT: Znalazlem nieco tanszy http://www.agawa.pl/g1.asp?nrs=383 ale to i tak ten sam rząd wielkości :-(
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2005 o 15:28