Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 55-250 vs 70-200/4 (non IS)

Coś już napisał

Domyślnie 55-250 vs 70-200/4 (non IS)

Czy ktoś posiada może na cropie oba tytułowe obiektywy, czyli 55-250mm i 70-200/4 (bez IS) i ma może jakieś sample pokazujące na przykładzie tego samego kadru różnice obrazowania tych obiektywów? Ewentualnie czy jest tu ktoś kto posiada te dwa obiektywy na cropie i mógłby zrobić zdjęcia porównawcze? Nie chodzi mi o porównanie przydatności, stosunku ceny do jakości. Wiem że jeden to L, a drugi to kit, tyle że ze stabilizacją. Zarówno jeden jak i drugi jest polecany przez posiadaczy.

Zastanawiam się nad wymianą mojego 55-250 na 70-200 i zastanawiam się jak konkretnie przełoży się to na jakość zdjęć. W internecie znalazłem tylko jedno praktyczne porównanie tych obiektywów, niestety tylko na podstawie jednego zdjęcia:

http://www.pinoyphotography.org/foru...5830#msg495830

I to wszystko co znalazłem w tym temacie. Od razu powiem, że w archiwum CB nie znalazłem nic na ten temat, nie licząc dyskusji porównujących 55-250 do 70-210, 70-300, tylko w jednym wątku było napomknięte o 70-200, ale nie w kwestii zdjęciowego porównania tych obiektywów, tylko dyskusji który będzie lepszy na wycieczki. Ktoś pomoże?
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Coś już napisał

Domyślnie

Siemek
    mam od 2 lat obiektyw Canon 70-200/4 L ale z IS. Jest to obiektyw pod każdym względem wyśmienity / budowa, wielkość, waga, jakość optyczna/. Trafiłem go na allegro , aukcja kończyła się w 1 stycznia o 8 rano ...więc cena była mało rynkowa. Dla mnie oczywiście super. Miałem w innym systemie obiektyw, którego klasa była nieco wyższa - Minolta 80-200/2,8 G, ale waga 1,3 kg, kopiąca wiertarka ....
    Po powrocie z Kambodży zamarzyłem o czymś lżejszym i ten Canon, to jest na 100% obiektyw, którego na pewno się nie pozbędę. Wcześniej przechodziłem także Sigmę APO / chyba 70-300/ , ale to nie to. Wyleczyłem się z tzw. obiektywów budżetowych.
    Niestety nigdy nie miałem Canona 55-250 IS.

Domyślnie

Witaj,

ja mam i używałem C55-250 mm na cropie, a niedawno dokupiłem sobie coś jasniejszego i podaję to pod rozwagę : Tamron 70-200/2.8 (bez IS). To jest szkło o podobnych parametrach, co ww Canon 70-200, lecz o 1 EV jasniejsze, co jest często nie do pogardzenia.

Ma swoich zwolenników i przeciwników, ale jest jaśniejsze od Canona, a w cenie ciut lepsze, choć odrobinę cięższe, to fakt. Jeżeli chcesz, to podeślę Ci jakieś sampelki.

Pozdrawiam,

J.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Miałem 70-200 przez jakieś pół roku, potem zrobiłem downgrade na 55-250 Dlaczego? Pieniędzy potrzebowałem hehe. Jedyną wadą L-ki był dla mnie ciężar (w porównaniu do kiciaka) i średniawe światło. Bardzo ładne obrazki puszka pod nim produkowała... Na 55-250 nie narzekam ale jestem świadom jego ograniczeń. Zdjęcia w sprzyjających warunkach będą bardzo ładne a kolorki zawsze w postprocesie możesz obrobić. Na 40d i 1d śmiga aż miło (zwłaszcza na jedynce AF często mnie zadziwia ostrząc błyskawicznie). Byc może gdybym miał zbyteczny 1000 PLN to wróciłbym do 70-200, na razie póki co dobrze mi z tym co mam. Zaznaczam, że jestem amatorem i szkło nie służy mi do celów zarobkowych!
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=31554

Proszę o kontynuowanie w tym wątku.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów