Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: plama na UV

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ekstrakcyjna - smugi ? To dziwna ekstrakcyjna byla Tlusty to jest rozpuszczalnik lakowy. Ekstrakcyjna czyscilem duzo rzeczy, lacznie z szybami samochodowymi, lakierem i temu podobnymi rzeczymi, i nigdy nie zostawalo nic tlustego.
    Wiesz pewnie był dziwna ale to nie zmienia mojej tezy, że tym bardziej ja bym nie ryzykował :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie

Nie wiem z jakiej serii jest ten Hoya UV ale wiem że szyba samochodowa czy jakieś tam inne materiały, które udało się wyczyścić to jednak nie są powierzchnie o takich właściwościach, jaką posada filtr Hoya a już zwłaszcza filtr z powłokami* i nie ryzykowałbym ich uszkodzenia poprzez czyszczenie wynalazkami czy czymś o nieznanym składzie, bo skutek takiego zabiegu może być taki że plamę wyczyścimy razem z powłokami

* może być ich nawet i 12 w zależności od tego, jaka to seria.

Pozdrawiam
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Panowie niektórzy opamiętajcie się!

Trochę chemii:

Alkohol salicylowy to jest ciało stałe (w zasadzie jak fenol) i czyscić nim obiektywów nie zalecam.

Kwas salicylowy to też jest krystaliczne ciało stałe które raczej nie ma żadnych zasług na polu czyszczenia szkła.

Spirytus salicylowy to jest roztwór kwasu salicylowego w etanolu z wodą (chyba 2%, może do 6%). Czyściłbym nim obiektywy tylko jeżeli mają pryszcze, czyli trądzik lub acne. Musi pozstawić po sobie kwas salicylowy kiedy etanol odparuje. Jak sie szkło dobrze wytrze, to może nie widać, ale na Hoyi pewnie pozostawi plamy (nie, nie próbowałem).

Benzyna ekstrakcyjna na ogół nie jest wystarczająco czysta i może rozpuścic plastyk. Może być do czyszczenia metali ze smarów itp. Np. przy remoncie kapitalnym Zorki albo Zenita.

Do szkła jeżeli różne płyny mydlane nie dają rady polecam jak najczystsze (ale jeśli zawieraja troche wody to zwykle nie szkodzi) metanol, etanol, izopropanol.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    polecam jak najczystsze (ale jeśli zawieraja troche wody to zwykle nie szkodzi) metanol, etanol, izopropanol.
    Poddaję się, izopropanolu w Łodzi chyba nie dostanę.
    Ale po świętach jak jeża zrobię to etanolu 95% sporo się jeszcze uzbiera.
    Tylko mam pytanie - czy ktoś aby próbował sprytem czyścić filtry, bo pierwszy raz o tym tu przeczytałem.
    I tak sobie myślę, że gdyby nie było różnicy między etanolem a izopropanolem, to po co szukać ten drugi jak każdy czyścidło nosi w pelcaku?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sklep P.O.Ch., Krzemieniecka 2. Jak masz bliżej, to Brukowa 27.

Spróbuj też tego http://allegro.pl/plyn-do-czyszczeni...383642722.html, naprzeciwko Manu.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No dzięki, mieszkam akurat pomiędzy nimi.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Poddaję się, izopropanolu w Łodzi chyba nie dostanę.
    Ale po świętach jak jeża zrobię to etanolu 95% sporo się jeszcze uzbiera.
    Tylko mam pytanie - czy ktoś aby próbował sprytem czyścić filtry, bo pierwszy raz o tym tu przeczytałem.
    I tak sobie myślę, że gdyby nie było różnicy między etanolem a izopropanolem, to po co szukać ten drugi jak każdy czyścidło nosi w pelcaku?
    Róznice są rzeczywiście praktycznie niewielkie , jeżeli czystośc jest taka sama.

Metanol jest najlepszym rozpuszczalnikiem, (Ponoć zbyt dobrym dla matryc)
    ale jest trujacy.
    Etanol jest wyborny, ale drogi, bo podatki.
    Stąd popularność izopropanolu.
    Ale filtry to ja myję mydlem, chyba że w warunkach polowych.

Uprawnienia umieszczania postów