Jestem posiadaczem 550D, nieprawdą jest jakoby możliwe było nagranie tylko kilku, kilkunastu minut na zasilaczu jak pisał Rafal12. Co do długości filmików, to ogranicza Cie jedynie karta no i przede wszystkim jakość nagrywanego materiału. Full HD zajmuje ok. 2GB za 7min., nie pamiętam dokładnie, musiałbym sprawdzić w domu. A z przyczyn techniczno-backupowych nie nagrywałem filmików większych niż 4GB (płyta DVD).
Moim celem, kiedy kupowałem ów aparacik przed wakacjami zeszłego roku, było robienie zdjęć mojemu małemu synkowi, który urodził się latem (zresztą można go podejrzeć w mojej galerii), a przy okazji kręcenie filmików. I przyznam szczerze, jak zobaczyłem pierwsze filmiki nagrane moim aparatem to podobnie jak kolega KUBAwo byłem zachwycony. Kuzyn ofiarował się, że pożyczy mi jego kamerkę, żebym mógł nakręcić sobie parę ujęć małego, ale podziękowałem mu. Znacznie lepsze rezultaty osiągnę moim 550D, poza tym wykorzystujesz całe posiadane zaplecze szklane, co w przypadku kamerki-idiotki nie da Ci takich efektów. A do tego jak jeszcze przejdziesz w tryb manual podczas kręcenia filmików zapewniam Cię, twoim ograniczeniem będzie wyobraźnia
Osobiście polecam 550D, choć jedyne czego mi brakuje to chyba odchylany ekran, o którym koledzy już wspomnieli, a który jest w wyższych modelach...
Przekalkuluj, czy tylko ze względu na odchylany ekran warto dopłacać tę różnicę...