Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: plama na UV

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja akurat w wizjerze mam taką plamke z osadu po wodzie,chyba po deszczu lub sniegu nie wytarłem i sobie wyparowało a teraz jest plamka...ostatnio czysciłem wizjer ale izo sobie nie poradził,i tak zastanawiam się czym to delikatnie usunąć
    EOS + L i kupa gratów ...

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Filtr hoya, zgadłem?
    Tak zgadłeś.
    Ale i tak nie mam czym tego "hoya" wyczyścić.

Izoprpylenu nie ma: w castoramie, liroju, tesco , kaufandzie i kilku pomniejszych dziurach.
    Krucafux, jakiej ja dziurze mieszkam!
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Tak zgadłeś.
    Ale i tak nie mam czym tego "hoya" wyczyścić.

Izoprpylenu nie ma: w castoramie, liroju, tesco , kaufandzie i kilku pomniejszych dziurach.
    Krucafux, jakiej ja dziurze mieszkam!
    Izoprpylenu to może i nie ma :-D ale bez problemu alkohol izopropylowy kupisz w dobrym sklepie z częściami elektronicznymi jest dostępny nawet w spray pod nazwą: CLEANSER IPA.
    Pozdrawiam
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ktoś tu wspomniał o benzynie ekstrakcyjnej - ja kiedyś używałem jej do czyszczenia jakiegoś szkła (niestety nie pamiętam już co to było) i ciągle zostawały jakieś tłustawe smugi więc byłbym ostrożny w jej stosowaniu do optyki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ekstrakcyjna - smugi ? To dziwna ekstrakcyjna byla Tlusty to jest rozpuszczalnik lakowy. Ekstrakcyjna czyscilem duzo rzeczy, lacznie z szybami samochodowymi, lakierem i temu podobnymi rzeczymi, i nigdy nie zostawalo nic tlustego.

Z tym filtrem w ostatecznosci mozna probowac pianka do golenia ! Troche na palec, rozsmarowac, odczekac chwilke i zetrzec

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ekstrakcyjna - smugi ? To dziwna ekstrakcyjna byla Tlusty to jest rozpuszczalnik lakowy. Ekstrakcyjna czyscilem duzo rzeczy, lacznie z szybami samochodowymi, lakierem i temu podobnymi rzeczymi, i nigdy nie zostawalo nic tlustego.
    Wiesz pewnie był dziwna ale to nie zmienia mojej tezy, że tym bardziej ja bym nie ryzykował :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie

Nie wiem z jakiej serii jest ten Hoya UV ale wiem że szyba samochodowa czy jakieś tam inne materiały, które udało się wyczyścić to jednak nie są powierzchnie o takich właściwościach, jaką posada filtr Hoya a już zwłaszcza filtr z powłokami* i nie ryzykowałbym ich uszkodzenia poprzez czyszczenie wynalazkami czy czymś o nieznanym składzie, bo skutek takiego zabiegu może być taki że plamę wyczyścimy razem z powłokami

* może być ich nawet i 12 w zależności od tego, jaka to seria.

Pozdrawiam
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Panowie niektórzy opamiętajcie się!

Trochę chemii:

Alkohol salicylowy to jest ciało stałe (w zasadzie jak fenol) i czyscić nim obiektywów nie zalecam.

Kwas salicylowy to też jest krystaliczne ciało stałe które raczej nie ma żadnych zasług na polu czyszczenia szkła.

Spirytus salicylowy to jest roztwór kwasu salicylowego w etanolu z wodą (chyba 2%, może do 6%). Czyściłbym nim obiektywy tylko jeżeli mają pryszcze, czyli trądzik lub acne. Musi pozstawić po sobie kwas salicylowy kiedy etanol odparuje. Jak sie szkło dobrze wytrze, to może nie widać, ale na Hoyi pewnie pozostawi plamy (nie, nie próbowałem).

Benzyna ekstrakcyjna na ogół nie jest wystarczająco czysta i może rozpuścic plastyk. Może być do czyszczenia metali ze smarów itp. Np. przy remoncie kapitalnym Zorki albo Zenita.

Do szkła jeżeli różne płyny mydlane nie dają rady polecam jak najczystsze (ale jeśli zawieraja troche wody to zwykle nie szkodzi) metanol, etanol, izopropanol.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Benzyna ekstrakcyjna nie ropuszcza popularnych plastikow roznego rodzaju, tu sie bede spieral nadal. Czasami ma nawet problem z bardziej zbitym styropianem/pianka. Jednak do szkla z powlokami to ostatecznosc. Jesli filtr ma wyladowac w koszu, to niech chociaz przezyje swoje, potwierdzi teorie i tyle. W sumie za chwile wezme stary filt polaryzacyjny - chyba nie ma mozliwosci zeby nie mial zadnych powlok ? I przeczyszcze ekstrakcyjna w celach naukowych

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

JA z czyszczeniem od lat praktykuje taki sposób:

- dmuchawka
    - pędzelek
    - porządny łyk łyski
    - chuch
    - szmatka lub pałeczka kosmetyczna

Jeszce się nie zdarzyła tak plama której nie usunąłem, ani szkło które bym zarysował. Przy szczególnie trudnych przypadkach umawiamy się z kolegą i usuwamy je podczas długich wieczorów konserwatorskich

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów