Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Do ilu warto kupić używanego 40D?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Do ilu warto kupić używanego 40D?

Jestem zupełnym laikiem, fotki pstrykam na wakacjach, grillach, ogniskach, ewentualnie na ślubie rodzinki albo jakiejś tam zbiorowej uroczystości. Nic szczególnego, nie jestem zawodowcem. Kumpel chce mi sprzedać 40D z obiektywem standardowym, aku, kartą 8G, to co w standardzie za 700zł

Warto? Nier wiem w ogóle na co zwrócić uwagę jak będę oglądał aparat. Nie wiem czy gdzieś coś może być zużyte, co może wpływać na jakość zdjęć na takim sprzęcie. On ma 50D i teraz kupił jakiegoś tam za 6 tys i ten jest zbytecznym, 3 sztuk niepotrzebuje. Niby wszystko gra w tym aparacie, ale co powinienem sprawdzić przed zakupem?
    Proszę o w miarę zrozumiałe wskazówki :-)

Oczywiście nie zakłądam, że kumpel chce mnie przerobić, ale zawsze warto sprawdzić, po co ma być potem rozczarowanie.

Zablokowany

Domyślnie

700pln za 40D ze szkłem ?? Są 3 możliwości. Pierwsza to prowokacja, druga to Kolega bardzo Cię lubi, trzecia to aparat zjechany jak franka kombinerki. Proponuję dokładnie obejrzeć puszkę i sprawdzić przebieg.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Taki zestaw za 700zł? Nie uciekła ci jedynka przy cenie, albo jedno '0' w nazwie puszki.

W tej cenie brałbym nawet jeśli to 400D, ale jest w dobrym stanie i z rozsądnym przebiegiem migawki. Niestety chyba cena o 1000zł większa (popatrz na allegro po ile chodzą i będziesz wiedział ile warte).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli aparat jest w dobrym stanie z rozsądnym przebiegiem do ok 50.000 klapnięć to za 700zł wyjątkowa okazja i do tego ze szklem
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Wieruszów

Domyślnie

Witam
    Ostatnio rozglądałem się za używanym 50D lub 40D.
    Na alledrogo 40D chodzą od 1200 pln. wzwyż za samo body w zależności od stanu i przebiegu migawki.Myślę że za 700 pln to chyba z dużym przebiegiem, albo kolega zrobił dla ciebie promocje.
    Pozdrawiam.
    Canon :-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie uciekło mi ani 0, ani jedynka w cenie z przodu.
    Co prawda nie widziałem aparatu, ale kumpel mówił, ze to 40D, jeszcze sam dzisiaj przeglądałem net i myślałem, że to gorszy mdel niż 400D
    Na pewno z obiektywem, bo sam mi mówił, obiektywm ten standardowy, chyba 18-55mm :-). Na pewno nie jest to prowokacja, znamy się już długo i jest ok, a co do stanu sprzętu to powinien być dobry, ponieważ gość naprawdę dba o to co ma. Jak będę miał sprzęt w poniedziałek, to sprawdzę, czy on czasami nie mówił 400D, ale wydaje mi się, że mówił mi, że to 40D :-)
    Dodam, że mówił, że jak go nie będę chciał to na allegro wystawi za 1400zł i pójdzie od ręki.

1. Jak sprawdzić przebieg?
    2. Dokładnie obejrzeć puszkę? Tzn?

Dopiero zaczyna Awatar oszy
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borubar Zobacz posta
    1. Jak sprawdzić przebieg?
    Podepnij pod kompa i uruchom program z:
    http://www.astrojargon.net/EOSInfo.aspx
    40D + C17-85 + C50/1.4 + C70-300 + 430EX II
    Amatora pstryczki

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tzn?
    1. ogólny stan zachowania (wizualnie, gumy, etc.)
    2. działanie spustu
    3. odkręcić obiektyw i zajrzeć do komory lustra
    4. ostrzenie (AF)
    5. przebieg - EOSinfo - instrukcje na stronie
    ...niezależnie czy to 400D czy 40D.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    1. ogólny stan zachowania (wizualnie, gumy, etc.)
    2. działanie spustu
    3. odkręcić obiektyw i zajrzeć do komory lustra
    4. ostrzenie (AF)
    5. przebieg - EOSinfo - instrukcje na stronie
    ...niezależnie czy to 400D czy 40D.
    1. Działanie spustu? Tzn tego przycisku, którym klikamy fotki? Wiesz, że dopiero zaczynam się bawić fotografią i to w zakresie "dla własnej frajdy"

2. Do komory lustra? A w którym to miejscu i co mogę tam zobaczyć?

3. Ostrzenie AF? Jak to zobaczyć? Z tego co czytałem to kalibruje się to AF. On chyba tego nie robił, aparat ma może 1,5 roku

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1. Działanie spustu?(...)
    Tak, to spust migawki.
    2. Do komory lustra? (...)
    Korzystając z uprzejmości forumowego kolegi - instrukcja PL (str.16 i dalej).
    Co tam możesz zobaczyć, np. czy lustro nie jest uszkodzone, czy czujniki AF nie są mocno zabrudzone (jakiś paproszek to nie problem, dmuchnąć gruszką i po sprawie), po podniesieniu lustra zobaczysz matrycę, a w zasadzie filtr przed nią). Innych ciekawostek zwykle tam nie ma, ale kto wie
    3. Ostrzenie AF? Jak to zobaczyć?(...)
    Kalibracja to jedno, ale sprawdź czy zwyczajnie ostrzy w punkcie w który celujesz. Zobacz czy joystick (wybierak) działa poprawnie przy próbie zmiany punktu AF, no chyba że ustawione jest kółko - niech kolega Cię poinstruuje jakie ma ustawienia i pokaże jak to wykonać - w 400D wygląda to trochę inaczej.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów