Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Jak LCD to jaki?....

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Dziękuję wszystkim kolegom "po zainteresowaniach" : Aptur; Joshua; Jadeit; Popmart oraz szczególnie koledze Muflonowi który nie tylko podzielił się własnym doświadczeniem ale i wskazał odnośne linki.Temat - wbrew twierdzeniu kol.McKane - mnie interesuje od strony użutkowników(przy okazji nie wiem jak podziękowac kol. za cenną uwagę - może skorzystać z jego podpowiedzi?....).Nazwy i firmy używanych przez kolegów monitorów pozwolą mi zawęzić krąg poszukiwań i ułatwią ew. wybór spośród rynkowych ofert.Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji? Co ważniejsze - kontrast czy plamka (wielkość)? Jeszcze raz dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Przy okazji: zwracac uwagę na czas reakcji?
    Do zdjęć? W ostatniej kolejności. "Szybkość" monitora ma znaczenie tylko przy grach i (mniej) filmach.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
    Zakladajac iz watek finansowy ma tu znaczenie nadal chyba najlepszym rozwiazaniem jest dobry monitor crt (Eizo, Iiyama itd) ktory obecnie mozna kupic ponizej 1k zl. Dobrej klasy LCD chyba ponizej 3 k sie nie dostanie. Ja osobiscie polecam forumowego kolege o ksywce Duty. Mysle ze jest on tutaj jedna z lepiej zorientowanych osob.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Szczerze mówiąc- też mi się niestety wydaje tak jak to widzi McKane - tym bardziej że te ceny....no naprawdę znakomite monitory CRT w takich cenach!
    No to do poszukiwań!Dziękuję!
    Ps.gdzie w Polsce można kupić sprzęt do kalibrowania monitora - ma ktoś bardzo pozytywne doswiadczenia?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Moje podpowiedzi w tym temacie nic nie wniosa gdyz wszystkie LCD z jakimi mialem do czynienia nie nadawaly sie obrobki zdjec. Przypuszczam ze sprawe w przypadku kilku Iiyam rozwiazalby kalibrator ale nie mialem okazji korzystac z jego dobrodziejstw.
    Kalibracja kolorów to jedno, ale zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię - kontrast. To z czym ciężko wyrabiają się nawet b. dobre i kalibrowane (!) monitory CRT, a co szczególnie widoczne jest przy obróbce obrazów cz.-b. Tutaj nawet nie najdroższe monitory LCD są o niebo skuteczniejsze od monitorów CRT.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Kalibracja kolorów to jedno, ale zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię - kontrast. To z czym ciężko wyrabiają się nawet b. dobre i kalibrowane (!) monitory CRT, a co szczególnie widoczne jest przy obróbce obrazów cz.-b. Tutaj nawet nie najdroższe monitory LCD są o niebo skuteczniejsze od monitorów CRT.
    Kiepskie LCD pod wzgledem kontrastu lepsze od CRT ? Chyba cos pokreciles.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Kiepskie LCD pod wzgledem kontrastu lepsze od CRT ? Chyba cos pokreciles.
    Podkreślam - chodzi o obraz cz.-b. tylko i wyłącznie.

Domyślnie

http://www.mva.pl/
    może tu coś znajdziesz, forum jest obfite w informacje
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przez wiele lat używałem Barco i był OK. Wszystko się starzeje, przyszedł czas na zmianę. Dostałem do testów wiele różnych monitorów z górnej półki.
    CRT i LCD, na koniec przynieśli EIZO CG 220. Mam takie trudne zdjęcie - z którym nie radzi sobie oni jeden monitor - oprócz EIZO. Jak wyglądał test.
    Podgląd na monitorze - wydruk na skalibrowanym ploterze - porównanie.
    Zobaczyłem, porównałem i zakochałem się.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapomniałem dodać. Ma jedną wadę i same zalety - jest drogi.
    Wyświetla cały gamut adobe rgb - jako pierwszy monitor na świecie.
    Jeźeli ktoś ma moźliwości finansowe to gorąco polecam.
    Kalibrowany jest Oye one match firmy gretag.
    Jeźeli ktoś chce zobaczyć - zapraszam

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów