Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: EOS Utility - pytanie raczkującego

Domyślnie EOS Utility - pytanie raczkującego

Witam kolegów,
    jestem świeżo upieczonym Canoniarzem i przyszło mi zgrać swoje zdjęcia z aparatu (5DII) na komputer.

Są to RAW+JPG, zainstalowałem sobie oprogramowanie dołączone do aparatu i pojawił się problem. Zdjęcia pionowe nie są odwrócone. Pomimo że w aparacie mam ustawione odwracanie plików na (aparat i monitor) a w programie do zgrywania zaznaczoną opcję rotate image to nic to nie daje.

Może ktoś doradziłby mi jak i co ustawić aby było dobrze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam że w Picture Project które mam do Nikona, JPG zgrywają się prawidłowo (piony są odwrócone) problem w tym że program ten nie zgrywa RAWów...
    Ostatnio edytowane przez m_wielebny ; 01-01-2011 o 23:46 Powód: Automerged Doublepost
    Mateusz Książkiewicz
    AG/AP
    Canon i NIKON

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czytnik kart i ręczne kopiowanie zdjęcia na dysk to chyba najlepsze rozwiązanie.

Domyślnie

i są wtedy obrócone (piony)?
    Mateusz Książkiewicz
    AG/AP
    Canon i NIKON

Pełne uzależnienie

Domyślnie

U mnie są.

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Któryś raz słyszę, że kopiowanie przez czytnik kart to "lepsze rozwiązanie", choć nikt jeszcze nie zdołał mi wyjaśnić dlaczego :-) Ja kopiuję przez Eos Utility i wszystko mi ładnie obraca jak trzeba. Może gdzieś w samych ustawieniach programu nie zaznaczyłeś jakiejś opcji?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Domyślnie

zaznaczyłem na trzeciej czy czwartej zakładce rotate images...
    jest gdzieś jeszcze jakaś inna opcja?
    Mateusz Książkiewicz
    AG/AP
    Canon i NIKON

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kopiowanie przez czytnik kart to "lepsze rozwiązanie", bo zdecydowanie mniej czasu zabiera Ot i cała prawda - jak masz porządny czytnik, to cała operacja trwa dużo krócej.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

ok, mogę przez czytnik ale zdjęcia nadal są nieodwrócone...
    Mateusz Książkiewicz
    AG/AP
    Canon i NIKON

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A w aparacie masz ustawione "Auto rotate" ? Nie wiem jak w 5DII ale w 5D jest "Rotate" które obraca zdjęcie tylko tylko dla potrzeb podglądu na LCD a na karcie zdjęcie jest nieobrócone i "Auto Rotate", które z kolei obrócone zdjęcie zapisuje na karcie.

Uprawnienia umieszczania postów