Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 350d - Problem z kolorami

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Gdy jest za ciemno musisz robić w trybie M, i dodatkowo wydłużyć czas ekspozycji. Do tego podbij ISO do 400 lub nawet czasami 800.
    Ale to niestety jeszcze zwiększy problemy z balansem bieli. Będzie mieszane światło, tło w innych odcieniach, obiekt w innych. Oczywiście tak, jak napisał Janusz, w dowolnym programie to sobie skorygujesz. Tyle, że będzie trochę zabawy, ze względu na różnorodność światła.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jedno Kliknięcie W Gimpie.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 11-12-2006 o 16:51

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jedno kliknięcie to jednak będzie za mało...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter
    ustawiałem auto-wb i kolory się niewiele poprawiły
    Zakładając, że masz instrukcje to przeczytaj sobie o ustawianiu balasu bieli i do czego stosować poszczególne ustawienia stosować.
    Z exifa twojej fotki widać, że ustawiłeś balans na fluorescent, tj. świetlówka, jarzeniówka. Ja na tym zdjęciu nigdzie nie widzę jarzeniówki.

Przeczytaj podpis pod zdjęciem nr 1
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...i_na_warstwach

Podsumowując:
    - ustaw white balance na AUTO
    - pamiętaj, że oprócz czasu, przysłony jest jeszcze ISO.
    the silence is deafening

Domyślnie

podstawowa reguła , unikaj "planów" czyli elementów które stoją prawie obok ciebie i też są w kadrze ale ty chcesz sfotografować kogoś kto stoi 3 metry dalej , ponieważ światło lampy błyskowej jest liniowe i aparat będzie miał problemy z określeniem co ma być właściwie naświetlone . A zwróciłem uwagę że ten model canona 350 do przesady nie dopuszcza do prześwietlenia jakiej kolwiek partii obrazu z lampą i zwykle kończy się to niedoświetleniem tego na czym nam zależało bo było to tylko 2 metry dalej , więc raczej fotografuj płasko " niech wszyscy stoją w jednym „ rzedzie" . Kuzyn kupił nikona D 50 i musze przyznać że radzi sobie z wbudowaną lampą o wiele lepiej . ja ten problem rozwiązałem tak , .... program P , balans bieli automatyczny ( balans do lampy błyskowej nadaje za wiele czerwonego) , czułość do iso 400 , i najważniejsze zwiększyłem moc błysku do EV+1 i to dało najwięcej . Teraz jest prawie jak z nikona d 50 . Może trochę choinka będzie miała prześwietloną pierwszą gałązkę ale to nas nie interesowało w tym zdjęciu

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kurczę, przepraszam, wstawiłem to w niedzielę, ale przez pomyłkę w innym wątku [upsss]

wklęję, coby się nie zmarnowało

I jeszcze jedno - zwróć uwagę gdzie ostrzysz. Sprawdziłem i ostrzyłeś centralnym punktem, ale na zdjęciu wypada on "nigdzie" więc mniemam, że przekadrowałeś. Ewidentnie kwiatek na choince przyczynił się do zafałszowania pomiaru błysku, bo on jest doświetlony prawidłowo. Unikaj przekadrowania z lampą, podobnie jak automatyki wyboru punktu AF. Jeśli musisz przekadrować stosuj FEL.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów